Niet alleen de ober krijgt fooi – nee, tippen gebeurt in New York in restaurants, bars, clubs, taxi's, schoonheidssalons en zelfs wanneer iemand u helpt met uw bagage. Fooi geven is in New York meer dan een blijk van waardering van goede service.
Ongeacht of je in New York bent, of aan de Westkust van Amerika, het geven van een fooi is geen extra beloning maar een wezenlijk onderdeel van hun salaris. In de horeca verdienen medewerkers een minimumsalaris (of net iets meer) en vullen de fooien het salaris aan tot een modaal inkomen.
Sommige hotels rekenen al wat extra's, maar let op! Dit gaat naar het hotel zelf en is geen fooi voor de serveerders. Dus zodra er geen duidelijke fooi op de rekening staat, geef de serveerder dan zelf 15-20 procent wanneer hij aanklopt.
Hoeveel fooi moet je geven in Amerika en Canada? Voor een uitstekende service geef je 15 tot 20% fooi. Voor een matige service 10 % en bij slechte tot zeer slechte service 5 % of niets.
Fooi komt uit de tijd dat er nog geen minimumloon was, laat staan een horeca-cao, en toen moest de bediening het vaak hebben van de fooi. De fooi was belangrijk om enigszins een goed inkomen te genereren. We gaven toen vaak wel 10% van het totaalbedrag als fooi.
Azië En dan heb je nog de landen waar het not done is om fooi te geven. Anne-Marie: “In Aziatische landen, zoals China, Japan, Vietnam en Singapore moet je even heel goed nadenken wat je geeft. Ook geld op tafel leggen, is een ongelooflijke belediging.
In Nederland heb je vrije keuze om wel of niet fooi te geven. Wel kan het in met name luxere restaurants krenterig overkomen als je het niet doet. Over het algemeen kun je dus zelf bepalen of je het horecapersoneel iets extra's betaalt. Vaak geef je fooi als je tevreden bent over de service en over het eten.
In restaurants in New York City is het gebruikelijk om twintig procent fooi te geven. De btw bedraagt er 8,875%, dus wanneer u dit bedrag verdubbelt en naar boven toe afrondt zit u wel ongeveer goed.
Het is onbeleefd om minder dan 15% fooi te geven wanneer je aan een tafel dineert, of als je eten en drinken bestelt in een restaurant of bar. Als je gaat eten in een fastfoodrestaurant, of een koffie bestelt in een soort etablissement zoals Starbucks, dan wordt een fooi wel gewaardeerd.
Amerikanen eten gemiddeld drie hamburgers per week. Dat betekent dat Amerikanen met zijn allen wel vijftig biljoen hamburgers per jaar wegkrijgen. We weten allemaal dat Amerikanen houden van fastfood, maar deze cijfers zijn toch een tikkeltje schrikbarend.
In Nederland krijgen we signalen dat de fooien minder worden, zegt een woordvoerder van FNV Horeca. "Volgens medewerkers komt dit door de digitalisering van het betalingsverkeer, zoals pinnen. Ook komt het steeds vaker voor dat er arrangementen worden geboekt die vooraf worden afgerekend."
Als er op uw werk dus een fooienpot is waar iedereen zijn fooi in moet doen, waarna de opbrengst onder de werknemers zal worden gedeeld, dan bent u ook verplicht om uw fooi af te staan. Zou u dat niet doen, dan maakt u zich schuldig aan diefstal c.q. verduistering en kan ontslag op staande voet volgen.
Fooi staat volledig los van het loon. In de horeca-cao staat niets over fooien. Er bestaan ook geen wettelijke regels voor. Wel zijn er eerdere uitspraken vanuit de Hoge Raad, die vaststellen dat de fooien die ontvangen worden door medewerkers, ook aan de medewerkers toebehoren.
Een fooi is altijd een vrijwillige gift voor een goede service. Je bent nergens toe verplicht. Fooien zijn niet bij de prijs inbegrepen en er mogen voor de bediening geen extra kosten in rekening worden gebracht.
Gemiddeld basissalaris
Het gemiddelde salaris voor a horecamedewerker (m/v) is € 13,05 per uur in America. 42 salarissen doorgegeven, bijgewerkt om 15 mei 2023.
In Europese vakantielanden als Frankrijk, Griekenland, Spanje en Turkije kun je ook een fooi tussen de 5 en 10 procent aanhouden. Ook daar hebben horecamedewerkers er geen problemen mee als je geen fooi geeft. ,,In Spanje geef je vooral fooi als je uit eten gaat en bij iets grotere bedragen.
Als je over de 405, 10 of 101 Freeways moet rijden tijdens die uren, doe het dan alleen als het absoluut nodig is en wees voorzichtig. Het kraanwater in Los Angeles is drinkbaar, maar dit betekent niet dat je het water uit de decoratieve fonteinen in de winkelgebieden kunt drinken.
In Nederland is het normaal om bovenop de rekening tussen de vijf en tien procent fooi te geven, maar dat is niet verplicht. Ga je alleen een kopje koffie drinken? Dan is naar boven afronden ook al voldoende (tenzij het om slechts vijf cent gaat).
In de horeca is het gewoon om grofweg 10% te geven. Het extra geld dat u geeft, is een erkenning van de ontvangen service en de kwaliteit van de maaltijd. In de middeleeuwen was het geven van fooien zelfs een gegeven in Europa.
Om een voorbeeld te geven, kijken wij naar een week New York. Je hebt ongeveer € 80,- per dag en € 550,- per week nodig als budgetreiziger. Ben je luxe reiziger? Reken dan op € 240,- per dag en € 1650,- per week Bekijk details van de kosten.
Dollars pinnen kan overal in Amerika. Pinnen in New York, Hollywood of Miami; waar in Amerika je jezelf ook bevindt.
Fooi is niet hetzelfde als loon omdat men er in principe geen recht op heeft. Bovendien krijgt men fooi direct van klanten, in tegenstelling tot een bonus of gratificatie, die van de werkgever komt. Fooi vormt meestal een prikkel voor de dienstverlener om extra zijn best te doen.
Geef niet meer dan 10% fooi. In hotels wordt het geven van fooi wel verwacht. Aan de portier geeft u tussen de 1-3 euro per tas en aan het kamermeisje 3-5 euro per nacht.
Je hoeft geen fooi te geven. Het is wel vriendelijk van je als je het doet. Een pizzabezorger verdient niet veel dus elke cent telt voor hem / haar. Maar nogmaals je bent tot niks verplicht.