Waar is de oorsprong van de
Hij heet Yppong (vermoedelijk afgeleid van Xing Pu in het Mandarijn), hij is de eerste Chinese persoon in Europa, die in Middelburg werd getekend en er zelf in kalligrafie zijn naam en de dag bij schreef: vrijdag in januari 1601.
Het ontstaan van de Chinese taal
De Chinese taal heeft een rijke historie. In 1250 voor Christus communiceerden mensen namelijk al in het Chinees met elkaar. Dit gebeurde niet in het moderne Chinees zoals we dat vandaag de dag kennen, maar in het Oud-Chinees (Archaïsch Chinees).
Sommigen suggereren dat de taal werd gevormd na de val van de Han-dynastie in de 3e eeuw, terwijl anderen ervan overtuigd zijn dat de taal al in de tijd van het Chinese rijk ontstond en rechtstreeks uit het Oud-Chinees is geëvolueerd, zoals de Tibetanen dat deden.
In 1911 begon de Chinese revolutie, in eerste instantie vooral gericht tegen de koloniale macht van Groot Brittannië, maar ook tegen andere westerse landen. Daardoor ontstond de Volksrepubliek China, die duurde van 1912 tot 1949 en gekenmerkt werd door veel interne strijd, o.a. tussen communisten en nationalisten.
De Verboden Stad was de plaats van waaruit de Chinese keizers van de Ming- en de Qing-dynastie hun rijk bestuurden. De in de Chinese hoofdstad Peking (Beijing) gelegen stad werd gebouwd en voltooid onder de keizer Yongle, in 1422. UNESCO-volgnr.
Han-Chinezen of Chinezen zijn een etnische groep afkomstig uit Oost-Azië. Han-Chinezen vormen 92% van de bevolking van China, 98% van de bevolking van Taiwan, 74% van de bevolking van Singapore, 24,5% van de bevolking van Maleisië en 18% van de wereldbevolking, waardoor het de grootste etnische groep in de wereld is.
De Chinese naam voor China is "zhong guo", wat 'middenland' betekent.
China (Traditioneel Chinees: 中國, Vereenvoudigd Chinees: 中国, Pinyin: Zhōngguó) of officieel de Volksrepubliek China (Traditioneel Chinees: 中華人民共和國, Vereenvoudigd Chinees: 中华人民共和国, Pinyin: Zhōnghuá Rénmín Gònghéguó) is één van de grootste landen in Azië. Het is het grootste land in Oost-Azië.
Op die manier het Chinees Nieuwjaar vieren is een duizend jaar oude traditie. Volgens de volksverhalen werden jiaozi uitgevonden door Zhang Zhongjing (150 – 219 na Chr.) uit de Han Dynastie (206 voor Chr. – 220 na Chr.), één van de grootste beoefenaars van de traditionele Chinese geneeskunde in de geschiedenis.
Chinees of Chinese talen is een groep talen die samen de Sinitische tak van de Sino-Tibetaanse taalfamilie vormen.
Chinese Nederlanders zijn in bijna elke stad en dorp in Nederland te vinden; in dorpen veelal werkzaam in de horeca. De meeste Chinezen wonen in Amsterdam, Rotterdam-Rijnmond (ongeveer 16.000), Den Haag (ongeveer 10.000), Zoetermeer, Eindhoven, Tilburg, Maastricht en Venlo.
Naast de klassieke vier uitvindingen – kompas, papier, buskruit en boekdrukkunst – bedachten de Chinezen de kruiwagen, het smeedijzer en lucifers. De Chinese vindingrijkheid werd pas na de Tweede Wereldoorlog in het Westen bekend.
In de jaren 60, 70 en 80 komen steeds meer Chinezen naar Nederland. Deels gaat dat om gezinshereniging en deels om nieuwe groepen Chinezen die uit China naar Nederland komen. Vaak zijn dat (economische) vluchtelingen. Voor een deel komen die terecht in de horeca, maar zeker niet allemaal.
Over het algemeen houden de meeste Chinezen voor zich wat hun geloof is. Traditionele levensfilosofieën en religies zijn confucianisme, taoïsme en boeddhisme. Verder is er een kleine moslim- en christenminderheid.
De gemiddelde Chinese stedeling is 1,70 meter, de plattelandsbewoner meet gemiddeld 1,66 meter. Vrouwen zijn respectievelijk 1,58 en 1,57 meter.... Maar het is niet genoeg. Lengte is in China een statussymbool geworden.
De Chinese familienamen zijn patrilineair, de naam wordt doorgegeven van vader op kind. Chinese vrouwen behouden na huwelijk hun meisjesnaam. Bij adoptie neemt de geadopteerde gewoonlijk de achternaam aan van de adoptieouders. De Chinese namen worden meestal door middel van pinyin of HK-romanisatie geromaniseerd.
Hallo: 你好 (fonetisch: 'ni hao')
In China betekent 'hallo' letterlijk 'jij goed'.
Begroeten. Wanneer de Chinezen elkaar begroeten geven ze elkaar een hand waarbij ze toch een klein beetje naar voren buigen. Een handkus bij een eerste ontmoeten van een Chinese dame is een absolute NO-go volgens de Chinese etiquette. Ook mensen die elkaar vaker hebben gezien zullen een hand geven of gedag wuiven.
Toch slaagde China er ook in 2021 in om een BBP van 114,367 triljoen CNY neer te zetten, wat een groei betekende van 8,1 %. De economische groei van China zou in 2022 vertragen naar tussen de 2,2 en 4,1 procent. Het gemiddelde voorspelde groeicijfer komt uit op 3,2 procent dit jaar.
In China heeft de stad vele namen gehad. Tussen 1928 en 1949 gebruikte de regering van de Kwomintang Nanjing als hoofdstad en werd Peking aangeduid als Beiping, destijds meestal getranslitereerd als Peiping.
In het noorden van China wordt Mandarijn gesproken. Dat is de officiële taal van China, maar in het zuiden spreekt men Kantonees, Wu, Hakka en vele dialecten. De talen wijken zo ver van elkaar af dat mensen uit verschillende delen van China elkaar maar moeilijk of helemaal niet kunnen verstaan.