Mensen die veel alcohol drinken hebben een grotere kans op overgewicht. Dit komt niet alleen doordat alcohol calorierijk is, maar ook omdat alcohol de eetlust verhoogt.
Alcohol levert lege calorieën zonder voedingswaarden. Je lichaam wil deze zo snel mogelijk kwijt, waardoor het stopt met het verbranden van andere calorieën. De overige calorieën (bijvoorbeeld uit voedsel dat je eet) worden opgeslagen als vet.
Als je wil afvallen is het drinken van alcohol dus niet verstandig. Maar dat geldt natuurlijk ook wanneer je niet bezig bent met gewicht verliezen. Alcohol is per definitie gewoon niet goed voor je. Maar het is niet zo dat als je alcohol drinkt, je helemaal niet kan afvallen.
Je wordt dik omdat:
Bij mannen gaat het extra vet vooral in de buik zitten. Zij krijgen daardoor een 'bierbuikje'. Bij vrouwen gaat het extra vet vooral in de heupen, bovenbenen en armen zitten. Daar komt nog eens bij dat alcohol de afbraak van vet uit de voeding vertraagt.
Je vetverbranding kan daardoor met maar liefst 70% vertragen. Minder vitamines en mineralen. Ook de opname van voedingsstoffen komt in het gedrang wanneer je lichaam bezig is met het verwerken van alcohol. Zeker als je regelmatig drinkt, kan dat tot tekorten aan allerlei vitamines en mineralen leiden.
Een glas wijn kan dus prima bij het volgen van een koolhydraatarm dieet. Een droge wijn is dan de beste keuze en bevat de minste koolhydraten. Wilt u echt verantwoord zijn, kies dan voor een Champagne, Cava, Prosecco of een alcoholvrije wijn.
Je voelt je veel fitter en energieker.
Als je sport, heeft dit meer effect op je lichaam. Je maakt sneller spieren aan. Doordat je slaapcyclus zich al een maand heeft genormaliseerd, krijg je eindelijk die kwaliteitsvolle slaap en voel je je veel alerter doorheen de dag.
'Binnen 2 à 3 weken beginnen de leverwaarden te dalen, en binnen zes weken zijn ze weer terug bij waar ze moeten zijn. Maar als je weer begint, dan doe je dat effect teniet. Vaak komt het zelfs versneld terug. '
De soort alcohol met de minste calorieën is verreweg champagne (prosecco of cava telt ook). Zo krijg je per glas zo'n 57 kcal binnen, vergelijkbaar met een appel (alleen dan zonder de gezondheidsvoordelen).
De een doet het gewoon voor de uitdaging, de ander om te zien wat het met je lichaam doet. Jacqueline verloor 17 kilo in één jaar, door de alcohol te laten staan. Inmiddels leeft Jacqueline 2,5 jaar alcoholvrij en is ze in totaal al 20 kilo kwijt. "In het eerste jaar viel ik 17 kilo af", vertelt ze aan EditieNL.
Eén kledingmaat is hoeveel kilo minder? Dit is het moment om je rekenmachine uit de kast te halen? Om één kledingmaat te verliezen, zou je ongeveer vier kilo aan vet moeten kwijtraken.
Maar zodra je vochtgehalte weer op peil is, is je oude gewicht ook weer terug. Alcohol bevat veel calorieën, dus uiteindelijk word je er zeker niet lichter van… Heb je zout gegeten? Dan ben je de dag daarna ook vaak wat zwaarder.
Ook alcohol heeft invloed op de hoeveelheid vet rondom de buik. De negatieve impact die alcohol op de lever heeft, kan bovendien leiden tot een toename van visceraal vet. Hetzelfde geldt voor roken. Alcohol en roken worden vaak aangewezen als oorzaken van buikvet.
Welke alcohol maakt je dik? Ook wijn bevat veel calorieën, zij het minder dan bieren. Een glas rode wijn (10 cl) bevat ongeveer 70 Kcal, een glas witte wijn 120 Kcal. Omdat ze naast alcohol vaak ook fruitsappen of limonades bevatten, zijn cocktails en mixdranken de grootste dikmakers.
Dat we dikker worden van bier is ook een fabeltje. In een pils zitten 44 calorieën per 100 ml, in wijn 70 tot 80 calorieën per 100 ml. Wijn drink je meestal in een klein glas. In een glas bier kan gemiddeld 250 ml, dus in de praktijk heb je evenveel calorieën binnen na een wijntje of biertje.
Onderzoeken naar het effect van alcohol op het lichaamsgewicht tonen tegenstrijdige resultaten. Wat wel duidelijk is: wie veel (2 tot 3 glazen per dag) en/of langdurig alcohol drinkt, loopt kans op een paar extra kilo's. Of en in welke mate dat gebeurt, hangt ook af van je leeftijd, gender en erfelijke aanleg.
Tijdens het uitgaan wordt vrijwel altijd alcohol gedronken, zowel door vrouwen (98,7%) als mannen (99,2%). Ook drinkt de overgrote meerderheid alcohol vóór het uitgaan: 91,8% van de vrouwen en 90,9% van de mannen.
Overmatig drinken betreft het drinken van meer dan 21 glazen alcohol per week (mannen) of meer dan 14 glazen alcohol per week (vrouwen). Er is sprake van zwaar drinken wanneer minstens één keer per week meer dan vier (vrouwen) of zes (mannen) glazen alcohol op een dag gedronken worden. en ouder ooit alcohol gedronken.
Langdurig overmatig alcoholgebruik kan levercellen beschadigen. In een alcoholloze maand, kan een lever zich herstellen, zo toonde onderzoeken van Radboudumc in Nijmegen aan.
Als je stopt met drinken heb je geen katers meer. Je staat niet op met hoofdpijn, vermoeidheid en misselijkheid na een avond drinken. Je bent vrolijker en voelt je fitter. En dan werk, studeer en sport je ook een stuk makkelijker en met meer plezier!
Vervangers voor alcohol kunnen alcoholvrije bieren en wijnen en andersoortige “frisdranken” zijn. Onder frisdranken vallen de koolzuurhoudende dranken, vruchtensappen en waters. Ook energiedranken die tegenwoordig overal te krijgen zijn bevatten geen alcohol.
Omgaan met trek of verlangen
Trek kun je gewoon uitzitten. Je zult dan merken dat de trek vanzelf weer overgaat. In plaats dat je je heftig gaat verzetten tegen de trek, kun je dus ook gewoon rustig wachten tot de trek vanzelf is verdwenen. Je kunt jezelf trainen in het uitzitten van trek.
Je hebt meer energie. Alcohol zorgt ervoor dat zuurstof minder gemakkelijk door je lichaam circuleert, waardoor je je constant uitgeput voelt.
Onderzoek heeft uitgewezen dat de werking van de hersenen een rol speelt bij het ontstaan van alcoholafhankelijkheid. Het brein went aan de stof alcohol waardoor er een sterke hunkering (zucht) ontstaat als alcohol niet meer wordt gedronken. Zo kan afhankelijkheid ontstaan.