De meeste vrouwen komen in deze eerste weken 1 tot 2,5 kg aan. Vaak verdwijnt rond deze periode de misselijkheid en komt de eetlust weer naar boven.
In korte tijd kan je dus heel veel aankomen, en dan weer wat minder. Eerste trimester: Gemiddeld komen vrouwen zo'n 1 tot 2 kilo aan in het eerste trimester, maar dit kan per vrouw erg verschillen. Sommige vrouwen vallen zelfs af onder de invloed van ochtendmisselijkheid en veel overgeven.
De gewichtstoename is meestal niet geleidelijk verdeeld over je zwangerschap. Het meeste kom je aan tijdens het tweede trimester, vaak zo'n 6 kilo (bij een gemiddeld BMI). In het eerste trimester valt de gewichtstoename vaak wel mee, 1 tot 2 kilo's.
Vaak zit de grootste toename wel in het begin van de tweede helft van de zwangerschap: 0-12 weken 10% 13-20 weken 15% 21-30 weken 50%
Je buik bij 11 weken zwangerschap:
De baarmoeder ligt nog volledig in je bekken en komt nog niet boven je schaambot uit. Je kunt hem uitwendig ook nog niet voelen, laat staan zien. Veel vrouwen willen die buik zo graag showen dat ze hem wel dik willen kijken, maar je zult echt nog even geduld moeten hebben.
Als je 11 weken zwanger bent begint je baby met bewegen: eerst met trekkingen en trillingen in de armpjes en beentjes, nek en de romp.
Al vanaf de bevruchting staat het geslacht van uw kind vast. In deze week zijn de geslachtsorganen zo ver ontwikkeld dat ze zichtbaar zijn. Jammer genoeg is dit nog niet op een echo te zien. De zwemvliezen zijn echt verleden tijd; de handen en voeten hebben nu losse vingers en tenen.
Wij raden het sterk af om te gaan lijnen tijdens een zwangerschap. Jouw lichaam heeft alle krachten nodig om te fungeren als een 'veilig huisje' voor je kleintje. Wanneer je een dieet start, verstoor je de natuurlijke ontwikkeling en kan dit leiden tot vroeggeboorte of een miskraam.
Het tweede trimester loopt van week 13 tot en met week 26. Dit is voor veel zwangere vrouwen een fijne periode van de zwangerschap. Je voelt je energieker en ook de kans op een miskraam is aanzienlijk kleiner geworden. Vaak heb je nu ook minder last van zwangerschapskwaaltjes.
Splits je maaltijden op
Sla je snackpauze niet over, die je energie geeft tot het avondeten. Extra tussendoortjes kan je vermijden door een stuk fruit of yoghurt te eten of een groot glas water te drinken. Eet wat vaker peulvruchten en voedingsmiddelen die rijk zijn aan zetmeel.
Het eerste trimester duurt ongeveer 13 weken. Je telt hierbij terug en begint nog voordat je zwanger bent geworden, namelijk op de eerste dag van je laatste menstruatiecyclus.
Het is verstandig om contact sporten en sporten waarbij je kunt vallen te vermijden vanaf 16 weken. Vanaf dit moment is de fundus hoogte (hoogte van de baarmoeder in de buik) boven het schaambot uit. Wanneer je bijvoorbeeld een trap of bal in je buik krijg kan dit nadelige gevolgen hebben voor de baby.
Het gemiddelde gewicht van de placenta na een normale zwangerschap van 40 weken bedraagt ca. 500 gr (zonder vliezen of navelstreng).
Je kunt makkelijk 2 kilo aankomen in 1 week of zelfs 2 kilo aankomen in 1 dag als je meer koolhydraten hebt gegeten dan normaal.
De eerste twee maanden vaak iets van een 200 tot 300 gram per week. De volgende twee maanden daalt dat dan naar 100 tot 200 gram per week ongeveer. Daarna zie je vaak een afvlakking. Van vier tot zes maanden bedraagt de gemiddelde gewichtstoename 100 tot 150 gram per week.
Als je voor de zwangerschap ondergewicht had, maakt je lichaam nu extra vetreserves aan. Als je voor de zwangerschap overgewicht had, maakt je lichaam minder vet aan omdat je al een voorraadje hebt. Daarnaast spelen ook andere factoren een rol.
In week 11 van de zwangerschap zit je nog in het eerste trimester en zijn de belangrijke organen van je kindje bijna gevormd en gaan zich dan verder ontwikkelen. Je kindje is nu rond de vijf centimeter en gaat steeds meer op een echt mens lijken. Wanneer je 11 weken zwanger bent, begint je kindje met bewegen.
Jouw lichaam bij 12 weken zwangerschap
Als zwangere vrouw kun je last hebben van ochtendmisselijkheid, maar geen zorgen: die kwaal verdwijnt meestal wanneer het tweede trimester begint, omdat dan het gehalte HCG-hormoon afneemt. Je kunt ook merken dat je gevoeliger bent voor bepaalde luchtjes, omdat je reuk sterker is.
Met de 13 wekenecho en 20 wekenecho kun je laten onderzoeken of de baby in je buik zich goed ontwikkelt. Soms ontdek je dan dat er iets niet goed is. We noemen dat een afwijking. Met de 13 wekenecho kun je sommige afwijkingen al vroeg ontdekken.
Over de hele zwangerschap genomen heb je 359 kcal per dag meer nodig. Wanneer je dit corrigeert voor de afname van lichamelijk activiteit komt de extra energiebehoefte uit op 295 kcal per dag.
De gemiddelde, zwangere vrouw komt in haar zwangerschap tussen de 10 en 12 kilo aan. Hoeveel ideaal is hangt veel af van je gewicht vóórdat je zwanger werd.
Meestal wordt een termijnecho gewoon via de buik gedaan. Maar ben je minder dan 10 weken zwanger, of ligt de baarmoeder diep in buik, dan moet er met de vaginale/inwendige echo worden gekeken.
Tussen week 10 en 12 heb je je eerste echte termijnecho en krijg je te horen wat je uitgerekende datum is. Bovendien toont de echo of het hartje klopt en of je kindje zich goed ontwikkeld heeft. De onzekerheid hierover is dan als het goed is voorbij! Afspraak echoscopiste: eerste termijnecho!
De termijnecho vind plaats rond de 11 weken van de zwangerschap. Het doel van deze echo is de uitgerekende datum vast te stellen. Hiervoor meten we de baby van het hoofdje tot aan het stuitje. (CRL crown-rump-length).