Net als andere groentesoorten bevat prei veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Het donkergroene gedeelte van de prei bevat de meeste vitamines en mineralen. Veel groente eten verlaagt het risico op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker.
Kan helpen bij het afvallen
Zoals de meeste groenten, kan prei gewichtsverlies bevorderen. Met slechts 31 calorieën per 100 gram heeft deze groente weinig calorieën per portie. Bovendien is het een goede bron vezels. Vezels kunnen een verzadigd gevoel geven, hierdoor is de kans groot dat je minder gaat eten (19).
Prei is een hydraterende groente
Denk aan mineralen, kalium, ijzer, magnesium, calcium, mangaan, fosfor, vitamine A, vitamine C, vitamine K, foliumzuur en vitamine B.
Prei eten we zowel rauw als gekookt. Heel fijngesneden wordt de groente in salades verwerkt. Het beste kennen we prei in soep of stoofpotjes. Prei is ook heel geschikt voor ovenschotels.
Tot slot is prei een goede bron van allicine, dit is een zwavelverbindingen die de gezondheid van het hart bevordert. Dit omdat ze mogelijk cholesterol en bloeddruk verlagen. Prei bevat plantenstoffen waarvan is aangetoond dat ze ontstekingen, cholesterol en bloeddruk kunnen verlagen.
Net als andere groentesoorten bevat prei veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Het donkergroene gedeelte van de prei bevat de meeste vitamines en mineralen. Veel groente eten verlaagt het risico op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker.
Prei slinkt vaak minstens de helft bij het bereiden. Reken voor een hoofdgerecht daarom op 400-500 gram rauwe prei per persoon. Voor een voorgerecht volstaat de helft. Je kunt het prima bewaren.
Prei heeft vochtafdrijvende eigenschappen en werkt laxerend. Prei bevat provitamine A, vitamine C, B11 en K en de mineralen kalium, natrium, calcium, magnesium, ijzer, koper, zink, selenium en mangaan.
Is prei vochtafdrijvend? Preisoep werkt extra vochtafdrijvend. Kook prei, ui, selder met een kruidentuiltje in magere bouillon en eet er een boterham bij.
Je kan er nog heel wat mee!
Het groen van je prei is nog perfect eetbaar. Zorg wel dat je het groen goed spoelt, want vaak zit er nog wat vuil tussen de blaadjes. Het buitenste blaadje doe je er beter af, want dat is vaak wat uitgedroogd en taai.
De eerste is de prei 'Blauwgroene Herfst', die vrij veel vorst kan verdragen en weinig last heeft van slijtageverschijnselen in de late herfst en winter. Daarnaast vind je het prei ras 'Herfstreuzen 2' in ons aanbod: een productief ras dat vooral geschikt is voor de vroege herfstteelt.
Ook grote hoeveelheden gasvormende producten zoals koolsoorten, paprika, ui, knoflook en prei kunnen klachten geven. Vermijd bij klachten deze producten.
In West-Vlaanderen liep het planten van de vroege zomerprei in februari vertraging op door de natte omstandigheden. Daarom is sinds zo'n veertien dagen op REO Veiling pas sprake van jonge prei uit de vollegrond. Dat ging gepaard met zo'n beetje de piek in de prijsvorming.
Licht verteerbare groenten zijn onder andere asperges, wortel, venkel en groene bladgroenten zoals spinazie en rucola. De meeste mensen zijn zich niet bewust van het verteringsproces; en dat is maar goed ook! paprika, prei, ui, maïs, rauwkost en rauwe groenten.
Broccoli is rijk aan vezels, vitamine C, ijzer en bètacaroteen. Hoe donkerder de kleur, hoe hoger het gehalte aan bètacaroteen. Deze stof wordt in je lichaam omgezet tot vitamine A en is net als vitamine A goed voor je immuunsysteem. Ook bevat broccoli het gezonde foliumzuur en kalium.
Witlof is lekker en gezond!
Het bevat veel vitaminen, waaronder A, B en C. Daarnaast is witlof rijk aan foliumzuur dat een gunstig effect heeft op de darmflora en een gezonde zwangerschap bevordert. De mineralen in witlof zorgen voor een goede vochtafdrijving. Verder is witlof ook zeer geschikt voor een dieet.
In het groene deel zitten de meeste vitamines en mineralen
Snijd iets van de onderkant van de prei af. Verwijder ook de groene bladeren aan de bovenkant en de buitenste bladeren. Je kunt zowel het witte als het groene deel van de prei gebruiken. Juist in het groene deel zitten de meeste vitaminen en mineralen.
Zo zijn courgettes rijk aan mineralen zoals kalium, wat goed is voor het gezond houden van het hart en bloedvaten. Daarnaast bevatten ze ook een goede dosis vitamine B1, B2, B6, B11 en C. Deze vitamines zijn belangrijk voor je stofwisseling en immuunsysteem. Courgettes bevatten veel vezels, en bijna geen koolhydraten.
Voedingswaren rijk aan fermenteerbare suikers, zoals bonen, schorseneren, kolen en peulvruchten eet u beter niet. Geven ook gemakkelijke aanvallen: uien, look, bloemkool, spruiten, zuurkool en paprika.
Vezels stimuleren de werking van de darm, en zorgen voor een makkelijke stoelgang. In de volgende voedingsmiddelen zitten veel vezels: groente, fruit, peulvruchten, volkorenbrood, aardappelen, volkorenpasta en zilvervliesrijst.
Sterk bewerkt eten zoals koek, snoep, chips zijn niet goed voor je spijsvertering en microbioom. Door sterk bewerkte producten te eten voed je de 'schadelijke' bacteriën in je microbioom. Daardoor nemen ze toe in aantal en ontstaat er minder ruimte voor goede bacteriën.
Hoeveel gram is 1 grote prei? Als die prei de enige groente is die de persoon voorgeschoteld krijgt, dan moet je rekenen op 250 gram. Dat is een stengel van gemiddelde dikte.
Rauwe prei kun je in de diepvries tot 12 maanden bewaren. Wel vlak voor invriezen 1-6 minuten blancheren (kort verhitten). Een restje gare prei kun je in een afsluitbaar bewaarbakje 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de diepvries bewaren.