Dolfijnen laten namelijk telkens maar één hersenhelft slapen en houden dus altijd letterlijk één oog open. Dat doen ze zo een 8 uur per dag.
Slapen met je halve brein
Intussen blijven dolfijnen tijdens het slapen waakzaam door één hersenhelft ingeschakeld te houden terwijl de andere helft in een diepe slaap verzinkt. Dat stelt de zoogdieren in staat om als het ware met één oog open te slapen en roofdieren in de gaten te houden.
Tijger (15-16 uur)
Tijgers jagen meestal 's nachts, maar overdag liggen ze liever te luieren in de schaduw. In totaal slapen ze 15 tot 16 uur per dag.
Vleermuis
Vleermuizen slapen graag ondersteboven waarbij ze aan hun pootjes hangen. En dat kunnen ze goed, wel 19 uur per dag. In de winter houden ze het nog langer vol. Dan kan het een winterslaap zijn van ongeveer drie maanden.
De apen hebben geen echt bed. Maar als ze goed kijken zien ze alle apen op verschillende plekken liggen. Sommige hangen slapend in de boom, maar de meeste hebben allemaal een eigen bedje op de grond gemaakt van stro.
In geval van nood/extreme kou of iets anders, kan een slak 3 jaar zonder te eten slapen.
Slapen op vorstvrije plekken
Door hun grotendeels donkere lichaam warmen ringslangen bijvoorbeeld snel op in de zon. Het hoeft dus niet heet te zijn voor ze. De koude winters overleven de slangen door te overwinteren op vorstvrije plekken. Bijvoorbeeld diep weggekropen in dijken of in verlaten konijnenholen.
Mensen gaan er vaak vanuit dat luiaards de meest slaperige dieren zijn, toch betekent hun langzame manier van bewegen niet dat ze ook meer slapen. Gemiddeld slapen luiaards pakweg veertien uur per dag, dat komt overeen met hoeveel honden gemiddeld slapen.
De blauwe vinvis is niet alleen de winnaar van de hardste geluidencompetitie, het is ook nog eens het grootste dier ter wereld. Andere herrieschoppers zijn: leeuwen met 114 dB, de brulaap (de naam zegt het al) met 90 dB en wolven, ook met 90 dB. Cicaden zijn met 120 dB de luidste insecten ter wereld.
Ware muizen zijn omnivoren en hebben een breed voedselpakket. Ze houden geen winterslaap.
Als een giraffe namelijk gaat slapen, ligt hij op de grond met gebogen poten en zijn kop op zijn rug. Een giraffe kan op deze manier niet snel opstaan, waardoor hij erg vatbaar is voor roofdieren. Giraffen houden daarentegen wel erg van dutjes doen. Dit doen ze staand en steeds maar heel eventjes.
Ook om elkaar niet kwijt te raken tijdens het slapen, hebben zeeotters nog een oplossing bedacht: ze slapen gewoon hand in hand. Vooral handig als je een jong in de buurt wilt houden.
Om in slaap te vallen laat de giraffe zich zakken tot de grond en legt hij zijn hoofd op z'n rug. Volwassen giraffen slapen ook wel staand.
Dieren zoals ringwormen, slakken, sponzen, anemonen en kwallen hebben geen hersenen.
Warm blijven
De reden dat veel vogels een poot optrekken tegen hun buik als ze slapen, is dat ze daardoor minder warmte verliezen. Die opgetrokken poot zit daar goed geïsoleerd tussen de veren. Een andere manier om minder lichaamswarmte te verliezen, is het opzetten van de veren.
De potvis – de hersenen wegen 7,5 kilo. De hersenen van de potvis zijn de grootste en meest verfijnde hersenen die we kennen. Ze zijn zelfs nog ingewikkelder dan die van de mens.
De blobvis is uitgeroepen tot het lelijkste dier op aarde.
1. Jachtluipaard. Het jachtluipaard, ook wel cheeta genoemd, is met 105 km/u met afstand het snelste landdier op aarde. Hij gebruikt zijn snelheid om onder andere gazelles te vangen.
Op één van de diepste en meest afgelegen plekken van de aarde, de Marianentrog in de Stille Oceaan, is een nieuwe soort vlokreeft ontdekt. Onderzoekers van de Universiteit van Newcastle hebben de nieuwe soort “Eurythenes Plasticus” genoemd; een verwijzing naar het plastic dat in het kreeftje werd aangetroffen.
Kangoeroes kunnen maandenlang leven zonder te drinken.
Wanneer het op intelligentie aankomt lijkt de rangorde tussen dieren glashelder: bovenaan staan wijzelf, de mens, met ons onovertroffen intellect. Een aantal treden lager staat de chimpansee, op de voet gevolgd door orang-oetans, dolfijnen en gorilla's, om onderaan te eindigen met de slakken en de wormen.
Hij krijgt het predicaat 'vrolijkste dier ter wereld' toegedicht: de quokka. Deze wallaby – een klein soort kangoeroe – lacht namelijk altijd.
Koeien en schapen slapen in een kudde, het is immers veiliger om samen te blijven.
De helft van de ondervraagden was man, de andere helft was vrouw. Van de mannen sliep 22 procent naakt, van de vrouwen gaf 13 procent de voorkeur aan een naakte nacht. Het liefst kruipen mannen in hun onderbroek in bed (37 procent). Vrouwen slapen graag in een pyjama of nachtjapon (49 procent).
Ja, dat kunnen ze zeker.