Niet te veel. Kaneel heeft dus veel goede eigenschappen. Toch raadt het Voedingscentrum af om teveel kaneel te eten, omdat dit schadelijk voor uw gezondheid is. Kaneel bevat namelijk het stofje coumarine, wat een natuurlijke gifstof is.
Tot 2 theelepels kaneel per dag is aanvaardbaar, en dan maakt het niet uit welke soort je kiest. Gebruik je meer, dan raad ik je aan om Ceylon Kaneel te gebruiken omdat de hoeveelheid Cumarine in Ceylon Kaneel fors lager is dan in Cassia Kaneel.
Kaneel bevat namelijk coumarine, een stof die ook voorkomt in tonkabonen en bergamot. ,,Een hoge inname coumarine kan leverschade veroorzaken en de bloedstolling remmen”, waarschuwt het Voedingscentrum. ,,Bij langdurig gebruik van veel coumarine, is het mogelijk kankerverwekkend.”
Het coumarinegehalte van Ceylon kaneel is heel laag. Een hoge inname coumarine kan leverschade veroorzaken en de bloedstolling remmen. Bij langdurig gebruik van veel coumarine, is het mogelijk kankerverwekkend. Uit voorzorg is het daarom beter om niet lange tijd achter elkaar veel Chinese kaneel te eten.
Kaneel is een goede bron van vitamines zoals vitamine A, vitamine C, vitamine B2 en vitamine B6. Het bevat ook de mineralen calcium, kalium, magnesium, zink en ijzer. Het draagt dus net als groenten en fruit bij aan de toevoer van allerlei gezonde voedingsstoffen.
Kaneel zit vol met polyfenolen. Dit zijn antioxidanten die uw lichaam beschermen tegen bacteriën en infecties die ontstekingen veroorzaken. Kaneel helpt zelfs beschadigde cellen herstellen, doordat het enzymen activeert die cel-herstel versnellen. Ook kan kaneel verlichtend werken bij jeuk.
Hoesten, bloedneuzen, een brandende keel en overgeven zijn wel veel voorkomend. Kaneelpoeder bestaat voornamelijk uit cellulose, dat niet wordt afgebroken in de longen en permanente veranderingen in het weefsel kan veroorzaken. Hierdoor kan de longfunctie achteruitgaan.
Toch raden veel voedingsexperts aan om in plaats daarvan ceylon kaneel te gebruiken. Vooral als je last hebt van een schommelende bloedsuikerspiegel kan het dagelijks eten van een klein beetje Ceylon kaneel helpen om alles onder controle te houden.
Kaneel blijkt, dankzij het aanwezige chroom, een stabiliserende werking op je bloedsuikerspiegel te hebben. En het helpt je lichaam beter met suiker om te gaan door het om te zetten in energie. Kaneel wordt ook wel een vetverbrandend voedingsmiddel genoemd.
Kaneel is rijk aan antioxidanten, heeft zoals gezegd een ontstekingsremmende werking, en kan samen met de honing inderdaad een zuiverend effect geven bij puistjes. Maar pas écht op als je zelf aan de slag gaat met kaneel(olietjes). Deze kunnen heel ernstige allergische huidreacties en eczeemklachten veroorzaken.
Kaneel heeft een ontspannend effect voor de spieren en daardoor zal je dus minder krampen ervaren tijdens de periode van de maand. Je kan kaneel ook drinken, door bijvoorbeeld een instant health boost te maken.
Ceylon kaneel gemalen is afkomstig uit Sri Lanka en staat bekend als de beste kaneel ter wereld. Je gebruikt het niet alleen voor zoetigheden zoals koekjes en gebak, maar ook voor pasta's, stoofschotels, couscous en zelfs marinades.
Uit onderzoek is daarnaast gebleken dat het verwerken van een halve theelepel kaneel per dag in onze voeding slecht cholesterol en de bloeddruk verlaagt. Mede door het feit dat kaneel bloedverdunnend werkt, wordt het risico op hart- en vaatziekten verkleint.
Regelmatig een kleine dosis rauwe honing en kaneel is goed voor je cholesterol. Het voorkomt bloedvatenvernauwing omdat het je aders schoonhoudt. Dit in combinatie met een gezond dieet en regelmatige beweging houdt je hart in topconditie! Kaneel helpt mogelijk hersenziekten zoals Alzheimer en Parkinson voorkomen.
Kaneel werd tot in de vroegmoderne tijd een heilzame werking toegeschreven bij hoesten en verkoudheid, en werd bovendien gezien als goed voor de maag, laxerend en diuretisch.
ALTERNATIEVEN VOOR KANEEL
Omdat kaneel in allerlei gerechten gebruikt wordt, is het moeilijk te vermijden. Maar als je allergisch bent voor de specerij, het niet verkrijgbaar is, of je gewoon geen fan bent van de smaak, vervang het dan door nootmuskaat, kruidnagel of piment.
Twee soorten kaneel, twee oorsprongen
Maar Ceylon kaneel (ook wel 'echte kaneel' genoemd) komt van een andere boom, uit een ander gebied, heeft een andere kleur, structuur en vorm en geeft je gerechten een andere smaak dan cassia. Behoorlijk wat verschillen dus. Beide soorten komen van de kaneelboom, de Cinnamomum.
1 theelepel (2 gram) kaneel bevat:
Wil je een andere hoeveelheid of eenheid kiezen?
Hoeveel gram is een eetlepel precies? We zetten de meest gebruikte maateenheden op een rij. Ook handig om te weten: een theelepel is 5 milliliter en een eetlepel 15 milliliter. Een eetlepel staat dus gelijk aan 3 theelepels.
Je hebt maar 1 stokje kaneel nodig voor in de thee en dat is hooguit 2 gram. Dat betekent niet dat je daarom maar heel veel kaneel moet gaan eten, want een teveel wordt afgeraden omdat dat schadelijk kan zijn. Maar kaneelthee is dan wel een gezonde keuze.
Hele specerijen – denk: steranijs, komijnzaad, kaneel en kardemom – kun je langer bewaren, zo'n acht tot tien maanden om precies te zijn.
Er is geen goed wetenschappelijk bewijs dat het eten van kaneel helpt om de bloedsuiker te verbeteren. Het gebruiken van kaneel om je bloedsuiker stabiel te houden is daarom niet aan te raden. Het is onduidelijk of kaneel een rol speelt bij het regelen van de bloedsuiker.
Kaneelstokjes geven een extra aroma aan siropen, melk, chocolademelk of koffie. Daarvoor laat je het stokje gewoon even meekoken of trekken in de warme drank. Kaneelpoeder kun je gebruiken in gebak, bij couscous, pasta's en marinades. Ook een tomatensaus kun je afronden met een snuifje kaneel.