Maar soms verandert kattenkwaad in strafbaar gedrag. Stelen of de stoelen van een bus stuksnijden mag niet. Dat is strafbaar. Kinderen van 12 tot 18 jaar die strafbare feiten plegen, komen bij Halt terecht.
Onder kattenkwaad, kwajongenswerk, keetlellen of keten worden streken verstaan die uitgehaald worden door kinderen, en met een berisping of kleine straf worden afgedaan. Kinderen ontkomen echter vaak aan die straf omdat de schuldige zelden op heterdaad betrapt wordt of tijdig weet weg te komen.
Te allen tijde geldt: maximaal drie keer naar Halt. Van bovenstaande regels kan de officier van justitie afwijken (zie hieronder: Discretionaire bevoegdheid).
Deelname aan de Halt-interventie is niet verplicht. Het heeft wel gevolgen als jongeren of hun ouders niet instemmen met de interventie. Dat geldt ook wanneer een jongere zijn afspraken met Halt niet nakomt. Wanneer de jongere zijn Halt-interventie positief afrondt, wordt een strafblad voorkomen.
U kunt uw strafblad inzien. Daarvoor dient u een verzoek in bij de Justitiële Informatiedienst. Dit kan schriftelijk of per e-mail. Bij dit verzoek vermeldt u uw naam, adres en telefoonnummer.
Als je naar Halt moet, krijg je de kans om je fout goed te maken. Als je het Halt-traject volgens de afspraken afrondt, krijg je geen strafblad. Een doorverwijzing naar de Halt-interventie staat wel in de politieregisters voor 5 jaar. Wat dit kan betekenen lees je in de flyer hieronder.
Bij overtredingen blijven de gegevens 5 jaar bewaard (als er een taakstraf of vrijheidsstrafvoor is opgelegd blijven ze 10 jaar bewaard). Voor misdrijven blijft het 20 jaar; of 30 jaar bewaard (als de maximale straf van het strafbare feit 6 jaar of meer is) en. Bij zedenmisdrijven blijft het 80 jaar bewaard.
Een Halt-straf duurt maximaal 20 uur waarbij de zwaarte van het delict in relatie staat met de duur van de afdoening. De Halt-straf bestaat uit gesprekken met de jongere, de ouders en Halt-medewerker. De eventuele schade wordt vergoed en daarnaast biedt de jongere excuses aan.
De PVV wil altijd snelrecht bij gewelds- en zedendelicten, en invoering van het volwassenenstrafrecht vanaf 14 jaar bij gewelds- en zedendelicten.
De Halt-interventie is een buitenstrafrechtelijke aanpak voor jongeren van 12 tot 18 jaar die een strafbaar feit hebben gepleegd. Jongeren komen bij Halt terecht via: De politie, soms na expliciete toestemming door het Openbaar Ministerie.
De maximale vrijheidsstraf die een rechter in het jeugdstrafrecht kan opleggen bij kinderen van 14 en 15 is 1 jaar. Bij kinderen van 16 en 17 is dit 2 jaar. De rechter kan onder jeugdstrafrecht ook de maatregel 'plaatsing in een inrichting voor jeugdigen (PIJ-maatregel) opleggen.
iemand -vaak een jonge persoon- die kattekwaad uithaalt. 1) Apenkop 2) Belhamel 3) Bengel 4) Boefje 5) Deugniet 6) Enfant terrible 7) Euvel 8) Fout 9) Gebrek 10) Guit 11) Guitigheid 12) Kattenkwaad 13) Kwajongen 14) Lastig kind...
Het is 'het kattenkwaad', want kattenkwaad is onzijdig. Als je het aanwijst is het 'dat kattenkwaad'.
Hoogstwaarschijnlijk werd met die kat een meisje of een vrouw bedoeld (vergelijk het met kamerkat, kamenier). Dus met de uitdrukking werd eigenlijk bedoeld dat er wat gestoeid werd in het donker met een meisje.
Nadat een smartphone (rechtmatig) is ontgrendeld heeft de politie in beginsel toegang tot alle informatie op het apparaat. De gemiddelde smartphone bevat informatie over locaties en bezigheden van een verdachte. Op die manier kan er een enorme hoeveelheid privégegevens worden uitgelezen.
Wanneer en hoe kan ik aangifte doen bij de politie? Van ernstige misdrijven moet u aangifte doen bij de politie. Bij andere strafbare feiten bepaalt u zelf of u aangifte doet. Bent u slachtoffer van een klachtdelict, dan kan de verdachte alleen vervolgd worden als u aangifte doet.
In de aangifte staat zoveel mogelijk over de mishandeling vermeld. Alles wat de politie tijdens zo'n onderzoek doet, bijvoorbeeld een buurtonderzoek, komt op papier. Wanneer je weet wie de mishandeling gepleegd heeft, kan de politie deze persoon aanhouden of uitnodigen op het politiebureau voor een verhoor.
Welke straffen zijn er? De belangrijkste straffen zijn een boete, een taakstraf en gevangenisstraf. De rechter kan ook maatregelen opleggen. Daaronder valt bijvoorbeeld ontneming van geld dat door het misdrijf is verkregen, het betalen van schadevergoeding of – de meest ingrijpende – tbs.
Als u aangehouden bent wegens winkeldiefstal, dan wordt u vervolgd. U krijgt dat een taakstraf, geldboete of gevangenisstraf opgelegd. Als u voor de eerste keer vervolgd wordt voor een eenvoudige diefstal, krijgt u meestal een boete en soms een voorwaardelijke vrijheidsstraf.
OTP-zitting of TRIP-zitting. Bij een OTP-zitting (Oproep ten Parkette) verdenkt de officier van justitie u van een licht strafbaar feit, bijvoorbeeld winkeldiefstal of belediging van een politieagent. Een OTP-zitting heet ook wel een TRIP-zitting (Transactie in Persoon).
30 jaar na de einduitspraak of 30 jaar na het volledig voldoen van de strafbeschikking tenzij de duur van de gevangenisstraf of vrijheidsbenemende maatregel (bijvoorbeeld TBS) langer is dan 20 jaar. Dan wordt de termijn van 30 jaar verlengd met 20 jaar (dus verwijdering na 50 jaar);
In de volgende gevallen volgt geen aantekening van een overtreding op het strafblad: er wordt een strafbeschikking opgelegd van minder dan € 130,00; de zaak wordt door het Openbaar Ministerie geseponeerd zonder voorwaarden, het zogenaamde onvoorwaardelijke sepot.
Alle relevante gegevens, veroordelingen (ook overtredingen), strafbeschikkingen, transacties, openstaande zaken, sepots (behalve als iemand ten onrechte als verdachte was aangemerkt) staan vermeld in iemands justitiële documentatie, ook wel strafblad genoemd. Deze aantekeningen blijven daar in principe altijd op staan.