Wat betreft je kleding raden we je aan om op je Indonesië reis praktische kleren mee te nemen die zich makkelijk laten combineren (laag over laag). We vragen je om in je kledingkeuze respect te tonen voor de lokale cultuur. Het dragen van korte broeken en t-shirts is hier echter geen probleem.
Indonesië staat bekend om zijn keuken met o.a. de rijsttafel, Nasi Goreng en satégerechten. Veel gerechten zijn gebaseerd op rijst en daarom kom je in Indonesië ook veel rijstvelden tegen. Indonesië heeft veel te bieden op het gebied van flora en fauna.
Is Indonesië een duur of goedkoop land? Indonesië is een goedkoop land om op vakantie te gaan. De vlucht er naar toe is misschien wat prijzig, maar reizen met het openbaarvervoer is niet duur. Accomodaties zijn er in verschillende maten en soorten dus daar kun je zelf een keuze uit maken.
1. Rendang. Er kan ook bijna geen ander gerecht op de eerste plek staan. Bijna iedereen is verzot op dit rundvleesgerecht, vanwege de rijke smaken en het ongelofelijk malse vlees.
Qua schoenen zul je waarschijnlijk het meest op slippers lopen op Bali, maar als je gaat scooter-rijden is het misschien fijn om ook sneakers, espadrilles of sandaaltjes aan te hebben. Dichte schoenen beschermen je voeten natuurlijk wel beter.
Reizigers jonger dan 18 jaar hoeven geen COVID-19 vaccinatiebewijs of negatieve PCR-testuitslag te laten zien. Reizigers die zich om medische redenen niet kunnen laten vaccineren, moeten hiervan een recente officiële verklaring van een arts (in de Engelse taal) laten zien.
Voor bijna heel Indonesië gelden de maanden juni t/m oktober als beste reistijd. Het hele jaar door ligt de temperatuur gemiddeld tussen de 25 en 30 graden Celsius. Dus vooral de hoeveelheid neerslag heeft invloed op de beste reistijd Indonesië. Het regenseizoen loopt van december tot maart.
De kosten voor levensonderhoud in Indonesië zijn erg laag. Budget reizigers kunnen als ze een beetje hun best doen prima van €10 per dag leven. Dit hangt echter wel af van het bestedingspatroon tijdens je vakantie.
De beste kleding om mee te nemen is makkelijk zittende, lichte vrijetijdskleding. Natuurlijke stoffen, met name katoen, zijn uitstekend geschikt om in een tropisch land te dragen. De soms brandende zon vereist bescherming, zoals een hoofddeksel en zonnebrandmiddel.
REGELEN VOOR VERTREK
> Visum en paspoort: naast een geldig paspoort (die minstens 6 maanden geldig moet zijn) heb je ook een visum nodig. Dit visum krijg je kosteloos bij aankomst op de volgende internationale luchthavens; Jakarta, Bali, Medan en Surabaya. Je mag als toerist tot 30 dagen op Bali verblijven.
Je kunt het beste minimaal zeven maanden voor vertrek beginnen met de vaccinaties. Als je minimaal één maand van te voren komt, kun je nog twee vaccinaties krijgen die dan wel een minder goede bescherming bieden dan wanneer je alle drie de inentingen krijgt.
Een paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is bij binnenkomst in Bali. Zorg voor een bevestigd retourticket of een ticket naar je volgende bestemming. Voldoende geldmiddelen om de uitgaven tijdens je verblijf te dekken. Contant geld OF je visa-aankoopbewijs (indien geregeld via een bureau).
Vanwege het tropische klimaat is lichte katoenen kleding aan te raden op Bali. Bent u van plan ook naar het hoger gelegen binnenland te trekken dan zijn truien en dicht schoeisel zeker nodig. De temperatuur kan in de bergen tot 10 graden dalen. Bij het bezoeken van instanties is vrijetijdskleding niet gewenst.
Kleding, elektronica, parfums, cosmetica, maar ook prachtige ambachtsproducten zoals Balinese schilderijen, batikstoffen en houtsnijwerken… Wie voor vertrek zijn koffers wil vullen moet naar Kuta, Ubud of Denpasar.
Op Bali worden dezelfde stopcontacten als in Nederland gebruikt, type C en type F. Dat betekent dat je voor Bali geen reisstekker nodig hebt.
De basis van elke maaltijd, van Noord-Sumatra in het westen tot West-Papua in het oosten, is gekookte witte rijst (nasi putih). Zelfs bij het ontbijt wordt rijst gegeten. Meestal zijn dit restjes die opgebakken worden.
Selamat. Selamat betekent letterlijk 'veilig'. Het woord wordt gebruikt bij begroetingen en wensen, zoals Selamat pagi (Goedemorgen), Selamat siang (Goedemiddag), Selamat malam (Goedenavond) of Selamat jalan (Goede reis!). Ook hoor je dit woord waarschijnlijk vooraf aan je Indonesische maaltijd: Selamat makan!