T-shirts, sokken, ondergoed, ondershirts, sportkleding en alle andere kledingstukken die zijn doorweekt van het zweet, gooi je na elke keer dragen in de was. Kleding van waterafstotend nylon hoef je pas na een paar keer dragen in de was te doen.
Gewone truien en broeken kun je zeker vijf keer aantrekken zonder dat je ze hoeft te wassen. Shirts was je beter wat vaker: na twee keer dragen. Jassen Een jas hoef je maar één keer per seizoen te wassen of naar de stomerij te brengen. Sjaals en handschoenen daarentegen mik je het liefst elke maand even bij de was.
Gewone truien en broeken kan je zeker vijf keer dragen voor ze gewassen moeten worden. T-shirts draag je best een tot twee dagen voor je ze wast.
Uit Brits onderzoek blijkt dat het gemiddelde kledingstuk in het Verenigd Koninkrijk ongeveer 2,2 jaar 'overleeft'. Daarna wordt het weggedaan. 2,2 jaar is in sommige gevallen nog best lang, aangezien er ook nieuwe kledingstukken zijn die na een paar keer wassen al klaar zijn voor de textielbak.
Je hoeft een trui minder vaak te wassen dan een T-shirt. Het is vaak voldoende om een trui even te luchten. Een trui van katoen was je het best na twee tot drie keer dragen. Truien van merinowol of lamswol hoef je eigenlijk nooit te wassen.
Maar hoeveel kleding heb je dan daadwerkelijk nodig? Zo'n dertig items. Oftewel de inhoud van een capsule kledingkast. Een capsule kledingkast is een kast met weinig inhoud, maar wel met dertig slimme items zodat je zeker tachtig combinaties kunt maken.
In principe geldt: hoe minder je je jeans wast, hoe langer hij mooi blijft. Was je jeans dus niet al na één dag dragen. Als je je jeans te vaak wast, slijt de denimstof sneller. Het is voldoende om de broek na vier tot vijf keer dragen te wassen.
Waar kan ik de kleding inleveren? In de meeste gemeenten staan textielcontainers waar je kleding, schoenen en huishoudtextiel kunt inleveren. Als die er niet zijn, kun je het naar de milieustraat brengen. Je kunt herbruikbare spullen ook naar de kringloopwinkel brengen.
Koop geen enkel kledingstuk tijdens de week van Black Friday!
Een Levi's spijkerbroek van een (in mijn ogen) erg hoge prijs van 100 euro gaat tegenwoordig maar twee à drie jaar mee.
Tromgeroffel… Nederlanders doen gemiddeld 2,9 wassen per week.
Je hebt misschien wel eens gehoord dat je je jeans het beste helemaal niet kunt wassen. Dit is een fabeltje. Het ophopen van vuil in een spijkerbroek kan de levensduur namelijk evengoed verkorten. Dode huidcellen en andere viezigheid zorgen ervoor dat de vezels van je broek sneller slijten.
Gewone broeken en jurken kun je na 2 dagen dragen wassen, vooral als de pasvorm iets uitgerekt is of als er vlekken op zitten. Indien niet, dan mag je deze gerust nog een paar dagen langer dragen zonder wassen. Rokken kun je iets langer dragen, gemiddeld vijf dagen.
Gemiddeld worden kleren slechts zeven keer gedragen voordat ze worden weggegooid. En alsof dat niet al erg genoeg is, bedenk dan dat we ook nog eens 60% meer kleren kopen dan in het jaar 2000.
Rokjes kunnen wat vaker gedragen worden dan jurkjes. De ongeschreven regel voor het dragen van je jurk is 2 of 3 keer voordat die de was in moet. Rokjes kun je 4 of 5 keer dragen voordat het tijd is voor de wasmachine.
Volgens het Nederlands Centrum voor Financiële Informatie (NFCI) ligt dat bedrag iets hoger. Volgens hen geven we gemiddeld 1.600 euro per jaar uit aan kleding, waarvan iets meer dan 300 euro aan schoenen. Als we alleen uitgaan van kleding, komt dat uit op 106 euro per maand.
Ga per week vakantie uit van 2 tot 3 setjes, bestaande uit bijvoorbeeld een broek, een shirt en eventueel een pullover of een overhemd. Tip: ga je langer dan 2 weken op vakantie? Zorg voor een mogelijkheid om jouw kleding te wassen, zodat je geen stapels hoeft mee te nemen in jouw koffer of tas.
Het statistiekje dat de gemiddelde Nederlander 173 kledingstukken heeft, is een eigen leven gaan leiden.
Conclusie over was vouwen of hangen
Gebreide, tricot en jersey kledingstukken kun je beter opvouwen dan ophangen, omdat ze anders gaan uitrekken. Linnen en katoenen kleding kun je juist weer beter ophangen omdat je dan voorkomt dat het gaat kreuken. Persoonlijke voorkeur speelt ook een rol.
Om te bepalen hoeveel kleding je mee wil nemen, tel je het aantal dagen dat je weggaat en deel het door 3. Dat is het aantal sets dat je meeneemt. Hou rekening met de activiteiten, het weer en soort vakantie om de juiste sets te bepalen.
De meeste gemeenten hebben textielcontainers waar u kleding en textiel kunt inleveren. Zorg ervoor dat u het textiel goed verpakt en de textielbakken op de juiste manier gebruikt. Als uw gemeente geen textielcontainers heeft, dan kunt u het textiel naar de milieustraat brengen.
Gemiddeld hebben ze er zeven in de kast liggen. Bij mannen ligt dit aantal iets lager, want zij hebben er gemiddeld vijf in hun bezit. Opvallend is dat de jeans goed is voor het ego van de man. Uit onderzoek is gebleken dat 41% van de mannen een spijkerbroek draagt tijdens de eerste date.
Vuile sokken weken in warm zeepsop.
Laat zeer vuile sokken weken in warm zeepachtig water. Week sokken die erg vies zijn door een beetje zeep toe te voegen in water dat bijna warm is. Borstel na ongeveer een uur wachten voorzichtig de zeer vuile delen in je hand. Je sokken kun je daarna in de wasmachine wassen.
Wanneer je meedoet aan het experiment én je aan de spelregels houdt, mag je gedurende drie maanden (een seizoen) 'maar' 37 kledingstukken in je kast hebben. Wat hieronder valt? Broeken, truien, vesten, t-shirts, jurken, rokjes, schoenen en jassen.