De Extra Vierge-olijfolie van Bertolli krijgt de hoogste waardering in een smaaktest van AD. Ook de reguliere olijfolie van Monini scoort beter dan de huismerken van AH, Ekoplaza, Jumbo en Lidl.
Koop je olijfolie dus niet in de supermarkt, maar ergens waar je de olie kunt proeven. Winkels voor culinaire geschenken, delicatessenzaken en kleinere kruideniers zijn plekken waar ze je meestal graag hun olijfolie laten proeven. Zij kunnen je ook meteen helpen bij het proeven.
Extra vierge olijfolie is de gezondste olijfolie, maar niet om te bakken. Deze olie is perfect voor in koude salades. Geraffineerde olijfolie is gezuiverd, en heeft minder smaak en geur, maar is wel beter om te bakken.
Het verrassende van deze 'Aceite de Oliva Virgen Extra de Olivar Tradicional' is dat deze exclusief vanaf 4,79 euro te koop is bij de Duitse supermarktketen Lidl.
Onder deze merknaam worden meerdere olijfoliën verkocht bij de Lidl van 500 ml, BIO tot 1 liter en zelfs 5 liter flessen. De hoofdprijs in 2022 is echter niet de eerste keer dat deze olijfolie de hoogste prijs wist te winnen want dat gebeurde de twee keer daarvoor ook al in 2021 en 2020.
Extra vergine olijfolie (evoo)
Is olie die uitsluitend mechanisch uit de olijven wordt geperst. Heeft de beste kwaliteit en is daarom de lekkerste en duurste olijfolie.
Gewone olijfolie en vierge olijfolie zijn heel geschikt voor bakken en braden. Extra vierge olijfolie wordt koud gebruikt voor pasta, salade, vinaigrettes, tapenades en koude sauzen. Extra vierge olijfolie is minder geschikt voor verhitten bij hele hoge temperaturen voor langere tijd.
We kunnen dus het cholesterolgehalte in ons bloed verlangen door het tot ons nemen van weinig verzadigde vetten. De vetzuren in olijfolie werken cholesterolverlagend.
Een extra vierge olijfolie is via mechanische persing verkregen en bestaat uit puur olijvensap. Deze olie is niet vervuild en daardoor het gezondst van alle soorten olijfolie. De olie heeft bijzondere eigenschappen, zoals de ontstekingsremmende stoffen. Diezelfde stoffen vind je ook terug in ibuprofen.
Hoog kwalitatieve olijfolie is vaak een beetje bitter en heeft een scherpe smaak die je achteraan je keel voelt prikkelen. Soms kan deze eigenschap er zelfs voor zorgen dat je even moet hoesten. Deze 'peperige' smaak wijst op verse olijfolie en de aanwezigheid van bepaalde antioxidanten.
Je ruikt het beste door wat olijfolie in een glaasje te gieten, het met je hand iets op te warmen, te walsen en dan met je neus de geur langzaam op te snuiven. Ruik je niets, dan is het geen goede olijfolie. In de smaak is altijd iets van bitterheid aanwezig en de afdronk moet een spicy prikkel in je keel geven.
Oogst 2022/23
(6,70 €/L) Extra vierge olijfolie in petfles van 1 liter, bereid met 1 variëteit van olijven van eigen oogst van de Las Valdesas-olijfgaard.
Dit product valt in de schijf van vijf en draagt bij aan een gezonde dagelijkse voeding. In een gezonde dagelijkse voeding passen oliën en vetten, zoals Bertolli Olijfolie classico bio.
Olijfolie is net als koffie duurder geworden door slechte oogsten. Er werden minder olijven geoogst en de vruchten waren ook een stuk kleiner. Verder werd zonnebloemolie door de oorlog in Oekraïne schaars, waardoor mensen op zoek moesten gaan naar alternatieven.
Extra vierge olijfolie
Dit is de duurste kwaliteit olijfolie met de meest uitgesproken smaak. Olijfolie mag alleen extra vierge genoemd worden als de olijfolie afkomstig is van de eerste persing en het een erg laag gehalte aan vrije vetzuren bevat. Deze zuren spelen een rol in de zuurtegraad van de olijfolie.
In koffie zit het stofje cafestol dat het LDL-cholesterol verhoogt. Een teveel aan LDL-cholesterol in je bloed blijft plakken aan de binnenkant van je bloedvaten. Dat vergroot de kans op bijvoorbeeld een hartaanval of beroerte.
Een halve eetlepel (wat overeenkomt met 7 gram) olijfolie per dag blijkt bovendien al afdoende, al is meer nooit verkeerd. “Ongeveer 40 gram per dag levert de meeste gezondheidsvoordelen op,” zegt onderzoeker Marta Guasch-Ferre in een interview met Scientias.nl.
Als je lichaam te weinig vocht krijgt, haalt het vocht uit je cellen, tussen je cellen vandaan en uit je bloed. Hierdoor vernauwen je bloedvaten, stijgt je bloeddruk en op termijn zelfs je cholesterolgehalte.
In gewone olijfolie kunt u rustig bakken en braden. Maar extra vierge olijfolie kunt u beter alleen gebruiken voor koude gerechten. Wanneer u 'extra vierge' olijfolie verhit, verbranden er stoffen die in de olie zitten. Dit is ongezond en op de lange termijn zelfs kankerverwekkend.
Wanneer je extra vierge olijfolie verhit, gaat een deel van de smaak verloren. Ook kunnen er door het verhitten schadelijke stoffen ontstaan, namelijk PAK's. Deze stoffen zitten ook in aangebrand eten. De andere soorten olijfolie kunnen wel gebruikt worden om in te bakken of braden.
Olijfolie vermindert de maagmotiliteit, waardoor de maaginhoud minder snel uit de maag in de twaalfvingerige darm terechtkomt. Dit geeft een gevoel van verzadiging, wat zowel de spijsvertering als de opname van voedingsstoffen in de darm bevordert.
Rincon de la Subbetica heeft wederom de eerste prijs behaalt in de 2019/2020 editie voor World's Best Olive Oil (WBOO). Het bedrijf Almazaras de la Subbética uit Priego de Córdoba (Spanje) verdient dit jaar de nummer 1 positie in alle categorieën.
Zonnebloemolie bevat duidelijk meer vitamine E dan olijfolie, wat de cellen, celwand, bloedbaan en weefsels beschermt. Ook bevat zonnebloemolie meer vitamine K, wat nodig is voor een goede bloedstolling.
Het verschil tussen olijfolie en extra vergine olijfolie zit voornamelijk in de persing. Extra vergine olijfolie wordt gemaakt van de eerste, koude persing van olijven. De olijven worden dus nog niet verhit. Dit gebeurt wat later om meer olie te kunnen onttrekken.