Groene kruiden zoals tijm, oregano, peterselie, dragon en rozemarijn. Groene kruiden zoals tijm, oregano, peterselie, dragon en rozemarijn zijn over het algemeen ook vergevingsgezind en passen perfect bij courgette. Je hoeft hier niet per se verse kruiden voor te gebruiken; gedroogde kruiden kunnen ook prima.
De courgette is een veelzijdige groente die je rauw kunt eten.
Wil je courgette wokken? Dan snijd je de courgette in blokjes of plakjes van ongeveer 1 cm. Vervolgens ga je de courgette roerbakken in een wok op hoog vuur. Binnen 2 – 3 minuten is de courgette beetgaar en nog steeds een beetje krokant.
Zo zijn courgettes rijk aan mineralen zoals kalium, wat goed is voor het gezond houden van het hart en bloedvaten. Daarnaast bevatten ze ook een goede dosis vitamine B1, B2, B6, B11 en C. Deze vitamines zijn belangrijk voor je stofwisseling en immuunsysteem. Courgettes bevatten veel vezels, en bijna geen koolhydraten.
Om je courgette in sliertjes te snijden kan je een dunschiller gebruiken, maar de handigste weg is om gebruik te maken van een spiralizer. Dat is een tool speciaal gemaakt om je groenten als wortel, komkommer en courgette in dunne reepjes te snijden.
Behalve dat courgette hetzelfde caloriegehalte en dezelfde voedingsstoffen bevat als komkommer, is het ook een bron van vitamine A en B6. Courgette is rijker aan mineralen dan komkommer, maar aan de andere kant is courgette iets minder rijk aan vezels en bevat het ongeveer één gram suiker per 240 ml.
Bewaar een hele courgette buiten de koelkast. In de koelkast verliest hij smaak. Een restje courgette kun je beter wel in de koelkast bewaren. Bewaar het in huishoudfolie.
Courgette bewaren De courgette blijft 1 à 2 weken goed. Een restje rauwe courgette kun je het beste wel in de koelkast bewaren. Bewaar het restje in vershoudfolie. Gekookte courgette kun je 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer bewaren.
Wil je aan de kruidentuin ook een muntplantje toevoegen? Die kun je beter niet met andere kruidenplantjes combineren. Dat komt omdat munt erg snel groeit en daarmee al snel de ruimte voor andere kruiden in kan pikken. Daarnaast voorkom je hiermee ook kruisbestuiving.
Bijna alle kruiden bevatten in de ochtenduren het hoogste gehalte aan vluchtige oliën en smaakstoffen. Dat geldt zeker voor mediterrane kruiden als tijm, rozemarijn, salie en basilicum.
Basilicum is een echt tomatenkruid, maar het past ook uitstekend bij knoflook, uien, pastagerechten en salades. Ook gestoofde groenten zoals courgetten of aubergines smaken heerlijk met wat basilicum. Je mag basilicum laten meekoken: het kruid wint zelfs nog aan smaak.
Je kan rauwe (versneden) groenten invriezen. Dat geldt dus ook voor courgetten en het vruchtvlees van pompoen. Maar, om verkleuring te beperken en een maximale kwaliteit te behouden, is het wel aan te raden om de groenten vooraf te blancheren.
Courgette invriezen is een prima idee als je ze lekker lang wil bewaren. Spoel de courgettes goed af, snijd ze in schijfjes en blancheer de plakjes gedurende twee minuten. Laat ze afkoelen onder koud water en laat de stukken courgette vervolgens uitlekken op een rooster.
Een courgette schoonmaken doe je door de courgette te wassen en de uiteinden te verwijderen. Hij hoeft niet geschild te worden en de witte, zachte pitten kun je gewoon eten.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Courgette is rijk aan vitamines, vezels en oligo-elementen en past goed in heel wat evenwichtige recepten. Deze zomergroente is caloriearm en staat bekend om zijn vochtafdrijvende en spijsverteringsbevorderende werking.
Symptomen treden snel op na een inname van slechts een kleine hoeveelheid. Het begint vaak met misselijkheid, buikpijn, buikkrampen, overgeven en diarree (mogelijk zelfs bloederig). Dit kan leiden tot uitdrogingsverschijnselen bij onvoldoende drinken.
Als de groente een bittere smaak heeft moet je hem beslist niet eten! Dit duidt op Cucurbitacine, een giftige stof die al eeuwen niet in meer in de courgette voorkomt. Maar door kruisbestuiving kun je een courgette kweken die giftig is.
Je kunt het beste vaststellen of een Courgette niet meer goed is door te zien, ruiken en proeven. Als de Courgette slap, rotte plekken vertoont of beschimmeld is dient zij weggegooid te worden.
Ook bevruchte courgettes kunnen rotten. Bij vochtig weer ontstaat een schimmel op het verdroogde bloempje dat aan het uiteinde van de vrucht overblijft. Deze schimmel kan dan, bij koude en vochtige omstandigheden, de punt van de vrucht aantasten. Zo'n vruchten moet je onmiddellijk verwijderen.