Lichaamscellen krijgen energie door grote moleculen af te breken. De belangrijkste energieleverancier is glucose (suiker), maar ook vetten en eiwitten kunnen afgebroken worden om energie te leveren. Lichaamscellen halen hun energie vooral uit de verbranding van glucose in de mitochondrieën.
Energie is de brandstof die de mens het vermogen geeft om arbeid te verrichten. Deze energie wordt aangeleverd via bepaalde voedingsstoffen en komt vervolgens via allerlei chemische omzettingen beschikbaar voor het lichaam. Internationaal wordt energie uitgedrukt in kilojoules.
Nu vraagt u zich misschien af hoeveel energie u op een dag nodig heeft. Hoewel dit heel erg verschilt van persoon tot persoon, is de gemiddelde dagelijkse energiebehoefte van een volwassen vrouw 1800-2100 kilocalorieën (kcal) en die van een man 2200-2600 kcal. Door te bewegen kunt u uw energieverbruik verhogen.
Er bestaan verschillende soorten energie. We maken onderscheid tussen de energiesoorten groene energie en grijze energie. Groene energie wordt op een duurzame en milieuvriendelijke manier opgewekt, terwijl grijze energie wordt opgewekt met fossiele brandstoffen en daarmee niet duurzaam en milieuvriendelijk is.
Energie (calorieën) is de brandstof voor uw lichaam. Het is onder andere nodig om te bewegen en het lichaam warm te houden. Bij ziekte werkt uw lichaam extra hard aan herstel en heeft u extra energie nodig. Energie wordt vooral geleverd door koolhydraten (suikers en zetmeel) en vetten.
Lichaamscellen krijgen energie door grote moleculen af te breken. De belangrijkste energieleverancier is glucose (suiker), maar ook vetten en eiwitten kunnen afgebroken worden om energie te leveren. Lichaamscellen halen hun energie vooral uit de verbranding van glucose in de mitochondrieën.
Energie kan verschillende vormen hebben, ook wel energiesoorten: Kinetische energie (bewegingsenergie), potentieële energie (zwaarte-energie), veerenergie, chemische energie.
Iedereen krijgt van andere dingen energie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het lezen van een boek, een rondje hardlopen, Netflix kijken, een heerlijke maaltijd voor jezelf of vrienden maken, noem maar op. Door bewust tijd in je agenda in te plannen waarbij je een moment voor jezelf kiest, kun je jezelf weer opladen.
Gemiddeld genomen hebben vrouwen 2000 calorieën per dag nodig en mannen zo'n 2500. Of je meer of minder dan het gemiddelde nodig hebt is o.a. afhankelijk van hoe actief je bent. Op deze pagina bereken je zelf hoeveel calorieën je dagelijks ongeveer tot je mag eten en drinken.
Je hersenen zijn het meest vette orgaan van je lichaam en bevat minstens 60% vet. Je hersenen vormen 2% van je lichaamsgewicht, maar gebruikt 25% van de energie! Je hersenen gebruiken ongeveer 20% van de totale hoeveelheid zuurstof in je lichaam.
Het menselijk lichaam werkt voor een groot deel op elektriciteit. Zo spannen je spieren en hart zich aan wanneer ze via zenuwen een elektrisch signaal krijgen. Ook je hersenen zenden continu elektrische signalen uit naar de rest van je lichaam. Deze elektriciteit wordt zowel gemaakt als gebruikt in je lichaam.
Ze worden 'empaten' genoemd; mensen die gevoelig zijn voor (andermans) energie en een zeer sterke intuïtie hebben. Hun leven word daardoor eigenlijk constant beïnvloed door de gevoelens, wensen en gedachten van andere mensen.
2. Emotionele energie. Je emotionele energie versterk je door het hebben van positieve emoties, bijvoorbeeld door leuke dingen te doen, je in verbinding te voelen met de mensen om je heen, te lachen. Emoties als verdriet, boosheid en angst kunnen juist een energielek zijn.
Deze bezigheden zijn ook heel goed om je vrouwelijke energie weer te laten doorstromen: buiten in de natuur zijn, creatieve dingen doen zoals tekenen of werken met textiel, yoga (vooral Yin en Hatha), mediteren, zwemmen, huisdieren verzorgen en met ze spelen, in bad gaan, je nagels doen, een boek lezen.
Het is de drager van energie in ons lichaam. Gelukkig kunnen we zelf ATP maken uit de voeding die we elke dag weer tot ons nemen. Deze voeding moet dan wel worden verteerd (opgeknipt in hele kleine deeltjes te weten glucose, vetzuren en aminozuren) zodat ons lichaam het kan opnemen en verwerken.
Wat is energie: een definitie & uitleg
Om iets te laten werken of om een verandering te bewerkstellen hebben we energie nodig. Alles wat beweegt, warm is of gewoonweg iets doet bevat energie. Het kent veel verschillende bronnen én vormen. Deze vormen kunnen ook weer in elkaar worden omgezet.
Eén lichaam, twee energiesystemen
Het aerobe energiesysteem gebruikt de zuurstof (aero) die je inademt voor het leveren van energie. Het verbrandt daarbij vooral de vetten en koolhydraten die je hebt opgeslagen uit je voedsel.
Om ATP te produceren kan het lichaam koolhydraten, vetten of eiwitten gebruiken. Deze macronutriënten kan het lichaam halen uit opgeslagen voorraden (vetvoorraad, glycogeen voorraad en lichaamseiwit) of uit ingenomen voedsel.
De enige stof in ons lichaam die de energie kan leveren om onze spieren aan te spannen heet ATP. En hoewel we ATP in ons lichaam opslaan, is de voorraad hiervan erg beperkt. De lichaamsvoorraad aan ATP is genoeg energie voor ongeveer 3 seconden.
Energie is nooit verloren maar kan wel omgezet worden in een energiesoort die lastig is om te zetten in een andere energiesoort. Bijvoorbeeld: door wrijving verminderd de kinetische energie doordat energie omgezet wordt in warmte.
Gemiddeld stralen we ongeveer 100 watt aan warmte uit. Tel je al die kacheltjes bij elkaar op, dan kom je met een wereldbevolking van pakweg 7,5 miljard mensen uit op een totaal vermogen van 750 gigawatt. Dat is 250 keer zoveel als de energie die de kerncentrales van Doel produceren (samen zo'n 3 gigawatt).
Statische elektriciteit ontstaat wanneer isolerende materialen in contact komen met elkaar. Als jij bijvoorbeeld de hele dag op je bureaustoel zit te schuiven, ontstaat er wrijving tussen de stof van je broek en de stof van je stoel. Hierdoor word je elektrisch geladen.