Uit het onderzoek blijkt dat er meer vrouwen vegetariër zijn dan mannen. Van alle vrouwen in Nederland is 5,9 procent vegetarisch en 2,3 procent zelfs veganistisch, wat betekent dat ze geen dierlijk voedsel eten. Van de mannen in Nederland is dat respectievelijk 1,8 procent en 0,7 procent.
Van de vrouwen in Nederland is 5.9% vegetarisch en 2,3% veganistisch (mannen resp. 1,8% en 0,7%). Als eiwitbron worden door vegetariërs en veganisten vooral peulvruchten (63,2%) en kant-en-klare vleesvervangers (61,8%) gebruikt.
2% van de mensen noemt zich vegetariër. Dit is constant door alle onderzoeken heen. Neem je de veganisten hierin mee, dan kom je op 3% van de Nederlandse bevolking die vlees noch vis eet. De resterende 1 tot 2% eet geen vlees, maar wel vis.
De laatste keer dat er in Nederland onderzoek is gedaan naar het aantal veganisten was in het najaar van 2020. Toen waren er 261.000 veganisten in Nederland. Dat was 1,5% van de bevolking. Naar schatting 1,1% van de wereldbevolking is veganist.
Vooral bij mensen onder de 40 jaar is vegetarische voeding populair. Bijna 7% in deze categorie eet elke dag vegetarisch (6,9% < 30, 6,8 % 30-39 jaar).
De onderzoekers besluiten dat vlees van het menu schrappen, maar verder ongezonde plantaardige producten eten, geen enkel gezondheidsvoordeel biedt. Integendeel. Vegetarische voeding is alleen gunstig voor de gezondheid als je kiest voor gezonde plantaardige producten.
Je baby kan prima vegetarisch eten, want ook zonder vlees kun je gewoon volgens de Schijf van Vijf eten. Alle baby's drinken melk tijdens de eerste levensmaanden en hun eerste vaste voedsel bestaat uit fruit, groenten en granen. Tot de leeftijd van ongeveer 6 à 8 maanden zijn dus eigenlijk alle baby's vegetarisch.
Het levert een mooie lijst op met India als uitschieter op nummer 1, gevolgd door Mexico, Polen, Israël en Zweden. Nederland begeeft zich op plek 15 tussen een groot aantal andere Europese landen.
1. India. Met stip op nummer één: India. Ruim 30% van de Indiase bevolking is uit religieuze of morele overweging vegetarisch.
Het blijkt dat dansen daarbij kan helpen, dat stress gevaarlijk is, dat positief denken je 7 jaar jonger maakt en dat veganisten gemiddeld 10 jaar langer leven.
Voor je gezondheid hoef je niet per se vlees te eten. Er zitten nuttige voedingsstoffen in vlees, zoals eiwit, ijzer en vitamine B1 en B12. Maar die voedingsstoffen kun je ook uit andere producten halen. Je kunt dus prima met minder of zonder vlees, als je het goed vervangt.
Jaïnisme. In het Jaïnisme, een klein geloof uit India, wordt vertelt dat vlees eten een vorm van geweld is, dus zijn álle aanhangers vegetariër. Ook eten ze geen wortelgroenten, omdat de plant dan niet verder kan groeien. Jaïnisten eten, drinken en reizen niet na zonsondergang.
Wat is een flexitariër? Je bent een 'flexitariër' als je minstens één dag per week geen vlees, vis of vleeswaren eet. Flexitariërs eten dus vooral groenten, peulvruchten, fruit, noten en granen. Een enkele keer in de week staat er vlees of vis op het menu.
Niet alleen kan je alle nodige voedingsstoffen uit plantaardige bronnen halen, maar het vermijden van dierlijke producten levert ook nog eens belangrijke gezondheidsvoordelen op. Zo verlaag je door vegan te eten het risico op hart- en vaatziekten en bepaalde kankers.
Mensen die veel plantaardig voedsel eten worden simpelweg gezonder oud, hebben minder kans op hart- en vaatziekten, hebben een lager LDL-cholesterol, minder kans op een hoge bloeddruk, kanker, minder kans op diabetes en een gezonder gewicht.
Als veganist wil je zo min mogelijk bijdragen aan uitbuiting van en wreedheid naar dieren. Daarom eten veganisten geen ei. Hiervoor worden namelijk kippen gebruikt en uiteindelijk gedood in het slachthuis. Gelukkig kun je ook zonder ei nog steeds genieten van taarten, pannenkoeken en een patatje mayo!
Het minste vlees wordt gegeten in India, gemiddeld 4,4 kg per jaar per persoon. Na Indonesië (11,6 kg) loopt de consumptie gestaag op via Egypte, Thailand, Turkije, Hong Kong, Japan, Colombia, Oekraïne naar Vietnam.
Zo zijn er mensen die zich vegetariër noemen, maar wel vis eten, zij heten eigenlijk pescotariërs; mensen die gevogelte eten noemen zich ook soms vegetariër, maar de correcte term hiervoor is pollotariër.
Vegetariërs die geen vis of vlees eten, maar wel zuivel en eieren worden doorgaand lacto-ovo vegetariërs genoemd. Er zijn ook vegetariërs die geen vlees, maar wel vis eten, dit zijn de zogenoemde pescotariërs.
Nee, plantaardig eten hoeft niet duur te zijn. Het is zo goedkoop of duur als je het zelf maakt. Het klopt dat sommige vlees- en kaasvervangers duurder kunnen zijn.
Een baby heeft zeker niet elke dag vlees nodig. Het is een goede bron van eiwitten, ijzer en vitamines, maar die voedingsstoffen zitten ook in andere producten. Kies voor vers vlees zonder zichtbare vetrandjes, zoals kip, kalkoen, paarden-, kalfs-, runds- of varkensvlees. Snij het vlees heel fijn.
Geef je kindje maximum 1 ei per week. Vanaf 12 maanden mag je maximaal 6 eieren per week eten, inclusief eieren verwerkt in bereidingen zoals mayonaise en gebak.
Vlees, vis, schaal- en schelpdieren, kaas en eieren
Doorbak of kook deze producten altijd goed als je ze aan jonge kinderen geeft. Dat doodt namelijk de bacteriën. Rauw vlees en producten van rauw vlees, zoals filet américain, ossenworst, carpaccio of niet-doorbakken tartaar. Hierin kunnen ziekmakende bacteriën zitten.