Ga met een heen- en weergaande beweging over het houtwerk terwijl je lichte druk uitoefent. Zorg dat je ook goed door de hoekjes en naden gaat. Je weet dat je goed schuurt als de oude verflaag dof wordt. Je werkt vervolgens naar een fijnere structuur toe, totdat het te schilderen oppervlakte glad aanvoelt.
Schuur een ruw oppervlak eerst op met grof schuurpapier (korrel 80). Schuur daarna nogmaals met middelgrof schuurpapier (korrel 100). Wil je een grondverflaag licht opschuren? Dan is fijn schuurpapier (korrel 120 of 150) het meest geschikt.
Als je bestaand schilderwerk wilt overschilderen/bijwerken, dan volstaat 1 keer overschilderen. Tip: Denk er tevens aan dat je schildert wanneer het tussen de 5 en 25 graden Celsius is. Is het warmer of kouder? Dan vloeit de verf niet mooi uit.
Als je helemaal niet schuurt, zal de verf kwetsbaar zijn. Even stoten tegen een deurpost die niet (goed) geschuurd is en de stukjes verf stoot te er zo af. Om maar niet te spreken over wat er gebeurt als je een harde hoogglans verflaag niet schuurt voor het overschilderen.
Na het schuren is het sowieso van belang om de ondergrond stofvrij te maken. Anders kan het stof in de afwerklaag terecht komen. Dat ziet er niet goed uit. Nogmaals de ondergrond reinigen met een ontvetter is niet per se nodig, maar het staat je natuurlijk vrij om het nog een keer te doen.
Wanneer een tweede laag verf aangebracht kan worden, hangt van een aantal factoren af, maar als leidraad kun je de volgende droogtijden aanhouden: Muurverf: 3-5 uur. Lak op terpentinebasis: 16 uur. Lak op waterbasis: 5 uur.
Vraag jij je af waarom nat schuren beter is voor het oppervlak? Bij nat schuren komt er geen stof vrij. Hierdoor maak je minder snel krassen op het oppervlak en ontvet en reinig je tegelijkertijd de ondergrond.
Licht en zorgvuldig schuren met een schuurmatje of schuurpapier (P220). Daarna stofvrij maken met de stoffer en daarna met een kleefdoekje. Breng de tweede eindlaag en laat goed drogen. Verflagen hebben minimaal 1 week nodig om volledig uitgehard en belastbaar te zijn.
Ontvetten is altijd het eerst wat je moet doen, hierna kun je eventueel schuren. Houtwerk of oude verflagen worden na mate van tijd vies en vettig, ga je eerst schuren dan schuur je dit in de oude verflaag en porien van het hout. Ook siliconen van kitranden moeten eerst ontvet worden om onthechting te voorkomen.
Je doet er goed aan 4 uur droogtijd te respecteren tussen elke verflaag. Solventgedragen verf, op basis van white spirit, heeft wat meer tijd nodig. Na 4 uur voelt de verf droog aan, maar dan mag je echt nog niet beginnen met een tweede laag. Reken een droogtijd van 16 uur voordat je een tweede laag aanbrengt.
Het meest professionele eindresultaat krijg je door minimaal 2 lagen aan te brengen. Hierdoor komt de glans van het product tot zijn recht en door de laagdikte kan de verf een goede bescherming bieden. In sommige gevallen of bij een zware belasting (bv traptredes) kan een extra laag nodig zijn.
Strak verven werkt het beste wanneer u van op en neer schildert, zowel met roller als met kwast, in een vloeiende beweging. Twee of drie keer is meestal voldoende voor een goede laag bij het strak verven. Daarnaast vragen watergedragen lakken ook om andere soorten kwasten en rollers.
Voor de optimale bescherming zijn twee lagen grondverf voor je begint met de laklaag aanbrengen vaak goed genoeg, helemaal als je met nieuw hout werkt. Bij oppervlakken in je huis schilderen of laten verven kun je vaak licht schuren als de onderlaag er nog steeds prima uit ziet.
Hoe lang kunnen wij geen gebruik maken van de vloer, als je komt schuren? Dat is afhankelijk van het type vloer en of er veel schuur-obstakels in de woning zijn. Gemiddeld kun je 60-70 m2 in één dag schuren en oliën .
Eigenlijk is het in alle gevallen verstandig om eerst te schuren voordat je gaat verven. Door eerst goed te schuren kan de verf beter hechten. Wanneer je op een gladde ondergrond gaat verven kan de verf namelijk naar beneden glijden. Bij een gladde ondergrond is het dus niet verstandig om te verven zonder te schuren.
Ja, het is mogelijk om te schilderen zonder dat je hoeft te schuren. Je hebt een aantal speciale primers die direct kunnen worden aangebracht. Omdat je niet hoeft te schuren ben je een stuk sneller klaar met je verfklus. Je hoeft hierbij alleen de ondergrond heel goed te ontvetten (gebruik hiervoor Universol).
Voor het schoonmaken van het oude schilderwerk zet je bijvoorbeeld St. Marc of Universol op je boodschappenlijstje. Dit zijn beide producten voor het schoonmaken en ontvetten van schilderwerk, zónder de toevoeging van ammoniak. Wat ook nog altijd goed werkt is water verdunt met ammoniak.
Na het schuren is het van belang het meubelstuk nogmaals te ontvetten met ammonia. Bevochtig de poetsdoek met ammonia en neem het hout af. Neem na het ontvetten het hout weer af met een vochtige doek en laat het drogen voordat u het hout verder behandelt met onze Hardwaxolie F-serie of een andere verf- of waslaag.
Licht opschuren betekent dat je de verflaag mat schuurt zodat de nieuwe verflaag goed hecht. Dat is voldoende. Je ondergrond is helemaal klaar voor het nieuwe schilderwerk.
Middelgrof schuurpapier heeft een korrel tussen de 80 en 120. Hiermee rond je hoeken af of schuur je voor het verven. Fijn schuurpapier heeft een korrel tussen de 120 en 180. Dit is perfect voor het opschuren van een laag grondverf.
Machinaal schuren is vaak sneller, maar de kans is groter dat je te snel, te diep of te grof schuurt. Daarom adviseren wij om alleen grotere oppervlak machinaal te schuren. Je kunt hierbij denken aan deuren of andere (grote) panelen. Al het andere werk kun je het beste met de hand doen.
Schilder je eerst de muren of plinten
Ga je dus aan de slag met het schilderen van je muur en plinten hou dan de volgende volgorde aan. Schuur je plinten en grond ze eerst, schilder vervolgens je muur en eindig met het schilderen van je plinten. Staat je vraag er niet tussen of heb je een andere vraag.
Ruw hout of oude (slechte) verflagen kunt u opschuren met P80 tot P120. Om een egaler eindresultaat te behalen schuur je de grondverf met een fijnere grofte, namelijk P150 tot P220. Voor extreem mooi en strak werk zou je voor de laatste verflaag nog kunnen schuren met P320-400.
Schuurpapier van natuurlijke materialen is zachter en kan goed gebruikt worden voor kunststof en hout. Kunstmatige korrels zijn hard en zijn goed voor het schuren van van metaal, staal en steen. Lees bij het stuk over welk schuurpapier jij nodig hebt ook welke geschikt is voor welk materiaal.
Door het hout nat te maken, gaan de houtvezels overeind staan. Dit maakt het eenvoudiger om te schuren. Daarnaast is het belangrijk om te kiezen voor het juiste gereedschap. Met de hand hout schuren kan prima wanneer het oppervlak klein is.