De gecoate zijde moet aan de binnenzijde van de woning. Dan plaatst u het correct. Bijvoorbeeld u heeft glasdikte 5mm-12*4mm besteld. Het sterretje staat voor de HR coating die aan de binnenzijde zit van de binnenste ruit (in de spouw).
Let op: Bij dubbelglas moet het dikkere glas aan de buitenkant komen en het dunnere aan de binnenkant.
HR++ glas heeft een coating op de binnenruit. Dit zorgt voor de hoge isolatiewaarde. Op het geleverde glas zit een sticker. Deze sticker zit op de buitenzijde van de ruit.
De productiesticker zit altijd op de zijde waar géén coating zit en dat is vaak de binnenzijde van de ruit (zeker in het geval van een zonwerende coating, die aan de buitenzijde moet).
Waar de spouw bij gewone dubbele beglazing gevuld is met droge lucht, is die bij hoogrendementsglas (HR++) gevuld met een edelgas, zoals argon. Edelgas isoleert warmte beter dan gewone lucht. De beter isolerende beglazingen worden HR+ en HR++ genoemd.
Wanneer het koude oppervlak van het glas in contact komt met de warme, vochtige lucht van uw binnenruimtes, ontstaat er waterdamp. Meestal is het binnen namelijk warmer dan buiten. Deze waterdamp zet zich af op de binnenkant van het glas. Dit noemen we condens.
Giet een klein beetje nagellakremover op het sponsje en wrijf voorzichtig over de sticker tot deze loslaat. Je kunt de grootste resten er gemakkelijk afwrijven. Dep de lijmrestjes die op het glaswerk achterblijven in met wat terpentine, laat dit even intrekken en wrijf deze er dan af met de droge doek.
Voor je voorruit en zijruiten is het zo dat onnodige voorwerpen je zicht niet mogen belemmeren. Autostickers mogen dus op je achterzijruiten, en achterruit. Al moet je bolide dan wel een rechterbuitenspiegel hebben.
HR++-glas heeft een extra isolerende folie, maar deze is onzichtbaar. Je kan erachter komen welk soort dubbel glas je hebt door te kijken op de aluminium strip tussen de glasplaten. Zie je de letters HR: dan is het HR++-glas. Staan er geen letters, of wel letters maar geen HR: dan is het meestal dubbel glas.
Als het glas verkeerd om wordt geplaatst, wordt het isolerende vermogen beperkt en mis je dus de voordelen van isolerend glas. Daarom is het erg belangrijk dat zowel de opmeting en de plaatsing wordt uitbesteed aan een glaszetter met ervaring.
De risico's van het verkeerd plaatsen van de folie zijn namelijk groot. HR++ glas is gevoelig voor hoge temperaturen. Plaats je toch warmtewerende of zonwerende raamfolie aan de binnenkant (en dus op de coating) van het HR++ glas, dan kan het glas de warmte niet kwijt. De kans op een thermische breuk is dan groot.
Glas moet ruimte hebben om te kunnen werken. Als het glas te strak in de sponning wordt geplaatst is de kans op schade aan de ruit erg groot. Daarom moet er rondom de isolatieruit een omtrekspeling van MINIMAAL 4 mm worden aangehouden.
Een thermische breuk ontstaat door temperatuurverschillen in het oppervlak van het glas. Wanneer er een temperatuurverschil ontstaat van meer dan 30° C, kan een ruit op een bijzondere manier breken. Dit noemt men een thermische breuk.
Enkel glas is eenvoudig te herkennen, dit bestaat namelijk uit één glasplaat welke duidelijk te zien is. Dubbel glas is het makkelijkst te herkennen aan de aluminium strip tussen de twee glasplaten in. Ook hr++ glas is voorzien van een aluminium strip tussen de twee glasplaten.
Het plakken van stickers is illegaal en je kunt er dus ook een boete voor krijgen. Wanneer je op heterdaad betrapt wordt op het plakken van een sticker in de openbare ruimte, dan kan dat je zo'n 140 euro kosten. Maar niet iedere gemeente is hier even streng in.
Risico's van wildplakken
Wie op heterdaad wordt betrapt, krijgt een boete die kan oplopen tot 140,- euro. Ook kun je worden gevraagd om de posters of stickers te verwijderen. Je moet echt in het heetst van de plak worden gepakt. Over straat lopen met posters en lijm is niet genoeg.
Om zelfklevende raamfolie te verwijderen heb je een föhn nodig. Door de raamfolie op te warmen, laat de plaklaag langzaam los. Hierdoor zal het verwijderen een stuk makkelijker gaan. Verhit deel voor deel de raamfolie met de föhn en trek de folie los.
gebruik een mesje om de sticker los te krabben in combinatie met de haardroger; nagellakverwijderaar, aceton of afwasmiddel om de eventueel achtergebleven stickerresten te verwijderen van glas; optioneel, wanneer je stickers van ruiten af hebt gehaald kan je de ramen poetsen zodat ze weer glinsteren als weleer.
Zo kan witte azijn of ontsmettingsalcohol ook helpen bij het verwijderen van een sticker. Ook olijfolie is een fantastische stickerverwijderaar. Giet een ruime hoeveelheid olijfolie op een vel keukenpapier en wrijf zachtjes over de vervelende sticker. Na een minuut of 2 glijdt de sticker zo weg.
De gewenste isolatiewaarde
De tussenruimte (of spouw) van dubbel glas heeft invloed op de isolatiewaarde. Voor HR+ glas is een tussenruimte nodig vanaf 6 mm. En dat is tenminste 14 mm voor HR++ isolatieglas. Dat heeft effect op de total dikte van dubbel glas hr++ kwaliteit.
Nee, ook als het zou passen, is het toch af te raden. Triple glas heeft natuurlijk een grotere sponning nodig en het raamhout en het hang- en sluitwerk moet zwaarder zijn. Maar daarnaast is de isolatiewaarde van triple glas hoger dan dat van een bestaand kozijn.
HR++ glas houdt bijvoorbeeld 75 procent meer warmte binnen dan gewoon dubbel glas. In een gemiddelde eengezinswoning scheelt dit maar zo nog eens €150 per jaar aan gas.