Hoe goed jouw kindje drinkt heeft ook te maken met of je wel of geen fopspeen gebruikt tijdens de borstvoeding. Pasgeboren baby's tot en met 4 weken mogen 3 tot 4 uur slapen zonder voeding. Tussen de 4 en 12 weken kun je jouw baby gerust door laten slapen als hij of zij geen signalen afgeeft of vanzelf wakker wordt.
Je baby geeft aan wanneer hij/zij honger en genoeg gegeten heeft. Een pasgeboren baby kan wel 10 keer per dag om eten 'vragen' en na een week zo'n 7 tot 8 keer. Als je kindje stopt met drinken en het hoofdje wegdraait of niet meer gretig toehapt, dan heeft je baby genoeg.
Als het bij jouw baby niet precies zo gaat als hier staat, is dat geen reden tot ongerustheid. Elk kind is anders. Pasgeboren baby's slapen gemiddeld 14-18 uur per 24 uur. 's Nachts slaapt een baby meestal 2,5 tot 4 uur achter elkaar. Vanaf 10 tot 12 weken begint er een dag- en nachtpatroon te ontstaan.
Na 6 weken kunnen sommige baby's iets langer slapen (3 tot 4 uur). Na 3 maanden is het ergste vaak voorbij en gaat je baby richting de 5 uur. Rond de 4 – 5 maanden slapen veel baby's rond de 5 – 6 uur. Volgens de medici is dit dus 'doorslapen'.
Hoe ouder je kind wordt, hoe langer hij 's nachts slaapt. Als je baby goed op gewicht is en voldoende groeit, is het na zo'n twee maanden niet meer nodig om hem 's nachts wakker te maken voor voeding. Wil je een rustige nacht, dan is het wel handig om je baby te voeden voordat je zelf naar bed gaat.
Vooral baby's jonger dan 3 maanden. Kinderen ouder dan 2 jaar kunnen binnen 2 tot 3 dagen uitdrogen. Je kind kan vooral snel uitdrogen als het 1 of meer van deze klachten heeft: meer dan 6 keer per dag diarree.
Baby's komen vanaf de leeftijd van 4 maanden 's nachts meestal toe met 2 voedingen. Met nachtvoedingen wordt alles bedoeld vanaf de bedtijd tot het moment waarop er 's ochtends wordt opgestaan. Moest je je baby een droomvoeding geven, dan telt dit ook als nachtvoeding.
In de eerste weken slaapt een baby meestal de hele dag door. Hij heeft nog geen biologische klok en ziet geen verschil tussen dag en nacht. De slaapjes kunnen kort of lang zijn. Sommige baby's van 3 weken oud slapen uit zichzelf al wat langer in de nacht, maar focus je hier niet te veel op doorslapen in deze periode.
Ja, een baby kan te veel slapen, of het nu een pasgeboren of een oudere baby is. Maar in het algemeen is een pasgeborene die de hele dag slaapt vaak belangrijker om op te letten dan een oudere baby die te veel slaapt, wat meestal alleen gebeurt als hij ziek is of een extra drukke dag heeft gehad.
Als je baby niet wil doorslapen
Om de drie à vier uur hebben ze behoefte aan voeding. Na de geboorte moet je kindje een 24-uursritme leren. Sommige baby's ontwikkelen dat redelijk snel: zij vallen na de laatste voeding als een blok in slaap en worden pas de volgende ochtend weer wakker.
Droomvoeding is de voeding die je aan je baby geeft rond het moment dat jij gaat slapen. Normaal gaat het vaak zo: je baby drinkt om 19.00 – 20.00 uur de laatste fles van de avond. Dan gaat je kleintje slapen en maakt hij een ruk van ongeveer 4 tot 6 uur. Hierna is het weer tijd om te voeden.
Soms lopen ze rood aan, houden ze hun ogen dicht en ballen ze hun handen tot vuisten. Het kan zijn dat je zijn darmen hoort borrelen en dat hij scheetjes laat. Een lichte tegendruk op de buik kan helpen, bijvoorbeeld door hem op zijn buik op je knie of arm te leggen.
Scherp zien
Na een week ziet je baby dingen op ongeveer 20 cm afstand het best. Dingen die dichter of verder weg zijn, zal hij of zij waziger zien. Je baby kan iemand het beste zien als het gezicht zich op ongeveer 20 cm van zijn of haar gezicht bevindt.
De eerste weken drinken baby's ongeveer 10 keer per 24 uur. Rond 6 maanden willen de meeste baby's ongeveer 6 keer per dag een voeding. Als je twijfelt of je baby voldoende drinkt, neem dan contact op met het consultatiebureau.
Tijdens de eerste 14 dagen (of zolang het gewicht minder dan 2500 g is) heeft je baby minimaal 8 voedingen per 24 uur nodig en mag er maximaal 3 uur tussen twee voedingen liggen. Zolang het gewicht tussen 2500 en 3000 g ligt: minimaal 7 voedingen per 24 uur, maximaal 6 uur tussen twee voedingen.
Genoeg is genoeg
Signalen dat je baby genoeg heeft gehad: hij draait zijn hoofdje weg, laat melk uit de mondhoeken lopen, maakt onrustige bewegingen met de handjes of hapt niet meer gretig toe als je de fles opnieuw aanbiedt. Je kunt dan beter stoppen, het flesje hoeft niet leeg.
Het algemene antwoord is dat dit meestal niet hoeft. Je mag ervanuit gaan dat een gezonde baby uit zichzelf wakker wordt bij honger. Volgens de richtlijn van de Nederlandse Verenging voor Kindergeneeskunde mag er bij gezonde, op tijd geboren baby's maximaal 6 uur tussen twee voedingen zitten.
Signalen dat je te weinig borstvoeding hebt
Je baby is niet tevreden na de voeding. Je baby komt niet aan of valt af. Je baby huilt veel en slaapt amper of is extreem rustig en lusteloos. Je baby wil de hele dag zuigen maar bij het aanleggen valt hij in slaap.
Toch merk je dit meestal niet. Je baby valt vanzelf weer in slaap. Dit is niet anders dan bij volwassenen; je merkt niet dat je een aantal keren per nacht wakker wordt als je kan doorslapen.
Wiegendood is de angst van iedere ouder. Over de oorzaak ervan is nog veel onbekend. Nieuw onderzoek heeft echter iets meer duidelijk gemaakt over de oorzaak van wiegendood, en dat heeft alles te maken met een stofje in het bloed van baby's.
Uw baby kan erg gevoelig worden voor alles wat er om hen heen gebeurt. Signalen van oververmoeidheid: Lange tijd achter elkaar wakker zijn; • De oogjes wijd open; • Heel actief of overactief; • Onrustig slapen, korte slaapjes. Een oververmoeide baby wordt meestal na korte tijd weer wakker.
Een baby kan in de eerste paar maanden van zijn leven tot 70% van zijn slaap 's nachts doorbrengen. Door je baby 's nachts te voeden, zorg je ervoor dat hij niet uitdroogt, en je baby krijgt ook de kans om langzaam te wennen aan het dag- en nachtritme.
Richtlijn voedingsschema bij baby van 2 weken oud
In het voedingsschema voor je baby van 2 weken staat geen nachtvoeding. Geef nachtvoedingen op verzoek, tenzij anders wordt aangeraden door arts of kraamhulp.
Wat is een droomvoeding
De bedoeling is dat je kindje niet wakker wordt, maar slapend drinkt. Een droomvoeding kan zowel met flesvoeding als met borstvoeding worden gegeven. Het idee achter een droomvoeding is dat je kindje daarna een langer stuk slaapt zodat je zelf ook wat langer aan één stuk kan slapen.