Vind jouw ritme. Een regelmatig ritme, waarbij momenten van drukte afgewisseld worden met genoeg momenten van ontspanning, helpen je brein kalmeren. ...
Wat zeker daarbij aan te bevelen is, is dat je tijdens onderzoek de nodige tijd enkel met jezelf door brengt. Kom tot rust en zoek de rust op om de onrust goed te kunnen ervaren. Ga naar buiten en maak bijvoorbeeld een mooie wandeling. Ga met jezelf in gesprek, mijmer voor je uit en doe aan dagdromen.
De vitamines B2, B3, B5, B6, B11 (foliumzuur), B12 en C dragen bij aan extra energie bij vermoeidheid. B-vitamines zijn in de natuur te vinden in onder andere volkoren granen, bonen, linzen, biergist en bananen.
Nervositeit wordt vaak veroorzaakt door drukte, problemen of ingrijpende gebeurtenissen in je leven. Sommige mensen zijn vatbaarder voor nervositeit dan anderen, dit ligt onder andere aan je zelfvertrouwen en karakter. Symptomen van nervositeit zijn hoofdpijn, versnelde hartslag en weinig eetlust.
Gewoon even stilstaan, afstand nemen van je dagelijkse routine en tot rust komen. Om jezelf weer helemaal op te laden, nieuwe inspiratie op te doen, vragen en problemen die spelen aan te pakken, weer te leren genieten en je gelukkig voelen.
Spreek deze gedachten dan uit naar iemand in je omgeving zoals een familielid of goede vriend(in), dat helpt om ze te begrijpen. Maar ook de huisarts kan je verder helpen met dit soort vragen. Denk je wel eens aan zelfmoord, omdat je het idee hebt dat je gek aan het worden bent?
Een laag zelfbeeld kan ook een hinderpaal zijn. Je lichaam en ziel zijn niet één en je bent niet gelukkig met jezelf. Een andere factor die je innerlijke rust en vrede kan beïnvloeden, is stress. Stress zorgt er namelijk voor dat je lichaam en ziel zeer gespannen zijn.
Je licht in je hoofd voelen kan ook andere oorzaken hebben. Voorbeelden zijn lang staan, warmte, honger, oververmoeidheid, diabetes (lage bloedsuiker), het gebruik van alcohol, drugs en bepaalde medicijnen. Als je veel hoestbuien hebt als gevolg van COPD, dan kun je ook een licht gevoel in je hoofd krijgen.
Alles is urgent, je ziet niet altijd helder meer waar de prioriteiten liggen en je blijft maar doorgaan. Je zit in de over-drive en bent constant aan het doen. Je bent ervan overtuigd dat je tijd te kort komt en onmisbaar bent. Me-time inplannen, een dag vrij nemen of taken aan iemand anders geven….
Kalmeringsmiddelen zijn medicijnen die uw emoties minder sterk maken. Ze helpen vooral tegen angst, zenuwen en stress. Bekende kalmeringsmiddelen zijn benzodiazepinen. Voorbeelden van kalmeringsmiddelen zijn alprazolam, bromazepam, diazepam en lorazepam.
Je hartslag verhoogt, je hersenen, hart en spieren krijgen meer zuurstof en het lichaam geeft suikers vrij voor meer energie. Tegelijk worden andere lichaamsfuncties die op dat moment minder belangrijk zijn, tijdelijk op een lager pitje gezet, zoals groei, herstel en voortplanting.
Probeer om 'in'uw hand te ademen. Dit wil zeggen, begin uw ademhaling vanuit de buik, laat uw buik opblazen als een ballon op de inademing en rustig leeglopen op de uitademing. Concentreer u enkel op het heen en neer bewegen van uw buik (en uw hand) op het ritme van uw ademhaling.
Derealisatie. Bij derealisatie ervaart iemand de wereld om zich heen als onwerkelijk, bijvoorbeeld alsof diegene in een droom leeft of alsof de wereld niet echt is, alsof prikkels niet binnenkomen. Mensen of voorwerpen worden bijvoorbeeld ervaren als onecht, als in een droom, wazig, levenloos of visueel vervormd.
Jezelf kwijt zijn ontstaat vaak doordat je (onbewust) van iets of iemand anders uit gaat, in plaats van jezelf. Wellicht heb je veel stress gehad de afgelopen tijd en ben je dingen gaan doen voor anderen, in plaats van voor jezelf. Door jezelf te lang te vergeten verlies je vaak de connectie met jezelf.