Experts raden steevast aan om zeker voldoende water te drinken bij warme temperaturen. Maar volgens verschillende buitenlandse studies en boerenwijsheden zouden andere dranken toch beter verfrissen en hydrateren. 'Water is zonder twijfel de beste dorstlesser. '
Kies liever voor water, thee en koffie zonder suiker. Koffie drijft geen vocht af, maar alcohol wel. Drink je op een warme dag een drankje met alcohol, dan kun je het beste naast ieder glas alcohol een glas water drinken.
Een warm drankje drinken tijdens het hete weer lijkt onmogelijk, maar thee is met dit warme weer erg goed voor je! Omdat je iets warms drinkt, krijgen je hersenen een seintje dat je lichaam afgekoeld moet worden. Met als resultaat dat je het ietsjes minder warm hebt.
Minstens 2 liter water per dag
Uiteraard verschilt dit van persoon tot persoon, maar bij hele warme temperaturen wordt aangeraden om gemiddeld minstens 2 liter per dag te drinken.
Beter kies je dus voor een dampende kop thee bij hete temperaturen. De opties zijn eindeloos. Groene, zwarte, kamille, munt, oolong, gember, rozebottel of zelfs cranberry en matcha, je kan met thee niets mis doen met hete temperaturen.
Verkoelende kruiden
Munt, pepermunt, citroengras zijn hier voorbeelden van, maar ook kamille, dille, koriander, venkel, roos en salie kun je gebruiken naar gelang je eigen smaakvoorkeuren. En deze kunnen bij uitstek worden ingezet in een hete thee, maar ook in een ijsthee.
Het koelende effect van transpiratie:
Wanneer we hete thee drinken, verhoogt dit onze lichaamstemperatuur, waardoor ons zweetmechanisme in gang wordt gezet. Hierdoor begint ons lichaam te transpireren en dit zweet verdampt vervolgens via onze huid, waardoor we afkoelen.
Een te laag vochtpeil kan dus ook zorgen voor gewrichtspijn en krampen of stijfheid in je spieren en pezen. Andere signalen dat je te weinig drinkt zijn bijvoorbeeld een droge mond en droge huid, dorst, en donkere urine. Het is belangrijk om deze signalen te leren herkennen.
Water is hartstikke gezond. Er zitten geen calorieën in en het tast je tanden niet aan. In Nederland kun je het beste water uit de kraan drinken. Verder is er bronwater en mineraalwater te koop, met en zonder koolzuur.
Net als een ijse zorgt een koud drankje er even voor dat je afkoelt, maar het effect is snel weg omdat het wordt opgewarmd door je omliggende organen. Grote hoeveelheden koude drank zorgen ervoor dat je bloed minder snel stroomt, waardoor je lichaam meer moeite krijgt met hitte afvoeren.
Drink meer water dan gewoonlijk: minstens 1,5 liter in rust. Drink regelmatig en vóór je dorst hebt.
Bij warm water zetten je bloedvaten juist uit, waardoor gifstoffen makkelijker en sneller verdwijnen. Een goede temperatuur voor drinkwater ligt tussen de 10 en 15 graden. Met deze temperatuur verlaat het water sneller de maag en wordt het sneller in je lichaam opgenomen. Dus zorg dat je water dus niet te koud drinkt.
Naast water kun je ook prima gezonde dranken als (kruiden)thee, koffie zonder suiker, magere en halfvolle melk, karnemelk en ongezoete magere drinkyoghurt of (ongezoete) sojadrank nemen. Deze zitten allemaal in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Deze producten leveren op hun beurt ook gezondheidsvoordelen.
Allereerst zorgt het drinken van een glas warm water voor een betere bloedsomloop, wat ook een positieve invloed heeft op je spieren en zenuwen. Je spieren krijgen zo immers meer bloed en kunnen zich daardoor beter ontspannen. Met als bijkomend voordeel dat je minder snel spierpijn krijgt.
Dit kan te maken hebben met hormonen, lichaamsgewicht, lichaamslengte, sporten en nog veel meer. Neem bijvoorbeeld gewicht. Bij lichaamstemperatuur spelen warmteproductie en isolatie van spieren en vet een belangrijke rol. Doordat vet isoleert, hebben extreem zware mensen het vaak eerder warm.
Studies hebben aangetoond dat 1 tot 3 procent vochtverlies van je lichaamsgewicht wordt gezien als milde uitdroging. Dit kan vermoeidheid en slaperigheid veroorzaken tijdens de normale dagelijkse activiteiten en daarbij ook het uithoudingsvermogen tijdens het trainen verlagen.
Te weinig drinken heeft een effect op je energiepeil, je huid, je spieren en je hersenen. Zo kan last krijgen van vermoeidheid, prikkelbaarheid, hoofdpijn en een minder elastische huid als je vochtbalans niet op peil is. In een later stadium kan uitdroging ook spierkrampen en hartkloppingen veroorzaken.
Drink water op vaste tijden. Niet alleen in de ochtend na het opstaan, maar ook bij je lunch of diner. Houd bij hoeveel je drinkt. om aan minstens 1,5 liter vocht te komen, kan het helpen om op te schrijven of bij te houden hoeveel je al gedronken hebt.
U wordt vermoeider en zwakker, en u gaat steeds meer tijd in bed doorbrengen. Geleidelijk aan wordt u steeds slaperiger en verliest u uiteindelijk uw bewustzijn. De periode daarna verloopt per persoon verschillend en duurt vaak niet langer dan 1 of 2& weken.
Is er te weinig vocht in het lichaam, dan zorgen de nieren ervoor dat er minder urine wordt aangemaakt. De nieren maken hormonen aan die belangrijk zijn voor uw gezondheid, zoals vitamine D (nodig voor de calciumhuishouding) en erythropoeitine (EPO, nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen).
Wanneer je te veel water drinkt, kunnen de nieren de vochtbalans in het bloed niet op orde houden. Je lichaam reageert door overtollig vocht te verwijderen. Dit leidt tot misselijkheid, braken en diarree. Overtollig water in het lichaam zorgt ervoor dat cellen opzwellen in de hersenen en tegen de schedel drukken.
Toch drink je in de avond beter geen zwarte of groene thee. In deze thee zit namelijk theïne (cafeïne in thee) wat ervoor kan zorgen dat je moeilijk in slaap kunt vallen. Kruidenthee, rooibosthee en fruitthee bevatten geen theïne. Daar kun je in de avond beter voor kiezen.
En er is meer: als je lichaamstemperatuur daalt door een koude douche, zal je lichaam terug opwarmen om weer op lichaamstemperatuur te komen… met een zweetbui als gevolg. Neem je een (lauw)warme douche, dan zal je lichaam reageren door af te koelen, waardoor je het net frisser zult krijgen.