Als het oudst bekende Nederlandse woord geldt wad (in de betekenis 'doorwaadbare plaats'), het werd in de vorm vadam in het jaar 107 n. Chr. opgetekend door de geschiedschrijver Tacitus voor de plaats die heden Wadenoijen wordt genoemd.
Hebban olla vogala nestas hagunnan hinase hic anda tu wat unbidan we nu? Dit zijn de eerste woorden van een liefdesliedje van bijna 1000 jaar oud. Een bijzonder liedje omdat het bestaat uit de eerste woorden die ooit in het Nederlands zijn opgeschreven. De zin is bijna duizend jaar geleden opgeschreven door een monnik.
Hebban olla vogala (ca. 1100) is lange tijd aangemerkt als de oudst bekende zin in het Oudnederlands.
Het eerste woord dat als echt Nederlands beschouwd kan worden, komt voor in een runeninscriptie uit het dorpje Bergakker. De inscriptie is begin vijfde eeuw gemaakt en bestaat uit vier woorden; het eerste is een naam, het tweede een werkwoord en de laatste twee zijn onduidelijk.
Rond het begin van de jaartelling kwam er vanuit Noord-Duitsland een Germaanse kolonisatie. Toen sprak men hier dus Germaans. Na de volksverhuizingen, dus ongeveer rond het jaar 500 na Christus, zijn uit de Germaanse dialecten aparte talen ontstaan, waaronder het Oudnederlands.
“Duh”. Volgens Bart de Boer, taalkundige van de Universiteit van Amsterdam, was dit waarschijnlijk het eerste woord van de mens. Door archeologisch onderzoek te combineren met hedendaagse experimenten hoopt hij te ontdekken hoe mensen met elkaar leerden praten.
Het betekent: 'Alle vogels zijn al aan het nestelen, behalve ik en jij. Waar wachten we nog op? ' Het zijn regels uit een middeleeuws liefdesliedje.
'Hebban olla vogala...' is het oudst bekende Nederlandse liefdesversje (opgeschreven ca. 1100); in deze periode werd literatuur in de volkstaal meestal mondeling overgeleverd.
Deze zin werd ontdekt in 1932 in Oxford door Kenneth Sisam op het schutblad van een Latijns manuscript uit de abdij van Rochester. De tekst dateert naar schatting uit het derde kwart van de 11e eeuw.
Een zinsdeel bestaat soms uit 1 woord, maar kan ook uit meerdere woorden bestaan.
De plaats van niet in de zin is afhankelijk van het woord of het zinsdeel dat wordt ontkend. In de meeste zinnen staat niet vlak voor het woord of het zinsdeel dat wordt ontkend. -Bij een zinsdeel dat met een prepositie begint, staat niet vóór deze prepositie. Ik woon niet in Amsterdam.
Het is een 'probatio pennae' ofwel 'pennenproef': enkele woorden die werden neergeschreven om een nieuwe ganzenveer uit te proberen.
Door opgravingen zijn onderzoekers veel meer te weten gekomen. Nederland is al 250.000 jaar geleden ontdekt, maar niet door één ontdekkingsreiziger. Het is ontdekt door verre voorouders van de mens, vroege Neanderthalers. Zij trokken in kleine groepjes Nederland binnen.
Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden
Deze krijgt de naam Bataafse Republiek (1795-1806). Onder Lodewijk Napoleon werd Nederland voor het eerst een Koninkrijk, het Koninkrijk Holland. Dit duurde slechts vier jaar (1806-1810). In 1813 herwon Nederland zijn onafhankelijkheid.
Het Bijbelse antwoord luidt: het Hebreeuws, want dat spraken Adam en Eva in het paradijs. Die opvatting deelt de wetenschap niet. Een beter antwoord is: het Soemerisch. Dat is namelijk de taal van de oudst bewaard gebleven teksten, op kleitabletten van 3200 voor Christus (zie foto).
Met een gratis Hebban-account kun je recensies plaatsen, boeken beoordelen en de boeken die je hebt gelezen of nog wilt lezen organiseren, maar je kunt nog zoveel meer.
Hebban in de Klas is een interactief en sociaal platform waar leerlingen en docenten boekentips en opdrachten kunnen delen. Docenten kunnen op Hebban in de Klas de leeslijsten en vorderingen van de leerlingen uit hun klas bijhouden.
Door de komst van de metalen pen is het gebruik van de ganzenveer voor gewoon schrijven verdwenen, maar in de kalligrafie wordt de ganzenveer nog altijd superieur geacht aan metalen pennen. Voor de ganzenveer werden in de lente de buitenste vijf slagpennen van levende vogels genomen.
Woorden of zinnen die men schrijft om zijn nieuwe (of nieuw gesneden) veer (meestal van een gans) uit te proberen.
In die tijd – het zinnetje is opgetekend rond 1075 – schreven de meeste kopiisten met een ganzenveer. Deze werd bijgepunt met een mes en in de inkt gedoopt. Met een zinnetje op het schutblad (blanco voor- en achterpagina) of in de kantlijn controleerde de kopiist zijn schrijfgerei.
De Chinese Song-dynastie zet druk op Vietnam in de hoop het te onderwerpen. Adam van Bremen schrijft Descriptio insularum Aquilonis, een beschrijving van land, volken en kerk van Scandinavië. Voor het eerst genoemd: Dilbeek, Montzen, Oeffelt, Komárno, Santurtzi, Žiar nad Hronom.
Het langste woord ter wereld is de scheikundige naam voor het eiwit titine: methionylthreonylthreonylglutaminylalanyl(...) isoleucine. Dit woord, dat hier zeer verkort is weergegeven, telt niet minder dan 189.819 letters, en het kost je zo'n 3,5 uur om het uit te spreken.
Het kortste Nederlandse woord is u, aldus Onze Taal. Maar - het was te verwachten dat de vraag gesteld zou worden - wat is het langste woord?
Het langste 'officiële' woord in de Nederlandse taal is: aansprakelijkheidswaardevaststellingsveranderingen (50 letters). Het tweede langste woord in de Nederlandse taal is het enkelvoud van het langste woord en bestaat uit 48 letters.