De meloen is familie van de komkommer en is eigenlijk geen fruit, maar een groente. Meloenen laten zich goed kruisen tot andere soorten, waardoor er een enorme variatie te koop is zoals de watermeloen, cantaloupe en galia meloen.
Wist je dat de watermeloen eigenlijk helemaal geen fruit is? De watermeloen is familie van de komkommer en van de pompoen en is daarom een groente.
De meloen is familie van de komkommer en pompoen. Het is dus eigenlijk een vruchtgroente. De galiameloen is een kruising tussen een cantaloupe en een suikermeloen.
Meloen is een geweldige bron van vitamine C en vitamine K en bevat ook calcium. Vitamine C bevordert de gezondheid van de huid en versterkt het immuunsysteem. Calcium, vitamine C en K zijn ook van vitaal belang voor de opbouw van sterke botten.
De meloen is familie van de komkommer en pompoen. Het is dus eigenlijk een (vrucht)groente.
Botanisch gezien is avocado een vrucht en valt hij dus onder de fruitsoorten. Toch rekenen we avocado tot de groenten, omdat we hem vaak als groente eten. Het is dus een zogenaamde 'vruchtgroente'. De avocado is hierin geen excentriekeling.
Plantkundig gezien is komkommer fruit, tuinbouwkundig gezien is het een groente. Over het algemeen rekenen we komkommers tot de groenten, omdat we deze vruchten vaak eten als groente. In de supermarkt vinden we komkommers doorgaans op de groenteafdeling, niet bij het fruit.
Eén schijf meloen van 120 gram kun je rekenen als één stuk fruit. Het advies is om dagelijks 2 porties (200 gram) fruit te eten. Om van alle voedingstoffen uit fruit voldoende binnen te krijgen, is het belangrijk af te wisselen tussen soorten.
Watermeloen is een perfecte combinatie van veel water en een kleine hoeveelheid vezels. Beide ingrediënten zijn van belang voor een gezonde spijsvertering. Vezels geven je ontlasting 'body', terwijl water het spijsverteringskanaal stimuleert.
Ben je calorieën aan het tellen dan is de galiameloen een betere keuze. Die bevat per 100 gram minder calorieën dan de watermeloen. In zijn algemeenheid kun je zeggen dat de galiameloen meer positieve punten heeft dan de watermeloen.
Paprika is een groente. Net als andere groentesoorten bevat paprika veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Rode paprika bevat 2 maal zoveel vitamine C als groene paprika. Ook is de rode wat zoeter.
Plantkundig gezien is tomaat fruit, tuinbouwkundig gezien is het een groente. Over het algemeen rekenen we tomaat tot de groenten, omdat we deze vrucht vaak eten als groente.
Bewaar meloenen niet in de koelkast. De kou verstoort namelijk het narijpingsproces. Bewaar stukken en partjes meloen wel in de koelkast, maar verpak ze dan in aluminiumfolie of plastic folie. Ze zijn dan maximaal 3 dagen houdbaar.
Aardbei is een fruitsoort. Aardbeien bevatten weinig calorieën. Er zit veel vitamine C in aardbei, en de vrucht draagt bij aan de inname van foliumzuur. Aardbei staat net als ander fruit in de Schijf van Vijf.
Hoeveel watermeloen kun je eten? Mijn advies wat betreft het eten van watermeloen is hetzelfde als voor elke andere soort fruit: ongeveer 200-300g fruit per dag is het advies voor een gezonde leefstijl.
De meloen is familie van de komkommer. De meloen is eigenlijk ook geen fruit maar een groente. Meloenen worden in veel tropische en subtropische streken verbouwd, zo ook in Spanje. Meloenen laten zich goed kruisen tot andere soorten.
Galiameloen
Je zou het misschien niet verwachten, maar de galiameloen bevat minder suiker dan een watermeloen. De galiameloen is heerlijk met rauwe ham, daarnaast bevat het per 100 gram slechts 6 gram suiker en 23 calorieën.
Steenfruit kun je herkennen aan de harde pit in het midden, bijvoorbeeld bij mango, abrikozen, kersen en perziken. Hierin zitten natuurlijke suikers zoals fructose (fruitsuiker) die niet verteren, maar fermenteren in je maag en darmen. Daardoor zwelt je buik op en kun je meer last krijgen van winderigheid.
Dit zomerse fruit, rijk aan vitamine C, bevat veel water en is enorm dorstlessend. Maar zijn meloenen ook geschikt voor mensen met gevoelige darmen? Meloen zijn echter moeilijker verteerbaar en kunnen bij mensen die lijden aan prikkelbare darm een opgeblazen gevoel, winderigheid en een laxerend effect uitlokken.
Alle meloenpitten zijn gewoon eetbaar. Was de pitten van bijvoorbeeld watermeloen of cantaloupe en laat goed uitlekken. Meng de pitten met een scheutje olijfolie en rooster ze op een bakplaat in de oven op 180°C in 15-20 minuten lichtbruin en knapperig. Lekker in je granola of met wat zeezout als snack.
De augurk is een vrucht van de plant Cucumis sativus uit de komkommerfamilie die wordt ingelegd in azijn en/of pekel.
De aardappel is een groente, maar tegelijk is hij ook een bron van koolhydraten. Hij bevat diverse vitaminen en mineralen die in pasta en rijst niet voorkomen, bv. vitamines B1, B6 en C.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).