Haal de puntjes en eventuele draden van de boontjes af. Je kunt de sperziebonen doormidden breken. Hieraan kun je ook zien, of de sperziebonen goed vers zijn. Sperziebonen die niet vers zijn, zullen niet gemakkelijk doormidden knappen.
In een bonenbreker worden de sperziebonen in stukjes van ongeveer 4 cm lang gebroken, zodat deze eenvoudiger te verpakken zijn.
Waarom moet je bonen breken? Breek de boontjes voor het koken in twee of drie stukken, zodat ze gemakkelijker roerbakken. Wok ze daarna in 3-5 minuten samen met de eventuele andere wokgroenten gaar.
Sperziebonen zijn een groente. Het geheel van schil en zaden wordt gekookt en dan pas geconsumeerd. Het koken is nodig omdat sperziebonen van nature de gifstof lectine bevatten.
Snijd de bonen. Dit is niet noodzakelijk, maar wel een uitstekende manier om zoveel mogelijk smaak uit de bonen te halen. Gebruik een groot, goed scherp mes en snijd de snijbonen in schuine plakjes van 1,5-3 centimeter breed, afhankelijk van of je fijne of juist grove stukjes in je maaltijd wilt.
Ze worden meestal gesneden gegeten, omdat ze stugger zijn dan sperziebonen. Snijbonen worden vaak gekookt, maar ze komen ook goed tot hun recht in roerbak- of stoofgerechten. Kook ze eens met bouillon en knoflook en serveer ze met een beetje boter, peterselie en peper.
Sperziebonen zijn rijk aan folaat (vitamine B11). Folaat helpt in je lichaam bij de aanmaak van cellen en weefsels, waaronder rode en witte bloedcellen. Daarnaast draagt folaat bij aan je hersen- en zenuwfuncties die betrokken zijn bij het leer- en concentratievermogen.
Zijn sperziebonen gezond? Sperziebonen rekenen we tot groente en passen binnen een gezond voedingspatroon. Net als andere groentesoorten bevatten sperziebonen veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Er is niet één groente die in alle voedingsstoffen kan voorzien.
Rauwe peulvruchten bevatten het giftige planteneiwit lectine. Als je te veel lectine binnenkrijgt, kun je misselijk worden en buikpijn, koorts en diarree krijgen. Uiteindelijk kan lectine zelfs de darmen en nieren beschadigen. Koken maakt lectine onschadelijk.
Peulvruchten bevatten dus relatief veel eiwitten. In zo'n pot en blik lekken wat van die eiwitten langzaam in het vocht. Je krijgt dan een soort 'eiwitwater'. Het afspoelen zorgt ervoor dat het eiwitwater een soort opgeklopt wordt.
Kun je sperziebonen met bruine vlekken nog eten? De bruine plekjes op de sperzieboontjes zijn echt geen probleem. De plekjes ontstaan vooral door het automatisch plukken. Hierdoor ontstaat een minuscule beschadiging.
Sperziebonen blancheren
Dit stopt de garing direct. Op deze manier behoud je de kleur en smaak optimaal.
Sperziebonen zijn peulvruchten
Deze boontjes moeten hiervoor beschermd worden. Dit gebeurd door de aanmaak van saponinen, een 'gifstofje'. Nu is het niet zo dat je hond direct ziek wordt als hij deze saponinen binnenkrijgt. Maar ze zorgen wel voor de activering van het immuunsysteem.
Rauwe sperziebonen bevatten de stof lectine, dit kan maag- en darmklachten veroorzaken. Als u de sperziebonen minstens 5 minuten kookt voordat u ze eet is er echter niets aan de hand. Door de bonen te verhitten, daalt het lectinegehalte, waardoor de kans op klachten nihil wordt.
1. Boerenkool. Boerenkool is de onbetwiste winterkampioen als het gaat om gezonde groenten. Deze groenbladige groente zit bomvol voedingsstoffen en bevat veel vezels, plus de vitaminen A, C en K en de mineralen koper, calcium en kalium.
De winnaar van de beste boon-bokaal is toch wel de sperzieboon. Ja echt, het klassieke boontjes heeft het allemaal. Vezels, proteïne, weinig calorieën en veel, heel veel voedingsstoffen. Met honderd gram op je bord heb je zo'n acht procent van je dagelijkse behoefte aan mineralen en vitaminen al binnen.
Enkele eeuwen geleden werden sperziebonen dan ook aspergieboontjes genoemd, omdat zij toen net zoals asperges met nootmuskaat en gesmolten boter werden gegeten. Daar komt de naam sperzieboon dus vandaan. Een andere naam voor de sperzieboon was vroeger slaboon, omdat de boontjes ook vaak als koude salade werden gegeten.
Wil je weten of sperziebonen gaar zijn? Ze mogen knapperig zijn maar niet piepen, anders hebben ze nog onvoldoende smaak. Roerbakken duurt 10-13 minuten. Opwarmen in de magnetron kan ook: 5-8 minuten.
Ja, ook de komkommer is een gezonde toevoeging aan je voedingspatroon. Volgens een recente studie [1] bevat de groene held tanninen en flavonoïden. Ons komkommersapje bevat bovendien ontzettend veel vitamines en mineralen. De grote hoeveelheid vitamine C helpt bijvoorbeeld bij de bescherming tegen vrije radicalen.
Sperziebonen kun je 1-2 dagen in de koelkast bewaren. Sperziebonen zijn gevoelig voor koudebederf, bewaar ze daarom niet kouder dan 5°C. Sperziebonen kun je eventueel ook 3-5 dagen op de fruitschaal bewaren. Verse sperziebonen kun je ook invriezen.
Sperziebonen en snijbonen: twee boonsoorten die erg op elkaar lijken. Maar wat is nou precies het verschil? Sperziebonen zijn over het algemeen wat steviger en ronder, terwijl snijbonen juist platter zijn. Beide boonsoorten zijn op dezelfde manier te bereiden: je kunt ze stomen, wokken, roerbakken en roosteren.
Snijbonen moeten niet rauw gegeten worden. In rauwe bonen komt van nature een giftige stof voor die door het koken van de bonen onwerkzaam wordt. Bonen in pot en blik en uit de diepvries zijn niet meer rauw.
Over het algemeen kook je snijbonen tussen de 8 tot 13 minuten. Hele snijbonen hebben een iets langere kooktijd dan in stukjes gesneden snijbonen. Voor de klassieke snijbonen doe je er na het koken een klein klontje boter op en wat peper en versgemalen nootmuskaat.