Als er een mutatie in beide genen heeft plaatsgevonden, wordt de ketting verbroken en kan de OCA2 geen pigmenten produceren, waardoor je blauwe ogen krijgt. Dus als beide ouders gemuteerde genen hebben, is de kans dat hun kind blauwe ogen krijgt 25%. En die gemuteerde genen kun je generaties lang doorgeven.
De kans hierop is 25%. Als slechts één van jullie het gen voor blauwe ogen heeft, is de kans dat de baby blauwe ogen krijgt nog maar 1%.
Meestal krijgen kinderen uiteindelijk dezelfde kleur ogen als hun ouders. Maar je kleur ogen krijg je niet alleen van je ouders. Ook de genen van je (verre) voorouders tellen mee. Daarom kun je een andere oogkleur hebben dan je had verwacht.
Koper is een warme kleur die goed bij blauwe ogen past
Naast bronskleurige oogschaduw, zijn ook koperkleuren een perfecte match voor blauwe ogen. Breng bijvoorbeeld een koperkleurige oogschaduw aan in de bovenste hoeken van je oogleden of gebruik hem als een eyeliner, net boven je wimperrand.
Blauw + blauw = blauw
Als beide ouders blauwe ogen hebben, is de kans erg groot dat hun baby ook blauwe ogen krijgt. Blauw is recessief en komt dus alleen tot uiting als een dominant gen ontbreekt. Hebben de ouders blauwe ogen? Dan kan er bij hen dus geen bruin of groen gen aanwezig zijn.
Bijvoorbeeld Canada, de Verenigde Staten, Australië en Zuid-Afrika, en in sommige Zuid-Amerikaanse landen. In de rest van de wereld zijn blauwe ogen zeldzaam. Bruine ogen komen het meest voor. Dat is niet vreemd, want bruin is genetisch gezien de dominante oogkleur.
De oogkleur van je baby kan het eerste levensjaar veranderen. Vrijwel alle blanke baby's worden geboren met blauwe ogen. Dit is dus niet altijd de definitieve oogkleur en kan nog veranderen naar bruin of groen. De verandering in kleur komt doordat het pigment in het oog nog moet worden aangemaakt.
In Nederland heeft ongeveer 80% van de mensen blauwe ogen. Wereldwijd is dit slechts 2%. Blauwe ogen komen relatief vaak voor in West-Europa, Noord-Europa en landen met een bevolking waarvan de voorouders uit Europa komen, zoals Amerika en Canada.
De meeste donkere of Aziatische kinderen worden met donkere (meestal bruine) ogen geboren en deze zullen meestal niet meer veranderen. Wanneer je zeven jaar bent, zal je oogkleur dus niet meer veranderen! Je kunt natuurlijk altijd gekleurde lenzen dragen; dan kun je eens een andere kleur proberen!
Eetgewoonten: Vlees, fruit en groenten kunnen ook je natuurlijke oogkleur donkerder of lichter maken. Er wordt bijvoorbeeld gezegd dat voedingsmiddelen als spinazie en biologische honing je iris lichter en helderder kunnen doen lijken.
Omdat oogkleur van de ouders wordt geërfd, krijgt een kind in de meeste gevallen dezelfde oogkleur als ten minste een van de ouders. Het is echter mogelijk dat het kind een totaal andere oogkleur heeft dan zijn ouders. Het kind kan blauwe ogen krijgen, ook al hebben beide ouders bruine ogen.
Mensen met blauwe ogen kunnen andere mensen goed aanvoelen en hebben een sterke innerlijke kracht. Blauwogige mensen kunnen beter tegen alcohol. Ze kunnen minder goed tegen licht vanwege minder pigment in de ogen. Daarnaast zijn mensen met blauwe ogen ook vaker extravert en energieker dan mensen met andere oogkleuren.
Wat zegt de kleur van je ogen over je karakter? Zo'n 90% van wereldbevolking heeft bruine ogen. De andere 10% heeft blauwe, grijze of groene ogen.
Vroeger had iedereen bruine ogen, maar ongeveer tienduizend jaar geleden werd er in Europa dankzij een genetische mutatie de eerste persoon met blauwe ogen geboren.
Veel baby's met een lichte huidskleur worden geboren met blauwe ogen, maar dat is vaak niet de definitieve oogkleur. De kleur kan in het eerste jaar nog veranderen in bijvoorbeeld bruin, groen of grijs.
De kleur van je ogen wordt bepaald door de hoeveelheid melanine in de iris. Voor blauwe ogen heb je bijvoorbeeld maar een klein beetje melanine nodig. Bij iets meer melanine heb je groene ogen en veel pigment (melanine) zorgt voor bruine ogen.
Wist je dat de oogkleur van een baby pas definitief is na het eerste levensjaar? De oogkleur kan namelijk in het eerste jaar nog veranderen van bijvoorbeeld blauwe ogen naar bruine ogen. Ook bij volwassenen gebeurt het heel soms dat de oogkleur verandert.
Over het algemeen begint de oogkleur van je baby te veranderen als je kleintje zo'n 3 maanden oud is. Deze verandering kan nog een hele tijd doorgaan, volgens sommige kinderartsen zelfs tot op 3-jarige leeftijd.
De behandeling kost pakweg 4700 euro en duurt maar 20 seconden. Het resultaat laat echter een paar weken op zich wachten omdat het lichaam het 'dode pigment' nog moet wegdrijven. Er zijn nu 37 mensen die de behandeling hebben ondergaan.
Bruine ogen
Ook stralen zij meer vertrouwen uit. Dit komt door het stofje melanine in huid en lichaam. Hoe meer van dit stofje, hoe donkerder de ogen en des te sneller de hersenen werken. Hoewel mensen met blauwe ogen beter tegen alcohol kunnen, raken mensen met bruine ogen minder snel verslaafd aan alcohol.
Ze hebben alles over voor vriendschap, en dat wordt door anderen gewaardeerd. Ook zijn ze observerend en extrovert. En nog iets: mensen met blauwe ogen kunnen beter tegen de pijn en stress bij een bevalling dan mensen met donkere ogen.
Blijkbaar zijn blauwe ogen wetenschappelijk gezien het meest aantrekkelijk. Onze lijst bestond voor 23,25% uit blauwogige knapperds, terwijl slechts 9% van de mensen blauwe ogen heeft. Als je een man bent met blauwe ogen, heb je drie keer zoveel kans om op de lijst 'Meest sexy mensen aller tijden' te komen.
Als beide ouders het MC1R-gen hebben, is de kans op een baby met rood haar groter. Echter, zelfs als slechts één van de ouders het gen heeft, is de kans op een baby met rood haar nog steeds aanwezig. Wist je dat: Rood haar kan tijdens de kindertijd kan veranderen in andere haarkleuren?
Groene ogen: gedreven & gepassioneerd
Groene ogen zijn eigenlijk nog het meest zeldzaam van allemaal, slechts 2% van de totale wereldbevolking heeft deze kleur ogen. Ze beschikken over een combinatie van de innerlijke kracht van mensen met blauwe ogen en de leidinggevende capaciteiten van mensen met bruine ogen.
Een minder grote verandering vindt plaats bij baby's met een getinte huidskleur. Zij worden meestal geboren met (licht)bruine of donkergrijze ogen. Deze kleur kan nog wel wat donkerder worden, maar het zal bruin of grijs blijven.