Breng de vork of de lepel naar je mond en niet je mond naar je bord. Wat eet je met je handen? Schaal- en schelpdieren, pizza en vlees met been kan je met je handen eten. Ga zeker niet je etensresten van tussen je tanden peuteren! Gebruik geen tandenstokers.
Vlees met botjes mag je over het algemeen met je handen eten, tenzij het een groot stuk vlees is (maar who cares?). We raden je aan om de grootste stukken vlees af te snijden. Zit er nog wat kip aan de botten? Dan kun je deze prima met je vingers van het botje eten.
Voor het gebruik van je bestek geldt: Lepel soep altijd van je af en breng je vork of lepel altijd naar je mond toe, in plaats van je mond naar je vork of lepel. Je vork dient te allen tijde met de boog naar beneden gericht te zijn. Je gebruikt hem dus niet als lepel.
Het servet
Zodra je aan tafel gaat leg je het stoffen servet - niet helemaal uitgevouwen - op schoot. Belangrijk om te weten is dat het servet niet gebruikt dient te worden als slab of zakdoek. Je mond deppen is wel toegestaan. Na het eten leg je het servet vervolgens losjes gevouwen links van je bord.
Klaar met eten? Volgens de etiquette zegt je bestek meer dan duizend woorden. Je laat zien dat je klaar bent met eten door je mes en vork schuin op je bord te leggen. Ze liggen naast elkaar en wijzen naar linksboven, je vork ligt open en je mes met zijn snijkant naar de vork toe.
Soep wordt eigenlijk als warm voorgerecht gegeten. Maar, dit hoeft natuurlijk niet persé. Een soepje eigent zich namelijk goed als hoofdgerecht, dit is vooral op zondag lekker gemakkelijk, althans dat was nog niet zo lang geleden gebruik.
Voor kip en vlees zoals gehakt, hamburgers en worst geldt: verhit het door en door voordat je het opeet. Daarmee voorkom je een voedselinfectie. Een uitzondering: vlees uit 1 stuk van runderen en varkens (varkenshaas, biefstuk, rosbief) kun je rosé eten.
Diverse soorten vlees kunnen rauw gegeten worden. Velen van ons denken voornamelijk aan mager rund- of kalfsvlees, maar er zijn ook andere soorten vlees die we rauw kunnen eten. Vers varkensvlees kan bijvoorbeeld ook rauw gegeten worden, maar dat wordt niet zo snel gedaan.
Volledige transparantie vleesindustrie. Eerlijk vlees betekent vlees waar je alles over mag weten. Er wordt op een eerlijke manier met het dier en het vlees omgegaan, zonder het te misbruiken of verspillen.
Voor de meeste restaurants geldt: doe maar gewoon
Gewone vrijetijdskleding zoals spijkerbroek, blouse en trui is hier even goed geaccepteerd als in de rest van Nederland. In de meer casual gelegenheden loopt ook het bedienend personeel in jeans rond, waardoor je je nog meer op je plek voelt.
Gebruik je vingertopjes en duim
Om ervoor te zorgen dat je hapje goed en wel je mond bereikt, kun je het beste eten met je vingertoppen en duim.
Etiquette regels zijn eigenlijk gedragsregels voor aan tafel. We noemen ze ook wel tafelmanieren. Eet je thuis aan tafel gezellig met je eigen gezin of met vrienden dan gelden er vaak andere regels dan wanneer je een zakelijk diner hebt.
Handen altijd boven de tafel
De eerste etiquetteregels dateren uit de tijd van Lodewijk XIV. Hij eiste van iedereen dat de handen boven de tafel werden gehouden, omdat hij anders geen controle over zijn gasten had. Je ellebogen mogen nooit op tafel rusten, de helft van de onderarm rust op de tafelrand.
Het servet leg je links naast de vorken neer. Als je geen soep serveert, kun je het servet ook een plekje geven op het bord.
Wanneer de bediening vraagt of je nog iets wilt eten, zeg dan niet “ik zit vol”. Ten teken dat je bent uitgegeten, leg je vork en mes in de zogenaamde tien over vier positie. Het mes op tien over, de vork daaronder op vier. Eventueel mag je je bestek ook naast elkaar leggen in het midden van je bord.
Mes en soeplepel rechts van het servies
Leg de soeplepel uiterst rechts van het bord en het vismes in het midden. Direct naast het bord plaatst u het mes voor het hoofdgerecht, met de snijkant richting het servies.
Natuurlijk zijn er omstandigheden, dat men aan dit voorschrift niet strikt de hand kan houden. Jongere personen groeten ouderen het eerst op straat. Lager geplaatsten groeten hun chefs, werkgevers e.a. hooger geplaatsten het eerst. (Dit geldt ook voor vrouwelijke kantoor- en fabriekspersoneel e.d.).
Klaar met eten? Volgens de etiquette zegt je bestek meer dan duizend woorden. Je laat zien dat je klaar bent met eten door je mes en vork schuin op je bord te leggen. Ze liggen naast elkaar en wijzen naar linksboven, je vork ligt open en je mes met zijn snijkant naar de vork toe.
Als we genoeg gegeten hebben, kunnen we neutraal zeggen “Ik heb genoeg”, informeel en niet volgens de etiquette “Ik zit vol” of deftiger “Ik heb mijn gevoeg”, maar “Ik heb mijn competentie” is in de woordenboeken niet terug te vinden.
In Ethiopië eten mensen met hun rechterhand. Bezawit (12) gaat met haar tante uit eten. "Als we gasten hebben, voeren we die een hapje. De bedoeling is dat ze het aannemen zonder met hun mond, lippen en tanden mijn hand te raken."
Veel Europeanen zullen even moeten wennen aan het eten in India. Niet alleen aan het eten zelf maar ook aan de manier van eten. Indiërs eten eigenlijk altijd zittend op de grond en altijd met hun rechter hand. De linker hand raakt het eten nooit en want deze wordt als onrein beschouwd.
Antwoord. Bij voorkeur was je je handen met stromend water en vloeibare zeep. Handalcohol of alcoholgel gebruik je als er geen handenwasgelegenheid is en je handen niet zichtbaar of niet voelbaar vuil zijn. Dus bijvoorbeeld als je je neus gesnoten hebt en je hebt geen water, zeep en handdoek in de buurt.
Volgens de etiquette moet het waterglas links staan, maar bij Table in a box verkiezen we rechts, vlakbij het bord. Naast het champagneglas, komende van links, volgt het rodewijnglas en dan het witte.
De lepels liggen rechts van het mes. Houd je vork altijd in je linker- en het mes in je rechterhand. Dessertbestek ligt altijd boven het bord. Zodra het dessert wordt geserveerd mag je het betreffende bestek verplaatsen.