Genen zijn van invloed op je gewicht, maar overgewicht ontstaat vrijwel nooit alleen door genetische aanleg. Er zijn slechts een aantal zeldzame vormen van ernstig overgewicht waarbij een genetische factor de oorzaak is, en waardoor afvallen moeilijk is.
Slank zijn is niet voor iedereen weggelegd, maar een gezond gewicht hebben kan wél voor iedereen. Daar hoef je dus helemaal niet dun of slank voor te zijn. Uiteindelijk weet jij zelf het beste wat goed voor jou is. Luister naar je lichaam, maar ook naar je mentale welzijn.
De kooldioxide ademen we uit. De longen zijn dus ons belangrijkste orgaan bij het afvallen. Ze schatten dat een gemiddeld persoon iedere dag tenminste 200 gram koolstof uitscheidt, waarvan een derde tijdens de slaap.
Je kan dus zeker 1200, 1300, 1400 of 1500 kcal eten en niet afvallen, niet omdat je lichaamsvet niet daalt, maar wel omdat je lichaamsgewicht schommelt door andere factoren buiten de vetmassa. Kijk dus niet teveel naar het lichaamsgewicht, maar richt je vooral op andere factoren zoals omtrek, kledingmaat etc.
Niet afvallen door te weinig eten is fysiologisch gezien dus onmogelijk. Er is namelijk een minimale hoeveelheid aan energie nodig, om te kunnen blijven functioneren. Dit ligt voor de meeste mensen boven de 1200kcal.
Medische oorzaak
Denk bijvoorbeeld aan corticosteroïden, antipsychotica of antidepressiva. Er kan ook sprake zijn van een probleem in je hormoonhuishouding, zoals bij schildklierproblemen. Of je kan een verstoord eetpatroon hebben, denk aan het hebben van eetbuien, wat het afvallen moeilijk maakt.
Meer spiermassa door sport
Ook kan het zijn dat je door veel te sporten meer spieren hebt gekregen. Spieren zijn zwaarder dan vet en daarom lijkt het alsof je minder snel afvalt. Val je niet (meer) af ondanks dat je gezond minder eet en voldoende beweegt, bezoek dan een diëtist voor persoonlijk advies.
Vrouwen stapelen voornamelijk makkelijk vet op rond de heupen en billen. Als zij aankomen, komen ze daar het eerste aan. En daar verdwijnt het vet ook als laatste. Het vet dat het makkelijkste verdwijnt, is datgene op de ledematen zoals de armen en benen.
Hoewel het lichaam na een lang calorietekort inderdaad minder calorieën zal verbranden, zal je lichaam niet in spaarstand gaan door langdurig diëten. Door verantwoord af te vallen en regelmatig je voeding- en bewegingsschema te herzien, kun je gezond blijven afvallen.
300 calorieën per dag minder
Komt jouw caloriebehoefte uit op 1.500 Kcal of minder per dag dan is ons advies om een aftrek van ongeveer 300 Kcal aan te houden. 500 Kcal is op deze caloriebehoefte teveel en kan ervoor zorgen dat je te weinig voedingstoffen binnenkrijgt en voortdurend last hebt van een hongergevoel.
Buikvet is een belangrijke indicator van een hormonale disbalans. Als je moeite hebt om gewicht te verliezen of om het weg te houden, dan spelen hormonen meestal een rol. Je hormonen hebben controle over elk aspect van het gewichtsverlies inclusief je stofwisseling, je vetopslag en je eetlust.
Dan is mogelijk je hormoonhuishouding uit balans. Hormonen regelen namelijk veel processen die van invloed zijn op je stofwisseling en je gewicht. Hormonen beïnvloeden onder andere je eetlust, je verzadigingsgevoel, je eetbuien, je energieopslag en zelfs de locatie van je vetopslag.
De truc is je te kleden in monochrome kleurencombinaties. Monochrome kleuren zijn kleuren die verschillen in diepte, bijvoorbeeld een combinatie van een lichtblauwe top, een medium blauwe jeans en donkerblauwe laarsjes/schoenen. Maar ook een outfit in analoge kleuren maakt jou voor het oog langer én dus slanker.
Handige tips om af te vallen
Probeer minder te snoepen, neem vaker fruit of groenten tussendoor. Vergelijk de hoeveelheid calorieën, vet, eiwitten en koolhydraten op etiketten. Kies voor volkorenproducten voor een voller gevoel. Besmeer je boterham dun met margarine.
Om dit probleem te voorkomen is het belangrijk dat je jouw calorieinname langzaam verhoogd. Als je bijvoorbeeld nu 800 kcal per dag eet, is het verstandig om je metabolisme te herstellen door elke week 100 kcal meer te eten. En werk dan toe na een dagelijkse calorieinname van minimaal 1250 /1500 kcal.
Het kan zomaar zo zijn dat wanneer je een calorietekort creëert, je lichaam zich hier direct op aanpast. Dit heeft te maken met een adaptief metabolisme. Hoe adaptief het metabolisme is, hangt af van je lichaam. Sommige personen hebben een veel groter calorietekort nodig om een 20% tekort te realiseren.
Doordat je al veel bent afgevallen hoeft je lichaam minder gewicht te verplaatsen, waardoor je dus minder calorieën verbrandt en minder snel dan in het begin zult afvallen. Hormonale schommelingen, geneesmiddelen en stress kunnen ook invloed hebben op jouw afvalproces.
"Mannen en vrouwen met een gemiddelde groottte moeten 3 à 4 kg afvallen of bijkomen om een verschil in hun gezicht te zien," zegt Nicholas Rule, professor aan de universiteit van Toronto.
Om één kledingmaat te verliezen, zou je ongeveer vier kilo aan vet moeten kwijtraken. Voor zij die liever in calorieën dan in kilo's tellen: vermenigvuldig dat getal gewoon met 7000 (ja, om een kilo aan vet te verliezen moet je gemiddeld zo'n 7000 kcal verbranden).
20 kilo dat is zo ongeveer het gewicht van een deftig gevulde valies als je op reis vertrekt. 20 kilo dat zijn 500 zakjes met chips, of 121 porties frieten of 2.500 chocotoffs. Of, in dit geval, een grote, zware, lompe en zelfs ietwat stinkende, emmer met puur vet.
Vervang snelle koolhydraten (brood, rijst, pasta, suiker) door groenten, fruit, noten, eieren, zuivel, vis en mager onbewerkt vlees. De vezels, gezonde vetten en eiwitten uit deze voeding zorgen voor minder trek en stimuleren je vetverbranding. Hierdoor kun je snel afvallen.
Nee, je kunt niet zwaarder worden als je minder eet dan je nodig hebt. Als je minder energie via eten en drinken binnenkrijgt dan je verbruikt, val je in principe af. Wel is het belangrijk om op een gezonde manier minder te gaan eten.