De meeste rode fruitsoorten kun je onder koud, stromend water schoonmaken. Doe dit alleen niet bij de framboos. Ze kunnen hierdoor niet alleen snel kapot gaan, maar nemen ook veel water op waardoor ze waterig gaan smaken. Je kunt frambozen schoonmaken door ze voorzichtig met een keukenpapiertje schoon te vegen.
Moet je frambozen wassen? Het is niet nodig frambozen te wassen voordat je ze eet. Houd frambozen niet onder de kraan. De framboos stoot water af, maar van binnen nemen ze water op waardoor de frambozen waterig gaan smaken.
Goed nieuws, frambozen hoef je niet te wassen. Wil je ze toch wassen, spoel ze dan af onder zacht stromend water, laat ze in een vergiet uitlekken en dep ze droog met keukenpapier. Frambozen zijn lekker om uit de hand te snoepen of om te pureren in een heerlijke saus.
Frambozen bewaar je het beste in een papieren zak in de koelkast. Zorg dat ze niet vochtig worden: leg ze eventueel op keukenpapier om vocht te absorberen. Frambozen kunnen worden ingevroren in een afsluitbaar bakje/plastic zakje.
Frambozen en ander zacht zomerfruit zijn heel kwetsbaar en gevoelig voor bederf. Als je een bakje koopt, zoek dan meteen de zachte of aangetaste exemplaren eruit. Spreid de rest uit op een schaal/bord met keukenpapier in de koelkast. Zo kun je het fruit 1 à 2 dagen bewaren.
Zout tegen de beestjes
Je zal zien dat je na een tijdje kleine, witte wormpjes ziet drijven in het water. Laat de bak met bramen en het zoute water een tijdje staan en haal vervolgens de naar boven gedreven beestjes en bramen weg. De bramen die zijn gaan drijven zijn namelijk nog niet helemaal rijp óf niet meer goed.
Daarbij zijn ze rijk aan vezels, waardoor het eten van frambozen je lang verzadigd houdt. Let wel op: Frambozen bevatten fruitsuikers (fructose). Wanneer je te veel fruitsuikers binnenkrijgt, zal dit het afvallen tegenwerken. Probeer jezelf daarom te beperken tot maximaal twee porties per dag.
Kwekers telen frambozen vaak alleen maar voor erbij, en dan liefst buiten het seizoen, in mei en oktober, zodat de prijs hoog is. Terwijl de markt juist overspoeld zou moeten worden door frambozen, dan wordt de prijs vanzelf lager.
Frambozen zijn vitaminebommetjes
Vitamine C, natuurlijk, maar ook vitamine K, E, A en B6. En mineralen: kalium, fosfor, calcium en zink. Anti-oxidanten a plenty, in die schattige besjes. Aardbeien, zwarte bessen en bosbessen zijn ook gezond, maar scoren lang niet zo goed als de framboos.
In de diepvries (bij -18°C) kunnen frambozen tot 12 maanden bewaard worden.
Was ook groenten en fruit die je nog gaat schillen. Ook meloen, die je eerst aansnijdt voordat je de schil eraf haalt of uitlepelt, kun het beste eerst even wassen. Haal eventueel zand eraf met een borstel. Wassen is niet nodig voor fruit zoals bananen, sinaasappels en mandarijnen.
De kleine haartjes op frambozen worden stampers genoemd, en het zijn deze stampers die helpen om de bessen in een eetbare vrucht te veranderen.
In de koelkast kunnen frambozen in een papieren zak of kartonnen bakje 1 tot 3 dagen bewaard worden. Controleer of de zak of het bakje niet vochtig worden. Leg er eventueel een vel keukenpapier onder om het vocht op te nemen.
Je ziet het niet, je ruikt het niet, je proeft het niet, maar het is er wel: op je fruit kan pesticide zitten. Landbouwgif, om ervoor te zorgen dat het fruit niet beschimmelt of verrot. Niet zo lekker om op te eten, dus afwassen dat fruit.
Frambozen hebben geen bescherming tegen vogels nodig. Ze lusten ze wel maar hier nog nooit gezien dat er echt heel veel van werd gegeten. Je moet frambozen wel beschermen tegen de wind; door stevige wind kunnen takken gemakkelijk breken.
Het is niet nodig om aardbeien te wassen. Wanneer je ze toch wilt wassen, was ze dan vlak voordat je ze opeet in een laagje water. Was ze niet onder de stromende kraan, daarvan gaan ze kneus. Verwijder de kroontjes pas na het wassen, anders zuigen de aardbeien zich vol met vocht en verminderd de smaak.
Op nummer 1 van deze lijst staat dus de braam. Met 43 calorieën en slechts 4,9 gram suiker met daarbij 5 gram aan voedingsvezels is de braam erg gezond! Hij bevat vitamine A, D, B12 en calcium en ijzer. Ook magnesium is present.
Frambozen bevatten veel folaat (vitamine B11) en vitamine C én zitten boordevol vezels. Vezels helpen bij het gezond houden van je spijsvertering. Folaat is betrokken bij de aanmaak van cellen en weefsels in je lichaam, waaronder je rode en witte bloedcellen.
Veel antioxidanten
Die zijn erg zeldzaam: behalve in frambozen en aardbeien, vind je ze bijna nergens! Uit Nederlands onderzoek blijkt dat frambozen per gram 10 keer meer antioxidanten bevatten dan tomaten. Frambozen zijn zelfs gezonder dan kiwi's en broccoli, vanwege het hoge gehalte voedingsstoffen.
Wat frambozen betreft, komt er momenteel product uit Marokko, Spanje en Portugal binnen. De prijs ligt rond de €15,- per kilo.
Een echte topper onder de frambozen is Sugana (tik maar eens in bij zoekterm). Het is een herfstframboos maar door ze goed te snoeien kan je al in de zomer een eerste vroege oogst hebben. op het moment dat de eerste frambozen op raken begint dit ras met een tweede oogst te geven.
Natuurlijk is het al heel lekker om gewoon een schaaltje frambozen te eten. Maar je kunt ze ook pureren tot frambozensaus, voor op ijs of yoghurt. Ook zijn frambozen lekker in een salade, bijvoorbeeld in deze venkelsalade met frambozendressing.
Niet gezonder
En zoals alle fruit voedingsvezels. Wel is er voorlopig geen wetenschappelijk bewijs dat blauwe bessen daadwerkelijk veel gezonder zijn dan ander fruit.
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
Het antwoord is: ja! Sterker zelfs: diepvriesfruit is in sommige gevallen zelfs gezonder dan vers fruit. Het bevat dikwijls meer vitamines, omdat de vruchten meteen worden ingevroren na het plukken. Het invriezen stopt het proces waarbij voedingswaarden worden afgebroken, waardoor de vitamines beter bewaard blijven.