De hagelslag van G'woon is de topper uit de test. Deze is volgens het panel de aller-, allerlekkerste hagelslag uit de supermarkt. Je koopt dit huismerk onder andere bij de Vomar, Spar en Coop.
Voor de Wereld van Morgen deed een smaaktest met pure hagelslag van 4 verschillende duurzame(re) merken. De hagelslag van De Nieuwe Band werd met een gemiddeld cijfer van 8,3 verkozen tot winnaar! ''Heerlijke volle cacao-smaak en lekker romig.
Melk- en pure hagelslag bestaan voornamelijk uit suiker en zijn dus niet erg gezond. Het nutriëntenprofiel is verder vergelijkbaar. Extra puur bevat aanzienlijk minder suiker en is dus een gezondere keuze.
Céréal Hagelslag is een heerlijk broodbeleg. Deze Hagelslag bevat 90% minder suikers in vergelijking met een gewone pure chocoladehagelslag. De Céréal Hagelslag is een lekker broodbeleg voor iedereen die op zijn suikerinname wil letten.
Gezond. Geen best nieuws voor zoetekauwen, maar als u gezond wilt eten, kunt u al deze hagelslagsoorten beter niet te vaak nemen. Ze bevatten veel suiker en de chocoladevarianten bevatten ook veel verzadigd vet. Daarom staan ze allemaal niet in de Schijf van Vijf.
Zoet beleg
Het mag duidelijk zijn dat chocoladepasta en hagelslag, niet als de gezondste uit de bus komen. Ondanks de varianten zonder suiker, zoals veel soorten pindakaas, zijn deze belegsoorten niet gezonder.
Eigenlijk gaat het om twee producten vandaag. Namelijk de Blue Band hazelnootpasta met minder suiker en de Whey Choco van Body & Fitshop. Het zouden beiden gezondere varianten zijn van chocopasta. Je kunt het dus gebruiken als broodbeleg, maar natuurlijk ook op crackers, beschuit of rijstwafels.
Eén boterham belegd met hagelslag levert evenveel calorieën als een plak kaas, levert minder verzadigd vet en minder zout dan kaas, maar geen kalk. Hagelslag is niet goed, maar echt slecht is het nu ook weer niet te noemen.
Dit product kan de dagelijkse uitzondering zijn op een verder gezond voedingspatroon. Zoet beleg zoals Gekleurde hagelslag is niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding. Gekleurde hagelslag is een prima keuze uit zoet beleg als dagelijks extraatje.
Ingrediënten. Suiker, cacaomassa, magere cacaopoeder, emulgator: raapzaadlecithine (E322), boterconcentraat, glansmiddel: arabische gom (E414). Tenminste 32% cacaobestanddelen.
Een boterham met hagelslag of chocopasta is voor veel kinderen een feestje. Ook sommige volwassenen starten hiermee graag de dag. Maar dit broodbeleg staat niet in de Schijf van Vijf. Hagelslag en chocoladepasta bevatten veel calorieën, verzadigd vet en suiker.
Er zijn rond 20 verschillende soorten hagelslag en hun varianten verkrijgbaar, zoals chocoladehagelslag, chocoladevlokken, muisjes hagelslag, anijshagel en vruchtenhagel. Hagelslag die ten minste 20% cacao bevat, mag chocoladehagelslag genoemd worden.
Mix hagelslag bevat meestal chocoladehagelslag en witte hagelslag. Wat is het verschil tussen hagelslag en vlokken? Als je beide producten naast elkaar houdt, zie je dat het voornaamste verschil de vorm is. Hagelslag is klein, langwerpig en heeft de vorm van korte sliertjes terwijl vlokken dik, plat en gekruld zijn.
TILBURG - Delicia in Tilburg is de grootste fabrikant van hagelslag ter wereld. Het bedrijf produceert 16.000 tot hagelslag en vlokken per jaar. Dit gaat vooral in huismerkverpakkingen. Het dochterbedrijf van Wessanen kijkt echter naar de mogelijkheid met een A-merk te komen.
Waarom is het zo populair en waar komt het vandaan? Het begon allemaal in 1919, toen de directeur van dropfabriek Venco op het geniale idee kwam. Hij wilde witte breekbare korrels met pure anijssmaak maken als broodbeleg. Hij noemde dit witte goedje hagelslag en bood het aan bij de kruideniers en bakkerijen.
Het bedrijf loopt zo goed dat in 1928 al vier panden nodig zijn om alles te kunnen maken. Omdat ze alles onder één dak willen maken, gaan ze op zoek naar een grotere Venz fabriek. In 1930 wordt deze fabriek in Vaassen (Gelderland) geopend.
Gezond broodbeleg
Ei. Noten en notenpasta en pindakaas met 100% pinda's of noten, zonder toegevoegd zout of suiker. Zelfgemaakte hummus (kikkererwtenspread) of andere bonenspread zonder zout. Vis zoals zalm, makreel, forel, tonijn of haring.
1. Beter pindakaas dan oude kaas. Nederlanders zijn verstokte kaaseters, maar daar zit veel ongezond, verzadigd vet in. Pindakaas bevat iets meer vet, maar dat zijn vooral gezondere onverzadigde vetten.
Eetwissel voor je gezondheid, want:
In chocopasta zit veel suiker en verzadigd vet. Daarom staat het niet in de Schijf van Vijf. 100% pindakaas, dus pindakaas waar geen zout of suiker aan is toegevoegd, staat wel in de Schijf van Vijf. Ongezouten noten en pinda's zijn goed voor je hart en bloedvaten.
Pindakaas steekt met kop en schouders boven jam uit, als het gaat om het leveren van energie. 100 gram pindakaas levert 675 kcal, jam bevat 246 kcal. In jam is de energie voornamelijk afkomstig uit koolhydraten. Niet gek, want vaak is één van de eerste ingrediënten op een potje jam suiker.
magere vleeswaren zoals; fricandeau, achterham, kip- kalkoen- en kalfsrollade, rosbief, rookvlees, casselerrib, kipfilet.
Ze brengen vooral veel suiker en/of vet aan. Je hebt het dus eigenlijk niet nodig en eet het best met mate. Confituur, honing en stroop bevatten voornamelijk veel suiker terwijl choco en speculaaspasta veel suiker én vet bevatten. Hierdoor bevat choco bijna twee keer zoveel calorieën als confituur.
De hazelnootpasta van het eigen merk van Jumbo komt als beste uit de test. Op de tweede plek staat chocoladepasta melk extra hazelnoot van Albert Heijn, gevolgd door Blue Band's Hazelnootpasta '80% minder suiker'.
In de chocopasta zitten minder koolhydraten dan in de hagelslag, maar in de hagelslag veel minder vet.