Voor witte was selecteer je het katoen programma maar pas je de temperatuur en de centrifuge aan. Zet de wasmachine op 30 graden en de centrifuge een tandje lager, ergens tussen de 800 en 1000 toeren.
Het overgrote deel van de moderne wasmachines beschikken over een maximaal toerental van 1400. Dit soort wasmachines bieden een mooie middenweg tussen de 1200 en 1600 toeren. Het restvochtpercentage na een centrifuge van 1400 toeren ligt rond de 50%. Dit is hoger dan 1200 toeren, maar lager dan 1600 toeren.
Als je een wasje draait met blouses of luxere materialen, kun je het beste voor het 'fijne was'-programma kiezen. Dit programma wast op 30 graden of koud en heeft een lage centrifuge (600-900 toeren).
Voor het wassen van al je t-shirts, overhemden en truien/vesten is het verstandig om het toerental niet hoger dan 800 toeren te zetten. Dit voorkomt dat je kleding sneller gaat pillen en 'beschadigen' door het snelle rond draaien van de trommel. Met als resultaat dat je kleding langer mooi blijft!
Fijne was centrifugeren
Kies dan voor een toerental tussen de 600 en 900. Het is belangrijk niet harder dan dit te centrifugeren want hoe harder de trommel ronddraait, hoe belastender het is voor de was die erin zit.
Het voordeel is weer dat 1200 toeren beter voor jouw kleding is dan een wasmachine met 1600 toeren. Een wasmachine met 1200 toeren zorgt namelijk voor aanzienlijk minder slijtage. Zo kan je jouw favoriete kleding blijven dragen. Voornamelijk veel bovenladers hebben een toerental van 1200.
Controleer de belading van je wasmachine
De meest voorkomende oorzaak dat kleding drijfnat uit de trommel komt aan het einde van de cyclus, is omdat de wasmachine niet op de juiste snelheid centrifugeert of helemaal niet centrifugeert.
Voor witte was selecteer je het katoen programma maar pas je de temperatuur en de centrifuge aan. Zet de wasmachine op 30 graden en de centrifuge een tandje lager, ergens tussen de 800 en 1000 toeren.
Centrifugeren. Tijdens het centrifugeren in de wasmachine wordt er water uit je wasgoed gehaald. Door je was twee keer te laten centrifugeren, wordt er dus extra water uit je was verwijderd, waardoor het sneller droogt.
Hoe weet ik wat teken is voor niet centrifugeren? Let goed op de streepjes onder het wassymbool. Hoe meer streepjes onder het symbool staan, hoe minder beweging jouw wasgoed verdraagt. Centrifugeer in dat geval voor de zekerheid op het laagste toerental.
3000 toeren is geen enkel probleem, het enige punt zou rust of comfort kunnen zijn als je vaak en lang 120 of harder rijdt.
Vaak is 30 graden warm genoeg. Kies alleen voor 40 graden als de was flink vuil is. Een voorwas is niet nodig. Bad- en keukenhanddoeken, theedoeken, washandjes, beddengoed, sportsokken, wit ondergoed en babykleertjes: voor was die hygiënisch schoon moet worden, is 60 graden de beste temperatuur.
Kijk in het wasetiket op hoeveel graden het wasgoed mag. Om katoenen onderbroeken, beddengoed en handdoeken hygiënisch te wassen, kies je voor 60 graden Celsius. Centrifugeer je was op 1.400 of 1.600 toeren, zodat deze sneller droog is.
Hoe droog jij je wasgoed wilt hebben, bepaalt welk toerental je nodig hebt. Bij 1400 toeren is er een gemiddeld restvochtpercentage van 50%. Het restvochtpercentage geeft aan hoeveel vocht er na het centrifugeren nog in je kleding zit. Een toerental van 1400 is voldoende voor broeken en shirts.
Centrifugeren dient om je was droog te krijgen, althans droger dan het was na het wasprogramma. Hoe droog je was precies wordt hangt af van het toerental dat je hebt ingesteld.
Fijnwas. Het fijnwasprogramma is een programma op lage temperatuur (30- 40°C) bedoeld voor fijne was van tere materialen, zoals lingerie, jurken en gordijnen. Om te veel wrijving tussen textiel te voorkomen, mag je de wastrommel maximaal tot de helft beladen.
Wat is de eco-stand eigenlijk? Met de eco-stand bespaar je zo'n 30% ten opzichte van het gewone wasprogramma op 40 of 60 graden. Dat komt door de temperatuur die wordt gehaald tijdens het programma. Een eco-programma op 40 graden haalt namelijk deze temperatuur niet: je wasmachine draait op een lagere temperatuur.
Laag centrifugeren is dat een bepaalde wasmachine in verhouding tot andere machines minder toeren maakt. Dit betekent dat de wasmachine minder vaak per minuut rond hoeft te draaien. Centrifugeren: Het snel ronddraaien van de was, waardoor de inhoud wordt onderworpen aan een centrifugale kracht.
FEIT: De eco-stand wast langer op lagere temperatuur
Een lage temperatuur betekent minder energie om het water te verwarmen, dus besparing. Omdat het water en het wasmiddel bij de eco-stand langer kunnen inwerken, is het resultaat hetzelfde als op de temperatuur die jij bij een normaal programma zou kiezen.
Wit wasgoed kan zowel met de hand als met de machine gewassen worden op temperaturen van 30 tot 60 graden.
Was op 60 graden
De basisregel is: wassen op 60 graden.
Ideaal om vergeelde witte was weer wit te krijgen. Dompel de kleding onder in een bak met schoonmaakazijn. Laat het een paar uur weken, spoel het shirt uit en draai een normale was in de wasmachine. Tip: met een beetje schoonmaakazijn in het bakje voor de wasverzachter verwijder je nare geurtjes en vlekken.
Kwetsbaar wasgoed een tandje lager
Want de enorme G-krachten die gegenereerd worden tijdens centrifugeren zorgen óók voor slijtage van je wasgoed. Dure kleding (of gewoon al je kleding waar je zuinig op wilt zijn) kun je dus best eveneens wat kalmer rond laten draaien.
* Extra centrifugeren.
Zeker bij handdoeken, washandjes, ondergoed en sokken kan dit geen kwaad. Die hoef je toch niet te strijken. Het kan zeker schelen in de hoeveelheid extra vocht die met centrifugeren uit je was geslingerd wordt. Hoe je je wasgoed daarna dan ook droogt, het is toch net effe sneller droog.
Door de machine over te beladen, wordt ook de druk in de trommel verhoogd, met name wanneer deze met hoge snelheid centrifugeert. Dit kan de trommellagers beschadigen of zelfs de glazen deur doen versplinteren.