Van de steekmuggen steekt alleen het vrouwtje. De termen muggenbeet en muggensteek worden overigens beide gebruikt. Bij een muggenbeet steekt de mug haar steeksnuit in de huid en zuigt bloed op. Dit bloed is nodig voor de ontwikkeling van haar eitjes.
Wanneer u bent gebeten door een mug krijgt u een muggenbult. Muggenbulten zijn rode, licht opgezette bultjes op uw huid. Deze bulten jeuken en worden erger wanneer u krabt of wrijft.
Een muggenbeet (of muggensteek) wordt veroorzaakt door een vrouwelijke mug. Zij heeft namelijk bloed nodig voor de rijping van haar eitjes. Om ervoor te zorgen dat ze het bloed kan opzuigen, spuit ze speeksel in het bloed van haar slachtoffer. Hierdoor ontstaat een muggenbult, wat erg kan jeuken.
Een mug, vlo of mier voelt u meestal niet steken. U merkt pas dat u gestoken bent als er een bultje ontstaat dat jeukt. Een steek van een bij, steekvlieg of wesp is pijnlijk en kan een flinke bult geven.
De roodheid verdwijnt binnen enkele uren. Er blijven jeukende, verharde en (open)gekrabde bultjes achter die wel dagen tot weken kunnen aanhouden. Vooral na herhaalde muggenbeten kunnen ook oude reactieplaatsen weer opvlammen met dezelfde verschijnselen.
Zo vaak steekt een mug per nacht
Want als je je omdraait in je slaap, jaag je haar misschien weg en komt ze terug om nog eens te steken. En dan steekt een mug dus meerdere keren per nacht. Of eigenlijk bijt ze je. Muggen hebben geen angel, maar bijten in je huid om bloed te zuigen.
Als een mug ongestoord kan steken, heeft hij genoeg aan één prik. Dan ben je er dus in principe vanaf. Bovendien is het goed om te weten dat muggen eigenlijk bijten en niet steken. De beesten hebben namelijk geen angel, zoals een wesp bijvoorbeeld wel heeft.
Wel kun je allergisch zijn voor muggen en door een muggenbeet een allergische reactie krijgen. Als je allergisch bent voor muggen dan zjn je muggenbulten vaak een stuk groter dan gemiddeld, een volledig lichaamsdeel kan zelfs opgezwollen raken.
Een tweede factor die aantrekkelijk is voor muggen is het koolstofdioxide dat mensen uitstoten tijdens het ademen. Muggen weten daardoor dat er mensen in de buurt zijn, die een bron van bloed voor hen kunnen zijn. Grotere en zwaardere mensen ademen meer koolstofdioxide uit, waardoor zij extra aantrekkingskracht hebben.
Deze reactie treedt meestal binnen een kwartier na de steek op en wordt een 'systemische reactie' genoemd. Over het algemeen geldt hoe sneller de allergische reactie begint, hoe ernstiger het beloop. Dit zijn de meest voorkomende verschijnselen: Jeuk en zwelling over het hele lichaam.
Niet krabben!
Het is vaak erg moeilijk om van een muggenbeet af te blijven, maar dat maakt het alleen maar erger. Hoe meer je krabt, hoe beter het gif zich kan verspreiden en hoe erger de jeuk wordt. Bovendien vergroot je de zwelling, maak je je huid stuk en kun je zelfs een infectie veroorzaken.
Alle muggen eten nectar van planten, maar niet alle muggen drinken bloed. Dat doet alleen het vrouwtje als ze zwanger is. Ze gebruikt het om haar eitjes extra sterk te maken. Het vrouwtje heeft daarom als enige een priksnuit: speciaal om bloed mee op te zuigen.
Een muggenbeet herken je aan de gezwollen rode vlek. Muggen zuigen graag bloed op plaatsen waar je huid dun is. Zo bereiken ze gemakkelijker de bloedvaten. Terwijl de mug zich voedt, injecteert ze speeksel in de wond.
De lucht wordt van beneden naar boven aangezogen. Muggen die graag in de benen of voeten bijten, weten dat ze tegen de stroming in moeten vliegen om daar te komen. De kans dat je wordt doodgemept als je in het onderlichaam bijt, is kleiner dan bij het gezicht.
Tijdens het steken spuit de mug daarom een beetje van zijn speeksel in je huid. Dit speeksel bevat een enzym, een soort antistollingsmiddel. Als reactie op dit enzym komt er histamine vrij. Dit zorgt voor een reactie die gepaard gaat met flinke jeuk, roodheid en zwelling.
Als je eenmaal begint met krabben, worden de jeuk en pijn erger en blijf je krabben. Kortom: door het krabben veroorzaak je een ontstekingsreactie in de huid. Een zwelling lijkt te ontstaan doordat er pus gevormd wordt als afweercellen lichaamsvreemde cellen, zoals muggengif, inkapselen of 'opeten'.
Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat muggen mensen met bloedgroep O twee keer zo aantrekkelijk vinden als mensen met een andere bloedgroep.
Vitamine B1 werkt ook tegen muggen
Waardoor je minder aantrekkelijk voor ze wordt. Oud zweet is sowieso voor muggen lekkerder dan nieuw zweet wassen helpt dus ook. Als middel tegen muggen kun je dus veel zuivel, vlees(waren), groenten, fruit en graanproducten eten want daar zitten vitamine B1 in.
Muggen houden niet van de geur van lavendel, citroengras, rozemarijn, munt en kattenkruid. Het voordeel van lavendel is dat het niet alleen helpt bij het verjagen van muggen, maar het er ook voor zorgt dat je beter slaapt!
Koel de plaats van de steek met een nat kompres of een coldpack. Gebruik eventueel een zalf tegen de huidirritatie, bijvoorbeeld zalf met menthol, aloë vera of calendula (gebruik volgens bijsluiter). Na enkele dagen verdwijnt de plek en de jeuk. Neem contact op met de huisarts bij hevigere klachten na een muggenbeet.
Bij een allergische reactie op een muggenbeet treedt een vrij hevige huidreactie op, omdat je overgevoelig bent aan dat milde gif. Zo kunnen er rond één beet meerdere rode, jeukende bulten ontstaan.
Bedwantsbulten zijn van muggenbulten te onderscheiden doordat ze vaak in drievoud komen, een soort ontbijt, lunch en diner. Drie bulten op een rij kan dus betekenen dat je bent gebeten door een bedwants.
Met een speciale camera is goed te zien hoe de mug met zijn steeksnuit een haarvaatje zoekt en het bloed eruit zuigt. Die steeksnuit is eigenlijk heel flexibel. Dan zoeken ze naar een haarvaatje.
Hoe vaak bijt een mug? Als een mug de kans krijgt om haar buikje rond te eten, bijt ze niet meer dan één keer. Maar als je een mug halverwege haar maaltijd stoort, dan zal ze proberen om je nog een keer te bijten om haar honger te stillen.
Aantrekkelijk. Maar ieder mens produceert ook geuren die muggen juist afstoten. Om te bepalen of een mug een specifiek geurprofiel aantrekkelijk vindt of juist niet, gaat het om de verhouding tussen attractieve geuren en afstotende geuren. Hoe meer attractieve geuren je uitscheidt, hoe meer de mug op jou af zal komen.