Onlangs maakte Samsung bekend geen beveiligingsupdates voor de Galaxy A50 en S10-serie meer uit te brengen. Beiden verschenen in 2019. Het komt erop neer dat Samsung zich niet langer bekommert om de digitale veiligheid van deze toestellen.
Samsung stopt met het uitbrengen van software-updates voor de Galaxy S10, S10 Plus, S10e en Galaxy A50. De smartphones hebben jarenlang beveiligingspatches en meerdere Android-versies ontvangen, maar nu breit Samsung er een eind aan.
De Samsung Galaxy S21 is één van de Android-smartphones die het langst updates krijgt. Samsung garandeert namelijk drie versie-updates en vier jaar beveiligingsupdates. Omdat de S21 uitkwam met Android 11, kun je rekenen op updates naar versies 12, 13 en 14.
Vroeger kregen Samsungs smartphones drie jaar beveiligingsupdates, al kregen topmodellen in de praktijk een jaar extra ondersteuning. Begin vorig jaar breidde Samsung dit beleid uit; sindsdien krijgen telefoons maximaal vier Android-upgrades en vijf jaar beveiligingsupdates.
Deze telefoons voelen nog steeds als nieuw en je kunt nog zeker een jaar aan belangrijke Android OS updates verwachten voor allebei (nog tot in 2022). Bovendien zullen ze allebei nog veiligheidspatches ontvangen minimaal 2023 (dat is nog heel lang)!
Samsung eindigt ondersteuning Galaxy S9 en S9 Plus
Aan deze software-ondersteuning komt na vier indrukwekkende jaren een eind: de Samsung Galaxy S9 krijgt vanaf nu helemaal geen updates meer. Dat betekent dat gebruikers van de toestellen moeten nadenken over de aanschaf van een nieuwe smartphone.
Als een telefoon geen updates meer krijgt, dan is het installeren van een besturingssysteem dat nog wel updates krijgt een mogelijkheid. Het gaat dan om niet-officiële software op basis van het Android-besturingssysteem, die wordt bijgewerkt door een groep enthousiastelingen.
Op dit moment zijn dat: Galaxy Fold, Galaxy Z Fold2, Galaxy Z Fold2 5G, Galaxy Z Fold3 5G, Galaxy Z Flip, Galaxy Z Flip 5G, Galaxy Z Flip3 5G, Galaxy Z Fold4, Galaxy Z Flip4.
Als je je telefoon niet meer kunt updaten, bijvoorbeeld omdat het toestel te oud is, dan kunnen er problemen ontstaan. Je telefoon kan bijvoorbeeld bepaalde functies missen en er kunnen beveiligingsproblemen optreden. Ook wordt je telefoon hoogstwaarschijnlijk een stuk trager en zal de batterij sneller leeg gaan.
Samsung brengt drie grote Android-updates voor de A52 en A72 uit en belooft de telefoons vier jaar lang van Android-beveiligingspatches te voorzien. Omdat de smartphones draaien op Android 11, ben je dus zeker van updates naar Android 12, 13 en 14. De beveiligingspatches rollen tot het voorjaar van 2025 uit.
Het toestel draait op Android 12 en krijgt tot vier generaties One UI- en Android OS-upgrades en tot vijf jaar beveiligingsupdates.
Open de app Instellingen op je telefoon. Android-versie. Zoek je Android-versie, Android-beveiligingsupdate en buildnummer.
Samsung Galaxy A52s krijgt maandelijks updates
Dit is niet zo gek, want Samsung voorziet al zijn high-end smartphones van maandelijkse beveiligingspatches. Ook de Galaxy A52s, die onlangs in Nederland is uitgebracht, kan rekenen op maandelijkse beveiligingsupdates.
Het gaat onder meer om de iPhone 5 en de Samsung S2. Vanaf zondag zal Whatsapp niet meer werken op alle Android-toestellen die nog werken met een besturingssysteem dat ouder is dan Android 4.1 (Jelly Bean) en alle iPhones waarop iOS 12 nog niet staat.
Android toestellen bieden minstens 2 jaar updates, Android One toestellen 3 jaar, Samsung smartphones 4 jaar en bij Apple krijg je zelfs 5 jaar updates.
Samsung brengt de Android-beveiligingsupdate van september 2020 uit voor de Galaxy S7 en S7 Edge, de high-end telefoons die in 2016 werden uitgebracht. Opmerkelijk, want een aantal maanden geleden werd duidelijk dat Samsung de ondersteuning voor de S7-telefoons definitief had gestopt.
Als de opslagruimte van uw Android-apparaat helemaal vol is, kunt u geen updates downloaden en installeren. U hebt waarschijnlijk meer vrije ruimte nodig dan de grootte van de volledige update — terwijl de Android-update wordt geïnstalleerd, worden tijdelijke bestanden aangemaakt en vervolgens verwijderd.
Software updates, of besturingssysteem updates, zijn een verzameling kleine en grote verbeteringen. Sommige aanpassingen zie je niet, maar zorgen er achter de schermen voor dat je smartphone sneller wordt of dat je batterij langer meegaat. Er is ook aandacht voor veiligheid.
Android 9 krijgt geen updates meer
Als je toestel nog op Android 9 zit en je kunt niet upgraden naar Android 10 dan krijg je geen beveiligingsupdates meer. Android 9 is dus end of life (EOL) zoals dat genoemd wordt, drieëneenhalf jaar nadat Googles mobiele besturingssysteem verschenen was in augustus 2018.
Samsung gaat de Galaxy S21, S21 FE, Fold3 en Flip3 vier Android-upgrades en vijf jaar beveiligingsupdates geven. Dat is een jaar langer dan Samsung bij de release beloofde. Ook de Galaxy Tab S8-serie krijgt de langere support.
Omdat Samsung drie jaar versie-updates belooft, krijgt de S20-serie later ook Android 13. De S20-reeks ontvangt verder vier jaar beveiligingsupdates, tot het voorjaar van 2024.
Een Samsung smartphone uit de S-serie gaat tussen de 2,5 en 5 jaar mee. Er zijn dus mensen die vijf jaar met een en dezelfde Samsung doen! De toestellen uit het middensegment (A-serie) gaan tussen de 2,5 en 4 jaar mee.
Het korte antwoord is: dat hangt van het model af. Bij smartphones draait ouderdom namelijk niet zozeer om de fysieke leeftijd, maar om de software die op het toestel draait. Vooral belangrijk is of je telefoon nog goed beveiligd wordt.
De telefoon met de beste accuduur is de Motorola Moto G7 Power. Hij gaat zelfs twee keer zo lang mee als een gemiddelde smartphone! Dat hij zo lang mee gaat komt door zijn grote 5000mAh-accu en zuinige, maar weinig krachtige, chip van Qualcomm.
Het toestel ging als warme broodjes over de toonbank, en kreeg tot begin 2022 maandelijks de nieuwste beveiligingsupdates. In het voorjaar verlaagde Samsung – geheel volgens verwachting – de updatefrequentie. Inmiddels is het begin 2023, en dus bijna vier jaar na de eerste release van de Galaxy A50.