Het is belangrijk dat je de melk in de koelkast bewaart. Als je het goed bewaart, kun je een pak melk dan vaak nog zo'n 3 tot 5 dagen na opening gebruiken. Zet het na gebruik meteen terug in de koelkast, elk uur buiten de koelkast maakt de melk minder lang houdbaar.
Bewaartips voor houdbare melk
Zet melk na gebruik onmiddellijk terug in de koelkast. Een uur buiten de koelkast verkort de houdbaarheid met een dag. Let altijd op de THT (ten minste houdbaar tot) datum. Een geopende fles of brik kan je ongeveer vijf dagen bewaren.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De melk ruikt of smaakt zuur of klontert. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Na die datum kan het nog veilig zijn om te drinken, maar gaan bijvoorbeeld wel de kleur, geur en smaak achteruit. Controleer daarom hoe het eruit ziet en hoe het ruikt en proef eventueel een klein beetje. Wijkt het af, gooi het dan alsnog weg.
Heb je een zuivelproduct geopend, dan kun je het nog een aantal dagen in de koelkast bewaren. Let wel op, dit verschilt per zuivelproduct. Volgens het voedingscentrum kwark en yoghurt kun je ongeveer 5 tot maximaal 7 dagen bewaren als het geopend is. Voor melk is de bewaartijd zo'n 3 tot 5 dagen.
Je kunt melk dus beter achterin de koelkast bewaren op de onderste of middelste plank. Warme lucht stijgt, dus hoe lager je de melk bewaart, hoe beter. Dat geldt ook voor andere soorten melk, zoals sojamelk en amandelmelk. Sauzen, jam of een fles bruisend water kun je bijvoorbeeld wel prima in de deur bewaren.
Is een ongeopende verpakking een paar dagen over datum? Als je niets geks ziet, ruikt of proeft, kun je de zuivel nog veilig eten.
Maar bedorven melk hoef je eigenlijk niet gelijk in de prullenbak te mikken. Je kunt er namelijk bést nog wat mee. Zo kun je er bijvoorbeeld je vlees mee marineren. Je kunt je stuk vlees daarom prima in een badje van zure melk leggen, want de melkzuren zorgen ervoor dat het vlees mals en sappig blijft.
In de koelkast kan Verse Melk 3 tot 5 dagen bewaard worden. Zet de Verse Melk na gebruik direct weer terug in de koelkast. Gesteriliseerde Melk is enkele maanden houdbaar en kan buiten de koelkast bewaard worden.
Maak je niet te veel zorgen. Door de 'verkeerde' smaak van echt bedorven melk is de kans niet heel groot dat je grote hoeveelheden naar binnen hebt gegooid. Bovendien maken de meeste bacteriën en schimmels in bedorven melk je niet meteen doodziek. Neem even contact op met je huisarts als je je zorgen maakt.
Nu kun je ook begrijpen waarom melk klonterig wordt als het oud wordt. Bacteriën in de melk maken de melk zuur, net als de azijn die je er zelf bij doet. Daardoor kan de caseïne niet opgelost blijven en komen er klonten caseïne in de melk.
Bewaren in de koelkast
Zorg dat de koelkast op 4°C staat. Dan blijft de melk 3 dagen goed. Bewaar de melk achterin de koelkast, daar blijft de melk het best gekoeld.
Zodra zuivel is geleverd moet het de koelkast in – Feit
Maar let op, want zuivel bederft snel. Zet melk en melkproducten daarom zo snel mogelijk in de koelkast. Elk uur buiten de koelkast verkort de houdbaarheid met 1 dag.
Dit wordt meestal met het Ultra Hoge Temperatuur-proces (UHT) gedaan waarbij de melk slechts enkele seconden worden verhit bij een temperatuur van 130 tot 140°C. Bij dit proces worden alle bacteriën gedood en zal de melk niet snel meer bederven.”
'Versgefilterde' melk is langer houdbaar
Ook na openen is 'versgefilterde' melk langer houdbaar. Bewaar melk en andere zuivel, versgefilterd of niet, in de koelkast bij een temperatuur van 4ºC.
Je kan eigenlijk niet eens van een verschil spreken als je het hebt over vetten, lactose, eiwitten en mineralen. Er gaan wel zo'n 10% meer vitamines verloren bij houdbare melk ten aanzien van verse, gepasteuriseerde melk. Maar deze marge is eigenlijk heel minimaal, zeker als je verder gezond eet.
De Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) is een apart onderdeel van Dienst Toeslagen. Het is speciaal opgericht om het herstel te verzorgen. De organisatie is zo opgebouwd om volgens een stabiel en zorgvuldig proces ouders te begeleiden naar hun herstel. UHT is er voor de gedupeerde gezinnen.
Melk invriezen kan gewoon als het nog in een pak of fles zit. Zorg wel voor een beetje extra ruimte in de verpakking; bevroren melk kost meer ruimte door uitzetting. Neem bij een vol pak dus eerst een glaasje melk voor je het in de vriezer legt.
Er zijn mensen die hun melk graag vers van de koe, geit of een ander dier drinken. Soms om de smaak, soms om gezondheidsredenen. Het drinken van rauwe melk is niet gezonder dan gepasteuriseerde of verhitte melk. Sterker nog: Het is mogelijk dat er ziekmakende bacteriën in zitten.
Colostrum en de eerste melk zien er vaak gelig tot oranje en romig uit. Later ziet moedermelk er over het algemeen waterig, soms wat blauwig'“wit uit. Als moedermelk een tijdje heeft gestaan ziet zij er gelaagd uit omdat het melkvet boven komt drijven. Ook bij ingevroren melk zijn vaak laagjes te zien.
Waarom is zure melk nou zo gezond? Als het échte zure melk is, met bacteriën en al dus, en je hebt die bacteriën niet doodgemaakt door ze te verhitten, dan vullen ze je darmflora aan. Dit zijn namelijk melkzuurbacteriën, de bekende families Lactobacillus en Bifidobacterium die ook in je darmflora voorkomen.
Verse melk is natuurlijk minder lang houdbaar, maar toch zeker wel 10 dagen. En voor de prijs hoef je het ook niet te laten, een pak verse volle melk is zelfs goedkoper dan een pak van de betere houdbare melk.
THT staat voor 'Tenminste Houdbaar Tot'. TGT betekent 'Te Gebruiken Tot'. De TGT aanduiding staat op producten die snel kunnen bederven. Denk daarbij aan versproducten als, vlees, gebak, en voorgesneden groenten & fruit.
Yoghurt bevat veel goede voedingsstoffen, waaronder eiwit, calcium en vitamine B12 en B2. Het eten en drinken van zuivelproducten hangt samen met een lager risico op darmkanker en diabetes type 2.
Yoghurt maakt deel uit van die producten die, als ze koel worden bewaard en niet worden geopend, twee tot drie weken na de vervaldatum nog kunnen geconsumeerd worden! Pas op: deze regel is alleen geldig voor yoghurt en verse kaas en niet voor desserts op basis van room en eieren (bijvoorbeeld een flan).