lavendel: is naast een heerlijk geurende plant een heel goede plant (vol nectar) voor vooral bijen.
HILLEGOM – Lavendel behoort tot die groep van planten die gek is op bijen, hommels en vlinders. Ze bieden deze onmisbare insecten een feestmaal, de hele zomer door. En als klap op de vuurpijl verspreidt lavendel ook nog eens een heerlijke geur.
Lavandula angustifolia 'Hidcote' is een sterke lavendelsoort die bloeit met diep blauwpaarse bloemen. Om de struikjes mooi dicht te houden snoei je ze direct na de bloei, op het moment dat je het eigenlijk nog zonde vindt! Bijen en hommels zijn dol op deze plant.
Niet alleen aantrekkelijk voor het parfumeren van diverse cosmetica, ook vlinders, bijen en hommels houden van de geur van lavendel. Lavendel bevat veel nectar en bloeit van juni tot en met augustus. De Sophora dankt zijn bijnaam aan de naar honing ruikende bloemen.
Bijen kunnen de kleur paars duidelijker zien dan andere kleuren. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de beste bijenplanten paarse bloemen hebben. Denk bijvoorbeeld aan lavendel (Lavandula), sieruien (Allium), vlinderstruik (Buddleja) en kattenkruid (Nepeta faassenii).
Bijen verschillen onderling in voorkeur voor kleuren. Zo vinden honingbijen UV licht aantrekkelijk, de kleuren blauw en groen minder. Het blauwpaarse gebied is voor hommels weer aantrekkelijk. De kleur van de bloem is niet willekeurig.
Wegjagen. In plaats van de bijen en wespen lokken naar een andere plek, kun je ze ook juist wegjagen van de plek waar je ze niet wil hebben. Dit kun je doen door gebruik te maken van bepaalde geuren. Zo houden ze niet van koffie, ui, kruidnagel, azijn en wierook.
Lavendel. Kruiden doen het altijd goed bij bijen en hommels. Met lavendel (Lavandula) in je tuin ben je dan ook verzekerd van het nodige zoemende gezelschap tijdens de zomerdagen. Tel daar de heerlijke geur en de prachtige paarse bloemenzee nog eens bij op, en de lavendel blijkt dé must have voor deze zomer.
Er bestaan veel soorten insecten die als vijanden van bijen of wespen kunnen worden gezien. Enkele graaf- wespen verlammen volwassen bijen als voedsel voor hun larve en maken daarvoor eigen nestkamers.
Kijk bijvoorbeeld eens uit naar marjolein (Origanum), ijzerhard (Verbena bonariensis), kattekruid (Nepeta), rode zonnehoed (Echinacea), koninginnenkruid (Eupatorium), guldenroede (Solidago) en het zeepkruid (Saponaria officinalis).
Populaire planten zoals petunia's, hortensia's, begonia's, de meeste rozen en pelargoniums trekken nauwelijks vlinders, hommels of bijen aan. Ook siergrassen en varens behoren niet tot de bloemplanten en zullen dus ook geen bijen lokken.
Je kunt bijen helpen door ze een goed plekje te geven om te nestelen. Wilde bijen en hommels maken nesten in de grond of in rommelhoekjes met vermolmde stronken en holle takjes. Zonnige, niet vol begroeide plekjes zijn favoriet voor bijen die in de grond nestelen. Laat in de winter ook wat uitgebloeide planten staan.
Zilvervisjes bestrijden met lavendel
In tegenstelling tot ons, houden zilvervisjes helemaal niet van de geur van lavendel. Plaats gewoon een paar zakjes gevuld met gedroogde bloemen van lavendel en leg ze op de plaatsen waar zilvervisjes leven. Een essentiële lavendelolie is natuurlijk ook een optie.
De meeste mensen vinden lavendel heerlijk ruiken, maar wespen zien dit anders. Zij houden niet van de intense geur die de lavendelplant verspreidt. Lavendel staat in de zomer vol in bloei en daarmee is lavendel de ideale plant om te gebruiken tegen wespen.
Lavendel staat vooral bekend om haar geur. Maar wist je dat deze plant ook een bewezen geneeskrachtige werking heeft? Etherische lavendelolie werkt ontsmettend en pijnstillend. En wordt gebruikt bij ontstekingen en kneuzingen, maar ook wonden.
Bijen worden erg blij van bloemen zoals het gevlekte longkruid, smeerwortel en sleutelbloem. In maart en april komen ook de verschillende Prunus bomen in bloei, waarmee je veel bijen naar je tuin trekt.
Zorg voor voldoende bloemen: maai je gras wat minder vaak, leg een bloemborder aan, zaai een bloemenweide, plant bloembollen of kies voor inheemse struiken en bomen die veel bijen aantrekken. Ook in je moestuin, kruidentuin, op je balkon of op een groendak kan je heel wat doen om onze wilde bijen te helpen.
Geraniums zijn ook goede bijen en vlinderplanten.
Milieu of W eder - Regenachtig weer, hoge luchtvochtigheid , Temperaturen warm of bodem kan de bijen meer prikkelbaar en agressief te maken. Nieuwe koningin met Agressieve G eno Als de nieuwe koningin de kolonie vervangt, als ze agressieve of Afrikaanse genen heeft, is ze agressief.
Sterke geuren
Wespen kunnen niet goed tegen sterke geuren. Terwijl ze worden aangetrokken door zoete geuren zoals frisdrank, haten ze sterke kruidige geuren. Wierook, geurkaarsen en etherische oliën zijn daarom een ideaal middeltje om ze te verdrijven.
Wespen verjagen met geur
Wespen komen af op vlees en zoetigheid, maar houden niet van de geur van citroen, kruidnagel en geranium. Er is onderzoek gedaan naar geuren waarbij wespen uit de buurt blijven en deze passen goed in een kruidentuin.
Honingbijen verzamelen alleen nectar, honing, stuifmeel en water. Ze komen dus niet zoals wespen snoepen van je frisdrank of ijs want daar houden ze niet van. Veel planten en bomen hebben in hun bloemen nectar zitten. Bijen en hommels vinden dit heel lekker en zuigen dit op uit de bloem.
Bijen zorgen voor ons voedsel
Zonder hun bestuivingsdiensten zijn er geen zaden en vruchten om de wereld te voeden. Zonder bijen, een lege winkelkar. Honingbijen, solitaire bijen en hommels zorgen ervoor dat we kunnen genieten van heerlijk fruit zoals kersen, appelen, braambessen, frambozen en mango's.
Volwassen bijen hebben vooral suikers nodig als brandstof om in beweging te kunnen blijven. Zowel vrouwtjes- als mannetjesbijen drinken daarom nectar. Ze zijn meestal niet zo kieskeurig in de bloemen die ze hiervoor bezoeken.