إِنَّا لِلّهِ وَإِنَّـا إِلَيْهِ رَاجِعُونَ
Wil je op een islamitische manier condoleren? Dan kun je een van de onderstaande islamitische smeekbedes (dua) gebruiken. 'A3thama Allahoe adjrak wa ah'sana a3zaa'ak wa ghafara limayyitik. ' 'Moge Allah je beloning vermeerderen, de rouwperiode vergemakkelijken en de overledene vergeven.
U zegt dan 'Inna lillahi wa inna ilayhi raji'oen' wat letterlijk betekent: 'Voorwaar, wij behoren tot Allah, en voorwaar tot Hem keren wij terug. '.
Smeekbede tot Allah
'O Allah! Vergeef onze levenden en onze doden, onze aanwezigen en onze afwezigen, onze jeugd en onze ouderen, onze mannen en onze vrouwen. 0 Allah! Laat diegene van ons die U in leven laat, in de Islam leven en diegene onder ons die U doet sterven, laat hem sterven in het geloof.
Als je het woord gecondoleerd niet prettig vindt om te zeggen, zou je ook kunnen zeggen: “Mijn oprechte medeleven met het verlies van…” of “Voor dit verdriet zijn geen woorden.” Het verlies is soms nog niet te bevatten en dan kan je dat ook benoemen: “Ik weet niet wat ik zeggen moet”.
Allah y rahma heeft als betekenis: “Moge Allah hem genadig zijn.”
Wens iemand sterkte
Zeg tegen jouw dierbare dat je het verschrikkelijk vindt wat er is gebeurd en je met hem meeleeft. Wens hem alle kracht toe die hij nodig heeft. Geef bovendien aan dat je er altijd voor hem bent en dat hij altijd op jouw steun kan vertrouwen en hulp aan je kan vragen.
Volgens moslimtraditie is een rituele bewassing van het lichaam erg belangrijk. In de koran staat namelijk dat al het gestorvene onrein is. Het lichaam wordt na overlijden daarom driemaal gewassen in een speciale ruimte bij een uitvaartcentrum of in een moskee.
Als iemand een dierbare heeft verloren zegt men vaak: 'gecondoleerd'. Condoleren is letterlijk je medelijden betonen en is afgeleid van het latijn: 'con dolore'. Maar er zijn warme alternatieven om iemand te condoleren met een verlies: Gecondoleerd met je (moeder/vader/broer/zus)
Er is niks mis met het woord 'gecondoleerd', maar doordat het zo vaak wordt gebruikt, heeft het een beetje aan betekenis verloren. Probeer het eens in je eigen woorden te zeggen, bijvoorbeeld: ik vind het zo erg voor je, wat moet het zwaar zijn of ik wil je graag alle kracht van de wereld wensen.
Djazak Allah (ghairan): (Moge Allah je belonen (met het beste)) Dit zeg je wanneer je iemand wil bedanken die iets goeds gedaan heeft voor jou. Barak Allahu Fiek: (Moge Allah je zegenen) Dit zeg je wanneer iemand iets goeds gedaan heeft voor jou.
Als je iemand wil condoleren via WhatsApp, is het belangrijk om te beginnen met een persoonlijke noot. Begin dus niet meteen met “gecondoleerd”, maar schrijf bijvoorbeeld eerst dat je het nieuws hebt gehoord en dat je aan de nabestaanden denkt. Op die manier laat je zien dat je echt betrokken bent.
Een man passeerde de de Profeet sws terwijl hij met een paar anderen zat en zei: “As-Salaam alaikum (vrede zij met jullie).” De Profeet (sws zei: “(Hij zal) tien hasanat (krijgen).” Een andere man passeerde en zei: “As-Salaam alaikum wa rahmatuAllaah (vrede zij met jullie en de Genade van Allah).” De Profeet sws zei: “ ...
Na de begrafenis wassen alle moslims hun handen. Moslims kennen een condoleanceperiode van drie dagen en een rouwperiode van veertig dagen. Om de nabestaanden te ontlasten, zorgen de familie en buren de eerste drie dagen voor hun eten. De weduwe rouwt overigens wel wat langer, namelijk vier maanden en tien dagen.
Wat zeg je als iemand terminaal ziek is? Het beste wat je kunt doen is die persoon sterkte wensen. Geef aan dat je meeleeft en wens hem of haar kracht toe. Het kan zijn dat je echt niet weet wat je moet zeggen.
Toch kan iemand veel steun halen uit uw hulp. Begin daarom het gesprek met een vraag; op die manier voelt de nabestaande zich gehoord, en dat is enorm belangrijk. U kunt bijvoorbeeld vragen hoe het met hem of haar gaat, hoe de rouwende het afscheid heeft ervaren en of u nog iets voor hem of haar kunt betekenen.
Jazaka' Allah Khairun vertaald uit het Arabisch is een islamitische uitdrukking van dank en dankbaarheid en betekent "Moge Allah u belonen met goedheid".
Allah i 3awnak
Gebruik : Om iemand te ondersteunen bij iets moeilijks. Om iemand te ondersteunen bij iets (bijna) onmogelijks.
“Weet dat er geen god is dan Allah.”
De ware betekenis van 'Laa ilaaha ill-Allah' is: Niets of niemand heeft het recht aanbeden te worden, behalve Allah.
De manieren om iemand te condoleren zijn:
Gecondoleerd met het verlies van (naam) Gecondoleerd met dit verlies en enorm veel sterkte gewenst. Gecondoleerd met het verlies van je vader/moeder/broer/zus/opa/oma. Troostende woorden zijn moeilijk te vinden voor dit onmetelijke verlies.
Alleen gecondoleerd zeggen komt op sommigen wat kort en afstandelijk over. Door er iets aan toe te voegen, laat je zien dat je echt meeleeft. Van harte is op zichzelf een neutrale toevoeging: je drukt er alleen extra betrokkenheid mee uit. Van harte gecondoleerd is dus niet ongepast of fout.
aandacht voor de gevoelens (van verdriet) van anderen
1) Aandacht 2) Belangstelling 3) Compassie 4) Condoleance 5) Deelname 6) Deelnemen in iemands verdriet 7) Deelneming 8) Deernis 9) Deling van gevoelens 10) Het met andere...