Om te meten, neem een meetlint en meet het smalste gedeelte van uw taille zoals op de foto. Dit is meestal boven uw navel. Voor mannen is een tailleomvang van minder dan 102 cm (40 inches) normaal, voor vrouwen is een tailleomvang van minder dan 88 cm (34.5 inches) normaal.
Als je heupomvang bijvoorbeeld 104 cm is en je tailleomtrek is minder dan 78 cm (78 is 75% van 104) dan heb je een smalle taille.
(Middelomtrek)
Je meet je taille door het smalste gedeelte van je middel te meten. Dit punt zit tussen de bovenkant van je heup en de onderkant van je ribbenkast.
Een gezonde verhouding bij vrouwen ligt onder de 0,8 en bij mannen onder de 0,95. Bij vrouwen moet de taille dus smaller zijn dan de heupen en bij mannen mannen mag de taille nagenoeg gelijk zijn aan de heupen.
Adem uit, ontspan je buikspieren en lees je middelomtrek af. Je buikomtrek is het aantal centimeters dat je op het meetlint ziet staan. Een gezonde buikomvang voor vrouwen ligt tussen de 68 en 80 centimeter. Een gezonde buikomvang voor mannen ligt tussen de 79 en 94 centimeter.
Een waarde tussen 1 en 6 wijst erop dat je een gezond viscerale vetwaarde hebt. Tussen 7 en 12 moet je gaan opletten en boven de 13 is een te hoge waarde. Taille: voor vrouwen is het belangrijk om het minder dan 80 cm te houden, voor mannen is dit 94 cm. Hierboven heb je verhoogd risico op hart- en vaatziekten.
Borstbreedte, horizontaal op het breedste punt. Taillebreedte, horizontaal ter hoogte van de navel.
Hoe meet je jezelf op? Draag tijdens het meten alleen bijvoorbeeld een shirtje of een hemd met je fijn zittende BH. Het meetlint houd je glad getrokken op je lichaam, je meetlint kan dan nog draaien/ glijden. Zorg ervoor dat je meetlint horizontaal is en dat je rechtop staat.
Barnaby kwam er achter dat een verhouding van 0,7 tussen heupen en taille het aantrekkelijkst bij vrouwen is. Dit betekent dat je taille precies 70% van je heupomtrek moet bedragen. Stel je wilt zo aantrekkelijk mogelijk zijn, dan moet je taille 70 centimeter zijn, wanneer je heupen 100 centimeter bedragen.
Algemeen kunnen we stellen dat een buikomtrek vanaf 80 cm (zeker vanaf 88 cm) bij een vrouw en vanaf 94 cm (zeker vanaf 102 cm) bij een man een verhoogd risico op gezondheidsproblemen met zich meebrengt. Zeker wanneer je BMI wél binnen de perken ligt, wordt te veel buikvet een probleem.
Een handig steuntje in de rug bij het volgen van een dieet kan een weegschema zijn. Hierin houd je precies bij hoeveel kilo's je bent verloren, maar je meet ook je taille omvang en de omvang van je heupen en borst. Ook kan je je er je BMI inzetten.
De vorm van je lichaam is afhankelijk van allerlei factoren zoals je afkomst, je geslacht en je leeftijd. Sommige mensen hebben een smallere taille dan anderen. Als je een gezond gewicht hebt en je buikomtrek prima is, hoef je niet af te vallen voor je gezondheid.
Hoe snel krijg je een slanke taille? Hoe snel je een slankere taille kan krijgen hangt dus volledig af van je huidige gewicht. Gemiddeld kan je met een gezond dieet 5 kg vet verliezen per maand.
De vetverdeling verandert in de overgang
Het vet verhuist van de typische vrouwelijke rondingen naar een meer mannelijke vetverdeling2 rond de taille. Deze nieuwe vetverdeling heeft een reden. Je lichaam zoekt in de overgang naar nieuwe manieren om oestrogeen te maken en op te slaan.
Als je twijfelt over je maat, onthoud dan dat maat 44 (XS) de kleinste confectiemaat is en maat 60 (4XL) de grootste. Alles wat daar tussen valt (S, M, L, XL etc.)
De gemiddelde Nederlandse vrouw heeft maat 42 en weegt 80 kilo. Dat is maar goed ook, want de gemiddelde Nederlandse man verkiest een vrouw met die maat. Vollere vrouwen liggen dus beter in de markt dan de slanke vrouw, gepromoot in de boekjes.
Volgens een studie van de Universiteit van Texas is het ideale vrouwelijk lichaam 1.68 meter lang en de relatie daartussen buste, gewicht en taille en heupen meten 99 x 63 x 91 cm.
Eerst val je af aan je ledematen. Mannen vallen het laatst af op de buik, vrouwen rond de heupen.
De kooldioxide ademen we uit. De longen zijn dus ons belangrijkste orgaan bij het afvallen.
Als je buikvet wilt weg trainen met krachttraining, is het raadzaam om minstens twee keer in de week meerdere oefeningen te doen of een klasje te pakken. Dan heb je voor je het weet die felbegeerde strakke buik. Krachttraining staat op nummer 1 van de beste sporten om je buikvet te verbranden.