Antwoorden (1) Per 100 gram krentenbol zit er 54 gram koolhydraten in waarvan 14 gram suiker. Per 100 gram croissant zit er 50 gram koolhydraten waarvan 2 gram suiker. De krentenbol dus maar dat komt vooral door de hoeveel vet in de croissant: 26 gram tov maar 3 bij de krentenbol.
Een krentenbol is natuurlijk niet zo gezond als een gewoon bruin broodje of een volkorenboterham, maar ze zijn zeker niet slecht. Een krentenbol weegt ongeveer 50 gram en bevat 140 kilocalorieën. Een prima tussendoortje dus! Een krentenbol bevat redelijk wat koolhydraten en vezels, en veel ijzer en foliumzuur.
Volgens Bot mogen we de croissant zelf geen gezond product noemen. „Er zitten weinig stoffen in die een positieve bijdrage leveren aan je lichamelijke gezondheid.” Dat komt volgens haar doordat een croissantje veel verzadigde vetten bevat. Het croissantje levert hierdoor veel calorieën op, met weinig volume.
Daarom is het verstandig te kiezen voor biologische krentenbollen. Als je het nog gezonder wilt maken, dan zijn mueslibollen de beste optie. Mueslibollen bevatten volkorenmeel en noten, terwijl er geen suiker aan wordt toegevoegd. Dit maakt het de meest gezonde keuze.
Er zitten 134 kilocalorieën in 1 stuk (50 gram) krentenbol. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'krentenbol'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Er zitten 161 kilocalorieën in 1 stuk (40 gram) croissant. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'croissant'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Staar je niet blind op de calorieën
Ter vergelijking: een schaaltje halfvolle yoghurt met een beetje honing, een sneetje volkoren krentenbrood of wat groenten met twee eetlepels hummus bevatten minder calorieën dan een eierkoek én hebben betere voedingswaarden.
Per krentenbol is dit dus 17,3 gram suiker per krentenbol. Als je dan bedenkt dat een suikerklontje 4 gram weegt, dan zitten er dus iets meer dan 4 suikerklontjes in 1 krentenbol!!
Ik heb mijn zoontje vanaf ongeveer 9 maanden rozijntjes gegeven, maar hij kreeg vanaf 6 maanden al gedroogde pruimen. Dus ik denk dat een krentenbol vanaf 9 maanden zeker wel mag.
'De krenten of rozijnen bevatten suikers die vocht uit de bol aantrekken. Ze bevatten ook anthocyanen, een natuurlijk conserveermiddel met een rode kleur dat ook in de blauwe druif aanwezig is. Rode wijn, met veel anthocyanen, hoeft daardoor ook minder geconserveerd te worden met sulfiet dan witte wijn. '
Wil je het brood met de meeste voedingsstoffen? Kies dan voor volkoren, want daarin zit het beste van de vollédige graankorrel. Het meeste brood wordt gemaakt van tarwe. Al gebruikt jouw bakker ook andere graansoorten zoals gerst, haver, rogge, maïs en spelt – of een combinatie.
In bijvoorbeeld een croissant van gemiddeld formaat zitten maar 215 calorieen. Dat is dus toch al gauw 75 calorieen minder dan in een saucijzenbroodje. En ook in een hamkaas croissant zitten nog steeds een stuk minder calorieen (260), dan in een saucijzenbroodje.
Een goede croissant bestaat uit drie lagen: de hoekjes, de romp en het hoedje. Die moeten aIle drie goed zichtbaar zijn en niet gelijkmatig in elkaar overlopen. De kleur is goudbruin en een beetje glanzend. Een croissant, gemaakt van gerezen bladerdeeg, moet lekker kruimelen.
Zowel ontbijtkoek als eierkoek zijn niet erg gezond. Beide producten zitten eigenlijk bomvol suiker en bevatten weinig vezels en andere nuttige voedingsstoffen. Een gezonder alternatief is een eigengemaakte kruidcake of bananenbrood.
1. Beter pindakaas dan oude kaas. Nederlanders zijn verstokte kaaseters, maar daar zit veel ongezond, verzadigd vet in. Pindakaas bevat iets meer vet, maar dat zijn vooral gezondere onverzadigde vetten.
In Nederland worden krentenbollen vaak besmeerd met boter en eventueel belegd met Goudse kaas, jam of andere zoetigheid. Natuurlijk kun je hem ook zonder beleg eten en genieten van zijn heerlijke smaak.
Bewaaradvies: Dit product kan 4 à 5 dagen bewaard worden, mits goed afgesloten in een plastic zak op een schone droge plek. Bij invriezen is dit product 7 tot 8 weken houdbaar. Invriezen moet wel snel en goed gebeuren om de kwaliteit te garanderen. Na ontdooien niet opnieuw invriezen.
Een krentenbol is een rond broodje met krenten, soms ook met rozijnen. Het deeg is ten opzichte van gewoon brooddeeg behalve met krenten en eventueel rozijnen verrijkt met ei en boter, soms ook citroenschil, sukade en suiker.
Krentenbollen bevatten 32 gram suiker per 100 gram, en cake 26 gram. Alleen moeten we dan ook eerlijk zijn over de ongezonde vetten in cake: meer dan in krentenbollen.
Krenten en rozijnen vallen binnen de schijf van vijf. Beide zitten vol met antioxidanten, vitaminen en mineralen. Daarnaast zitten er veel vezels in, die zorgen voor een goede stoelgang en voor een vol gevoel. Ze zijn dus zeker een geschikte gezonde snack, ook voor je kind of baby.
Is rozijnenbrood gezond? Doorgaans bestaat een rozijnenbrood voor zo'n 83 % uit koolhydraten, 5 % uit vetten en 12 % uit vetten. Het is daarom gezonder dan een boterham met een flinke laag choco. Wie op dieet is, eet rozijnenbrood toch best niet iedere ochtend of lunch.
Voorbeelden gezonde tussendoortjes en snacks
Zoals komkommer, cherrytomaten, reepjes paprika, worteltjes, radijsjes, stukjes rauwe bloemkool, bleekselderij, rettich, enzovoorts. Eventueel met dip, zoals de gegrilde groentedip. Een portie vers fruit.
De winnaar: Gelijkspel, want de snacks gaan bijna gelijk op. In een eierkoek zitten iets meer calorieën en koolhydraten en, heel logisch, eiwitten. Een plakje ontbijtkoek bevat iets minder vet en iets meer vezels. Een echte gezonde winnaar kunnen we niet aanwijzen, omdat er in de tussendoortjes veel suiker zit.