Gevlochten vislijn is er in diverse soorten en maten. Sommige vissers gebruiken deze lijn in een felle kleur (geel, oranje) omdat ze de lijn zo beter kunnen zien. De meeste vissers kiezen echter voor een (mos)groene gevlochten vislijn omdat deze het beste opgaat in de onderwateromgeving.
De Super Elite T1 van TRABUCCO is één van de sterkste nylon die je op de markt kan vinden. Deze lijn kan je al terugvinden in zeer lage diktes met enorm hoge trekkrachten. De ideale lijn voor het vissen met de vaste hengel op voorn, brasem of karper.
Een gevlochten lijn heeft als grote voordeel dat deze veel sterker is dan een nylon lijn waardoor je met een dunnere diameter kunt vissen. Bovendien heeft een gevlochten lijn geen rek, waardoor je aanbeten veel beter kunt voelen.
Snoekvissers gebruiken graag een wat dikkere lijn. Een dikte van 14/00 – 16/00 is dan een goede keuze. De vissers die voor een zwaardere visserij gaan, bijvoorbeeld met groot kunstaas of doodaas, doen er goed aan een nog wat dikkere lijn te gebruiken. Hier is 18/00 of meer echt niet vreemd.
In ondiep water vang je vaak het beste als je met drijvende pluggen of spinners gaat snoeken. In dieper water werken diep duikende pluggen, zinkende pluggen maar ook shads het beste. De kleur die je kiest om mee te snoek vissen kan bepalend zijn voor succes. Natuurlijke kleuren werken vaak goed in helder viswater.
De grootste snoek werd op basis van een reconstructie van botfragementen, gevangen in de 4de of 5de eeuw na Chr. in de rivier de Velika. De lengte werd bepaald op 1,82 meter. Als maximum-lengte voor de snoek speculeren de onderzoekers over een lengte van 1,90 tot 2 meter.
Het materiaal waar gevlochten vislijn van gemaakt is kan vocht opnemen. Hierdoor wordt de lijn zwaarder. Niet alleen wordt het werpen lastiger, er kunnen ook schimmels op de lijn ontstaan wanneer je de molen niet goed laat drogen.
De gevlochten meerval onderlijnen bestaan dus uit gevlochten vezels, dit zijn kevlar en/of dyneema vezels. De dikte van deze onderlijnen is veelal groot 1,0 tot wel 1,5 mm. De reden is heel simpel, de bek van een meerval te vergelijken met een rasp.
Fluorcarbon heeft een hele lage lichtbrekingsindex net als het omringende water. Hierdoor is de lijn heel moeilijk te zien voor de vis. Dit is een heel groot voordeel voor bijvoorbeeld schuwe karpers, maar ook visuele jagers zoals snoeken, baars en forel.
Een nieuwe nylon visdraad opspoelen doe je jaarlijks
Vis je heel veel dan kan het zijn dat een nylon visdraad maar een half jaar mee gaat. Je kunt dit eenvoudig constateren aan de verkleuring van je vislijn. Het verkleuren van je visdraad is het eerste teken van veroudering.
Dan heb je altijd kans dat je een snoek haakt. Dan is het vaak toch handig om een stalen onderlijn te kiezen. Omdat je kunstaas voor baars en roofblei vaak wat kleiner is volstaan een onderlijn van een centimeter of 25 en hij hoeft ook niet te dik te zijn. Een trekkracht van 6 a 9 kilogram is dan meer dan voldoende.
Hiervoor heb je een nylon hoofdlijn nodig van minimaal 12/00 om mee op blankvoorn en ruisvoorn te vissen. Dit is de standaard aanduiding voor een dikte van 0.12 millimeter. Voor zwaardere vis als brasem en winde kies je een lijn van 14/00.
Voor snoekbaars en baars gebruiken roofvissers meestal een fluorocarbon onderlijn van 30/00 of 35/00. Snoekvissers gebruiken daarentegen liever een onderlijn van fluorocarbon van 80/00 dik of meer.
Het oog van de karper lijkt op die van mensen, deze bestaat namelijk ook uit staafjes en kegels. Door de kegels kan de karper bij voldoende licht uitstekend kleuren zien, waaronder ook rood.
1 Steek het uiteinde van de lijn door het oog van de haak en laat het circa 10 centimeter uitsteken. 2 Wikkel het uiteinde van de lijn vijf keer om de hoofdlijn. 3 Haal het uiteinde van de lijn door de lus boven het haakoog. 4 Bevochtig de knoop en trek hem aan.
Wil je gevlochten lijn opspoelen en heeft je spoel geen rubberen ring waar de lijn zich op vast kan zetten, spoel dan dus altijd eerst een meter of 10 nylon lijn op. Knoop daar de gevlochten lijn aan vast en spoel vervolgens de lijn verder op.
Meerval visspullen
Deze vissen zijn enorm sterk en je hengel daadwerkelijk dubbel laten klappen in je handen, dit betekend dat er vaak een behoorlijk prijskaartje aan de uitrusting hangt.
In de regel geldt dat je minimaal met 30/00 gevlochten lijn of 20/00 gevlochten lijn moet vissen in een obstakelvrij water. Zijn er veel obstakels en mosselbanken in het water, is het zinvol te kiezen voor 35/00 nylon of 25/00 gevlochten lijn.
Een baars of voorn kleur en een felle (FireTiger) kleur zijn vaak voldoende. Een goede keuze zou bijvoorbeeld kunnen zijn, 2 spinners, een 2 chatterbaits en een 2 kleine spinnerbaits.
Een shad die mede als gevolg van een te dikke lijn snel over de stek vliegt, levert meestal geen vis op. Vandaar dat ik met dunne gevlochten lijnen van 12/00 vis. Dit is relatief licht, de standaard diameter voor het vissen op zeebaars is 14/00 of 16/00.
Hoe dikker het "visdraad" wordt, hoe stugger het is. Dit nylondraad is 1,5mm dik en kan maximaal 80kg dragen.
Roofvis maximaal 2 snoekbaarzen en 1 snoek per persoon per visdag. Op, aan of nabij het viswater mag een visser niet meer dan 10 dode zoetwatervissen groter dan 15cm in zijn bezit hebben.
Max lengte/gewicht: 150cm/25 kg. NL record: 137.5cm/17.25kg. Een + 1 meter snoek wordt bestempeld als groot, en is zeker geen regelmaat, eerder een uitzondering.
In principe kunnen alle vissen met tanden bijten. In Nederland gaat het bijvoorbeeld om de snoekbaars, snoek en meerval. "Die laatste heeft heel kleine tandjes, die zie en voel je bijna niet."