In de onlinedienst Mijn vakantierekening zie je het bedrag van je vakantiegeld, de uitbetalingsdatum, je aantal verlofdagen en meer. Meld je aan bij Mijn vakantierekening om je gegevens te bekijken.
Werknemers krijgen een wettelijk aantal vakantiedagen per jaar. In uren is dit 4 keer het aantal uren dat u per week werkt. Als u bijvoorbeeld het hele jaar 25 uur per week werkt, heeft u recht op 100 vakantie-uren per jaar. Daarmee kunt u in ieder geval 4 weken vakantie per jaar opnemen.
Bij ontslag moet uw werkgever u een eindafrekening geven. Dit is een overzicht waarop staat wat u nog krijgt uitbetaald. Hierop staat ook hoeveel vakantiedagen u nog hebt. Voor een vakantiedag krijgt u net zoveel geld als voor een gewerkte dag.
Aantal vakantiedagen bij 32 uur
Wanneer je 32 uur per week werkt ontvang je 16 vakantiedagen per jaar, wat neer komt op 128 vakantie uren.
Bij een baan van 40 uur, werkt u meestal 5 dagen. U heeft dus (4x5 dagen=) 20 wettelijke vakantiedagen per jaar. Wettelijke vakantiedagen moet u op tijd opnemen.
Extra vrije dagen (ATV) vanaf 57 jaar; dit wordt uitgerold naar 80-90-100. Geen verplichte nachtdiensten vanaf 60 jaar. In 2020 gestart met 80-90-100 regeling voor mensen die 1 jaar voor AOW-leeftijd zitten.
Wie in Nederland full-time werkt, heeft recht op 20 vakantiedagen per jaar. Gelukkig wijken de meeste werkgevers van dit minimum af, waardoor het gemiddelde in Nederland ligt op 25,6 vakantiedagen per jaar.
Wettelijke vakantiedagen
Je hebt wettelijk recht op 4 keer het aantal uren dat je wekelijks werkt. Werk je bijvoorbeeld 20 uur per week? Dan heb je recht op 80 vakantie-uren per jaar. Dat zijn 10 8-urige werkdagen.
Een werkgever mag niet zomaar vakantiedagen inroosteren als hij geen werk heeft voor zijn werknemers. Hij mag wel ieder jaar een aantal verplichte vrije dagen aanwijzen, op voorwaarde dat dit in de cao of de arbeidsovereenkomst vastgelegd is.
Gemiddeld hebben we in Nederland 30 vrije dagen per jaar, dus vakantiedagen en verplichte dagen bij elkaar opgeteld. Ter vergelijking: In Duitsland of Denemarken zit je op een gemiddelde van maar liefst 40 vrije dagen per jaar!
Vakantiedagen uitbetalen: in de wet is geregeld dat de uitbetaling voor niet genoten vakantiedagen (of vakantie uren) gelijk moet zijn aan het bedrag van het laatstverdiende loon over de periode overeenkomstig de nog openstaande vakantie (artikel 7:641 BW). Anders gezegd: één vakantiedag is één dag loon waard.
Bij beëindiging van uw dienstverband heeft u als werknemer recht op uitbetaling van uw opgebouwde maar nog niet genoten vakantiedagen. Daarnaast zal de werkgever u ook de tot aan de ontslagdatum opgebouwde vakantietoeslag moeten uitbetalen.
Vakantiedagen laten uitbetalen
Bovenwettelijke vakantiedagen die u niet heeft opgenomen, mag u door uw werkgever laten afkopen. U en uw werkgever kunnen elkaar hier niet toe verplichten. Wettelijke vakantiedagen die u niet heeft opgenomen, mag u niet laten uitbetalen.
Als een werknemer fulltime (40 uur) werkt, heeft hij recht op 160 uur vakantie, dat zijn 20 vakantiedagen per jaar. Als een werknemer parttime (20 uur) werkt, heeft hij recht op 80 uur vakantie, dat zijn 10 vakantiedagen* per jaar.
Wat betreft vrije dagen heb je (of dat nu tijdelijk is of vast) recht op vier keer het aantal dagen dat je per week werkt; bij een fulltime dienstverband komt dat dus neer op (vier maal vijf) twintig vakantiedagen per jaar.
Een werknemer moet zijn vakantiedagen uiterlijk op 31 december van het vakantiejaar opnemen. Gebeurt dit niet, dan kan jij, als werkgever, een strafrechtelijke of een administratieve boete oplopen.
"De meeste organisaties vinden drie keer verzuim per jaar geoorloofd." Als dat hoger is, volgt vaak een gesprek. "Rode draad van het gesprek is niet of het verzuim terecht was of niet, maar of er een reden is voor het verzuim.
Meld je meteen ziek
Word je ziek tijdens vakantie, meld dit dan meteen aan je werkgever. Doe dit op dezelfde manier als altijd; vaak staat in het verzuimreglement of personeelshandboek hoe het moet. Zo moet je je vaak vóór een bepaald tijdstip of bij een bepaald persoon ziek melden.
De waarde van een vakantiedag is gelijk aan de financiële compensatie die de werknemer normaal gesproken ontvangt. De werkgever betaalt veelal enkel het gebruikelijke salaris plus de vakantietoeslag.
Vakantie wettelijk geregeld
De werkgever is verplicht de werknemer ieder jaar in de gelegenheid te stellen de vakantie op te nemen waarop de werknemer ten minste aanspraak heeft (vier weken bij een fulltime dienstverband).
Iedere werknemer heeft recht op 4 werkweken vakantie per jaar. Bijvoorbeeld: als u 28 uur per week werkt, dan heeft u recht op minimaal 112 uur vakantie per jaar (4 maal 28).
Met 46 vakantiedagen per jaar heeft de sector van onderwijs, vorming en opleiding duidelijk de meeste vakantiedagen in petto. Al zullen mensen die in het onderwijs staan, ook wel argumenteren dat zij op sommige van die dagen ook wel stand-by moeten staan (of zelf werkzaam) voor hun school of onderwijsinstelling.
1. Het onderwijs. Oké, deze komt vast niet als verrassing, maar het onderwijs komt het beste uit de bus als het gaat om vakantiedagen. In deze sector heb je jaar maar liefst 57 vrije dagen.