Zet emmertjes met water neer in huis
Een andere simpele manier om de luchtvochtigheid in huis te verbeteren is door een emmertje of vaas met water neer te zetten, bijvoorbeeld op de vensterbank boven de radiator. Door de warmte in huis zal het water verdampen en de luchtvochtigheid toenemen.
Als je water naast een warmtebron zet, wordt het geleidelijk warm en komt er vocht vrij in de lucht. Zet een paar kommen water naast een radiator als dat veilig is of zet ze op een zonnige dag in de vensterbank om de luchtvochtigheid in je huis te verhogen.
Leg bakjes met water neer bij je verwarming. Plaats planten in huis die water verdampen. Stof je huis geregeld af. Koop een luchtbevochtiger.
Lucht te droog? Een makkelijke, veelgebruikte manieren is het ophangen van open bakjes met water aan je verwarming. De warmte zorgt dat het water verdampt en de lucht vanzelf vochtiger wordt. Ook zijn er speciale luchtbevochtigers te koop.
Tip 2: Goeie planten
Het is allang al bekend dat sommige planten een luchtzuiverende werking hebben. Deze werking draagt ook bij aan het vochtiger maken van de lucht in huis. Zo is de rubberplant een goede luchtbevochtiger. Zet deze in je ruimte neer en je hebt mooie decoratie én schonere lucht.
De ideale luchtvochtigheidsgraad in huis ligt tussen de 40 en de 60 procent. In de slaapkamer is 40 tot 50 procent luchtvochtigheid het beste. Toch ligt de luchtvochtigheidsgraad er vaak hoger, omdat de badkamer in veel huizen rechtstreeks met de slaapkamer is verbonden.
Buiten dat de verwarming eraan meewerkt het vochtgehalte lager te houden en daarmee het risico op schimmel, is ook ventileren van belang. Door ventilatieroosters of een raam dat op een kier staat, wordt overtollig vocht afgevoerd. Terwijl in een huis dat helemaal potdicht zit juist al het vocht binnen gehouden wordt.
De temperatuur wordt gemeten met een thermometer. Voor een perfecte meting hang je deze sensor in de schaduw en minstens 1,25 meter van de grond. Zorg dat de sensor niet tussen de bomen of struiken hangt. Er moet namelijk voldoende lucht langs stromen.
Hoe weet ik of het te droog is? Meestal is de lucht in huis in de winter te droog. De relatieve luchtvochtigheid is ongeveer 30%, terwijl 50 tot 60 procent ideaal is. Wanneer je last krijgt van droge hoest, droge ogen, hoofdpijn of de andere symptomen is het waarschijnlijk dat de luchtvochtigheid te laag ligt.
In het algemeen is droge lucht beter voor de gezondheid van de luchtwegen, omdat het minder geschikt is voor het overleven en verspreiden van bacteriën en virussen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn in een droge klimaat, waar de lucht vaak droog is en de luchtwegen minder vatbaar zijn voor infecties.
Waarom is het in de winter droog in huis? De koude buitenlucht bevat maximaal de verzadigingshoeveelheid waterdamp. Als de buitenlucht in huis wordt opgewarmd, dan daalt de relatieve vochtigheid. De hoeveelheid vocht blijft gewoon gelijk, maar de verzadingshoeveelheid neemt wel toe vanwege de stijgende temperatuur.
Welke luchtbevochtiger werkt het beste? De Medisana UHW is de beste luchtbevochtiger. Hij is kwalitatief goed voor een lage prijs, erg stil, licht van gewicht en kan tot 30 vierkante meter bevochtigen.
De ideale vochtigheid ligt rond de 40-50%, zeker in de slaapkamer.
Vijf tot tien minuten, twee tot drie keer per dag, is voldoende om frisse en gezonde lucht te laten binnenkomen en de warme en verontreinigde lucht af te voeren. Zonder warmteverlies! Op zo'n korte tijd krijgen de muren de kans niet om af te koelen.
- Zet de kamerthermostaat overdag op 20-21°C en 's nachts minimaal op 15°C. - Zorg dat de temperatuur in alle vertrekken boven de 15°C blijft. - Zet tijdens het koken de afzuigkap aan en laat deze na het koken nog een kwartier aanstaan. Overtollig vocht wordt dan afgevoerd.
Goed ventileren is 24 uur per dag ventileren
Als je je ramen dichtdoet, is de lucht na een half uur al weer vuil.
Met Eve Weather kun je de buitentemperatuur, de luchtvochtigheid en de luchtdruk meten. Ook zie je in één oogopslag wat voor weer het wordt, op je iPhone of direct op het display. Bekijk de actuele en eerdere klimaatwaarden, zodat je meer inzicht krijgt in de weersomstandigheden in je directe omgeving.
Er is een app die de luchtvochtigheid kan meten, namelijk de Rovary Hygrometer app. Download deze via de Appstore of via Google Play.
Plakkerig gevoel: Bij hoge luchtvochtigheid kan je huid plakkerig aanvoelen omdat zweet minder goed verdampt. Dit kan ongemak veroorzaken en het kan moeilijker zijn om jezelf koel te houden. Benauwdheid: Hoge luchtvochtigheid kan het gevoel van benauwdheid versterken.
De hoeveelheid vocht hangt af van de temperatuur. We zien meestal pas dat lucht waterdamp bevat als het afkoelt en de ramen beslaan. Koudere lucht kan minder waterdamp bevatten dan warmere. Er moet dus waterdamp uit de lucht verdwijnen.
een muffe geur in huis. houten meubels of vloeren die uitzetten. vochtplekken op de muren. loskomend behang of pleisterwerk.
De gemiddelde luchtvochtigheid buiten in Nederland bedraagt omstreeks 80-85%. In ons gematigde zeeklimaat kennen we vooral natte winters, en zomers waarin het eerder benauwd is dan aangenaam warm. In de herfst en in de winter wordt regelmatig een relatieve luchtvochtigheid boven 85% gemeten.