Zoete aardappel bevat natuurlijke suikers die langzaam vrijkomen in de bloedbaan, wat zorgt voor een evenwichtige en regelmatige bloedsuikerspiegel. De zoete aardappel is daarom een aantrekkelijk voedingsmiddel als je last hebt van diabetes type 2.
Factcheck. Het heeft geen zin om aardappelen te mijden om het risico op diabetes type 2 te beperken. Probeer beter overgewicht te vermijden. Aardappelen zijn een goede bron van koolhydraten, en maken deel uit van een gezonde eet- en leefgewoonte.
Zoete aardappels zijn duidelijk kampioen als het op bètacaroteen aankomt. Er zit namelijk 9,4 mg per 100 gram in en gewone aardappels bevatten geen bètacaroteen. De zoete knol wint ook qua hoeveelheid in vitamine B2, vitamine B3, vitamine C en vitamine E. De gewone aardappel bevat wel meer magnesium en vitamine B6.
Hou wel altijd de portiegrootte in het oog en overdrijf er niet mee. Elke dag zoete aardappel eten om je vertrouwde aardappeltjes mee te vervangen, is geen goed idee.
Met 20 gram koolhydraten per 100 gram product bevatten zoete aardappels iets meer koolhydraten dan gewone aardappelen. Veel koolhydraten zorgen ervoor dat je bloedglucosegehalte na het eten snel stijgt. Wanneer dat te vaak en te lang gebeurt, kan dat gewichtstoename en allerlei gezondheidsproblemen opleveren.
Je maaltijd in een handomdraai extra gezond maken? Dan is zoete aardappel bakken een goed idee! Zo voeg je vitaminen, vezels én een heerlijke smaak toe. Je kunt ook zoete aardappel wokken of roerbakken samen met andere lekker ingrediënten of er bijvoorbeeld een Thaise viscurry van maken.
Sommige mensen denken dat een zoete aardappel koolhydraatarm is, maar dat is niet het geval. Zoete aardappel bevat net als gewone aardappels veel koolhydraten.
De zoete aardappel staat bol van de gezonde voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen en vezels. De zoete knol zit bijvoorbeeld bomvol vitamine C, wat goed is voor onze huid en weerstand. Daarnaast is het een bron van vitamine B6 die helpt bij het soepel houden van je bloedvaten en reguleren van je bloeddruk.
Je kunt zoete aardappelen ook prima ongeschild eten, dan behouden ze lekker veel vitamines én meer stevigheid. Ongeschild lenen ze zich erg goed om te poffen en te vullen.
Het advies om twee porties fruit per dag te ten, geldt ook voor mensen met diabetes. Maar betekent dit ook dat bananen een gezonde keuze zijn? Ja, in principe wel. Volgens het Diabetes Fonds is het niet nodig om bananen, waar veel suiker in zit, te vermijden.
Drink voldoende, maar wees matig met alcohol en suiker- houdende dranken. Zorg voor een ruime consumptie van zetmeel en voedings- vezels, maar vermijd een te hoog gebruik van toegevoegde suikers. Eet dagelijks voldoende groenten en wees matig met fruit. Kies voor een voeding met weinig verzadigd vet en choles- terol.
Eet zo weinig mogelijk snelle koolhydraten. Snelle koolhydraten laten uw bloedsuiker snel stijgen. Snelle koolhydraten zijn zetmeel en suikers. Ze zitten bijvoorbeeld in witbrood, witte pasta, witte rijst, cornflakes, koekjes, gebak, vruchtensap, frisdrank en snacks.
Ze leveren weinig koolhydraten. 1 Grote lepel groente levert ongeveer 2 gram koolhydraten. Rauwkost als tomaat, komkommer, sla, geraspte wortel en dergelijke kunt u extra gebruiken.
Een te hoge bloedsuiker is niet direct gevaarlijk voor uw gezondheid. Drink elke dag 1,5 tot 2 liter: water, thee of koffie zonder suiker. Eet gezond en beweeg veel. Blijf uw medicijnen nemen.
Normale aardappelen bevatten meer ijzer, kalium en vitamine B6 en minder suiker dan de zoete aardappel. Die op zijn beurt weer meer calcium en vitamine A bevat. Het een kun je dus niet gezonder noemen dan de ander. Niet bewuster snacken dus met de zoete aardappel!
Een zoete aardappel maaltijd is perfect tijdens het afvallen omdat deze laag in calorieën zitten en tevens zorgen voor een lekker vol gevoel. Zoete aardappelen zijn rijk aan vezels en een goede bron van antioxidanten.
Aardappelen Coronada en Montana aangeprezen als Lower Carb
Europlant heeft twee aardappelrassen gekweekt die minder koolhydraten bevatten: Coronada en Montana. Beide rassen zijn ontwikkeld door middel van klassieke veredeling op basis van selectie.
Zoete aardappelen zijn rijk aan veel vitamines en mineralen en bieden een uitstekende bron van bèta-caroteen en vitamine C. Bèta-caroteen wordt in het menselijk lichaam omgezet in vitamine A. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A kan worden bereikt door slechts 100 gram zoete aardappelen te eten.
Voeg een snufje zout toe aan het kookwater. Hoe lang moet je zoete aardappel koken? De kooktijd van zoete aardappel is 10 tot 20 minuten. Controleer of de groente gaar is door er met een vork of satéprikker in te prikken.
Pompoenen zijn ook een betere optie voor diabetici omdat ze een lagere glycemische index hebben. Zoete aardappelen bevatten echter een ton essentiële vitamines en mineralen! Als je een aantal belangrijke voedingsstoffen nodig hebt, is zoete aardappeltaart de duidelijke winnaar.
Zoete aardappelen gaan goed samen met de meeste groenten. Ze vullen andere wortelgroenten aan, zoals wortelen, bieten, rapen, pastinaken, koolrapen en radijzen. De zoete aardappel wordt vaak gebruikt als bijgerecht bij vleesgerechten zoals chili con carne en gebarbecuede ribbetjes.
De zoete aardappel wordt ook wel Bataat genoemd en komt oorspronkelijk uit Mexico. Tevens is de zoete aardappel eigenlijk helemaal geen aardappel, maar een groente! De zoete aardappel behoort namelijk tot de windefamilie (zetmeelbehoudende knollen).