Zodra hij zelfstandig kan eten kun je hem lokken met iets lekkers en dat in je hand houden. Door regelmatig met je hand in zijn buurt te komen, zonder dat er iets gebeurt, kan hij wennen aan je aanwezigheid. Al snel heb je zo'n brutale vogel dat hij zonder te twijfelen uit je hand komt eten.
Sommige vogels zijn niet tam te krijgen: merels, mussen enz kan je wel grootbrengen, maar naarmate ze zelf gaan eten worden ze ook schuwer. Andere vogels zoals bijvoorbeeld kraaiachtigen, zijn wel tam te maken als je ze van jongs af aan grootbrengt.
Merels eten graag wormen, insecten en fruit, maar ook zaden staan op het menu. Als het bereikbaar is eten ze ook graag van vetproducten. Meestal zullen ze het geknoeide voer onder een voedersilo of pindacake opeten, maar ook op voedertafels verschijnen ze veelvuldig.
2/ Slimme gauwdief
Al luisterend en kijkend voedsel zoeken, kost tijd en concentratie. Om aan een snelle hap te geraken, hebben merels een aantal slimme trucjes bedacht. Ze trippelen hevig in het gras waardoor de wormen de trillingen voelen. Deze denken dat er een mol aankomt of dat het regent.
Tot de natuurlijke vijanden van de merel behoren de kraai en de kauw die de eieren en de jongen verorberen. Eksters en gaaien hebben het op de jongen gemunt. De bosuil valt zowel de jongen als het vrouwtje aan. Andere vijanden zijn nog de katten die onze tuinen rondzwerven, eekhoorns en de sperwer.
Veel vogels verstoppen zich daarom 's nachts. Merels kruipen weg in de struiken, spechten zoeken holletjes op en ransuilen (nachtvogels) rusten met hun schutkleuren op een boomtak.
De meeste jonge vogels vallen helaas ten prooi aan katten, en kraaien en eksters eten zowel de eieren als de kuikens. Gemiddeld wordt een merel twee tot drie jaar oud, maar geluksvogels kunnen wel tien jaar of ouder worden.
Merelmannen brengen een prachtig, melancholiek repertoire ten gehore, vaak doorspekt met imitaties. Wie goed oplet kan de verschillende merels in buurt of wijk individueel leren herkennen aan enkele regelmatig terugkerende favoriete motiefjes. Ook de vogels zelf herkennen hun buur(t)mannen aan de zang.
Ze hebben een territorium dat door het mannetje vinnig wordt verdedigd tegen soortgenoten en ook wel tegen kleinere vogels.
Ook sommige vogels, zoals de vink, de zwaluw en de merel, maken gebruik van een geleerd communicatiesysteem. Door als jong kuiken aandachtig te luisteren naar hun ouders of soortgenoten leren deze vogels hun boodschap overbrengen met de juiste geluiden of gezangen.
Merels zijn dol op fruit. Vooral in het najaar en de winter gaan ze op zoek naar bessen en (afgevallen) fruit. Merels zoeken hun voedsel vaak op de grond, op een kort gemaaid gazon of tussen afgevallen bladeren. Gooi wat gedeukte appels of peren op een open plek in je tuin, in de buurt van struiken of een haag.
Wat voor geluid maakt de merel en in welke situatie? Ze maken een soort tik geluid, dit laten ze vaak horen. Snelle, elkaar opvolgende tikkende geluiden. Deze manier van geluid maken moedigt andere vogels aan mee te doen, vaak is er een kat of een ekster in de buurt die ze dan gezamenlijk wegjagen.
Boswachter Mathilda raadt op de website van Natuurmonumenten aan om ook overgebleven fruit, zoals overrijpe bananen en klokhuizen te voeren. Maak de voederplek dan wel regelmatig schoon. Om vogels aan kalk te helpen kunt u ze goed uitgekookte en fijngestampte eierschillen geven.
De meeste siervogels zijn in zekere mate tam te maken. De makkelijkste vogels zijn de kromsnavels, zoals valkparkietjes, agapornissen en forpussen. Maar ook zebravinkjes, die van nature groepsvogels zijn en niet gericht op mensen, maak je met veel geduld tam(mer).
Doe de kooi van je vogel open en steek je hand rustig in de kooi. Je kan hem eventueel lokken met iets lekkers. Om de vogel op je vinger te laten springen, breng je je vinger rustig voor zijn pootjes. Je kan hem aanmoedigen om op je vinger te springen door zachtjes met je vinger tegen zijn borst te tikken.
Meestal duurt het maar één tot enkele weken om een jonge vogel tam te maken. Een oudere vogel kan nog net zo tam worden, maar vaak is hier wat meer geduld voor nodig.
Het lijkt wel oorlog in de achtertuin van columniste Noor Fiers: merels zingen een strijdlied, katten vliegen elkaar gillend in de haren en duiven duwen elkaar van hun tak af. Het is gelukkig goed te verklaren: het is territoriumdrift.
De merel staat onder grote predatiedruk: nesten worden vaak geroofd door eksters, volwassen vogels vallen ten prooi aan huiskatten en sperwers. Bovendien is de merel één van de meest voorkomende verkeersslachtoffers: tussen 2008 en 2012 werden in het kader van het project Dieren onder de wielen 991 dode merels gemeld.
ANTWOORD: De merel is een trek- én standvogel. In de winter komen veel noordelijke vogels naar ons land. De broedvogels trekken vaak naar zuidelijke gebieden.
Merels zijn luidruchtig. Als er een kat in de buurt is, waarschuwen ze langdurig met hun luide alarmroep andere dieren.
De merel is de meest algemene en een van de bekendste vogels van ons land. De zwarte mannetjes en donkerbruine vrouwtjes zijn luidruchtige vogels. Als er gevaar in de buurt is, waarschuwen ze langdurig met hun luide alarmroep: een schel geluid met zeer hoge tonen.
De ogen van vogels lijken op die van mensen. Met de staafjes in het netvlies zien vogels licht en donker. Kegeltjes zorgen ervoor dat vogels kleuren waarnemen en een scherp beeld hebben. Daarnaast zien vogels, in tegenstelling tot mensen, ook ultraviolet licht en beleven de wereld daardoor toch heel anders dan wij.
Een kuiken is het jong van een vogel.
Het zijn niet zomaar “baby vogels”. De jongen van een vogel worden “kuikens” genoemd.
De merel komt van nature voor in heel Europa en grote delen van Azië IJsland is het enige Europese land waar ze zeldzaam zijn. De merel is ook uitgezet in Australië en Nieuw-Zeeland, daar wordt hij inmiddels gezien als een plaag.