Niet alleen een teveel aan voeding, maar ook ondervoeding kan negatieve gevolgen hebben voor een kitten. Geef je kitten liever geen melk. Melk bevat een hoog gehalte aan lactose (melksuikers) en kan verteringsproblemen veroorzaken, zoals diarree.
Worden katten dan niet te dik? Als kittens van jongsaf aan gewend zijn dat er steeds voer klaar staat, zullen ze zich niet snel overeten. Zij behouden hun patroon van meerdere keren per dag kleine porties eten.
Houd bij een kitten ongeveer 25 tot 50 gram eten per kilogram lichaamsgewicht per dag aan. Dit betekent dat een kitten van 1 kilogram ongeveer 100 gram voer krijgt. Dit is wel voor elke kat en elk ras anders.
Voor veel katten is dit een uitstekende manier van voeren, maar er zijn ook katten die zich dan overvol eten, met overgewicht en gezondheidsproblemen tot gevolg. In dat geval kun je kiezen voor het aanbieden van meerdere voedingen per dag, zodat het dier zich niet zo snel kan overeten.
Het kan zijn dat je kat niet lekker in je vel zit. Wanneer een kat altijd eten wil, ongeacht of hij net eten heeft gekregen, dan heeft hij last van iets dat 'polyfagie' heet, oftewel een overmatige honger en toename van eetlust. Zolang de onderliggende oorzaak niet aangepakt wordt, gaat polyfagie niet vanzelf over.
Vetzucht of obesitas is ook bij katten een veel voorkomend probleem. Uw kat heeft een grotere kans op suikerziekte, huidklachten en gewrichtsproblemen. Als hij meer dag een dag niet eet geen eetlust heeft, kan hij leververvetting krijgen.
Langdurig piepen en onrust kan op honger duiden. Om te weten hoeveel een kitten gedronken heeft, kan deze voor en na het drinken gewogen worden. Soms kan een kitten te weinig melk drinken, bijvoorbeeld als de poes te weinig melk geeft of het kitten ziek is.
Hoeveelheid voer volwassen kat
1,058 MJ per dag gedeeld door 15 MJ per kilogram = 0,07 kilogram per dag. Een kat van 4 kg moet dus per dag 0,07 kilogram oftewel 70 gram van deze brokken krijgen. Wanneer de kat geen brokken, maar natvoer te eten krijgt, is de berekening op eenzelfde wijze uit te voeren.
Chronisch braken: Braakt de kat meer en langduriger dan normaal (meer dan 3 dagen achtereen) dan kan dit duiden op een onderliggend medisch probleem. Er kan een probleem zijn met de organen (maag, darmen, lever, schildklier) of er kan sprake zijn van een infectie (wormen, of een virus). Bel je dierenarts.
Alarmsignaal. Lijkt je kat nu echt altijd honger te hebben, maar verliest hij toch gewicht, dan kan het zijn dat hij last heeft van een te snel werkende schildklier of zelfs suikerziekte. Toegenomen eetlust in combinatie met gewichtsverlies is altijd een alarmsignaal en reden om je dierenarts te waarschuwen.
In het begin zal je kitten minstens vier maaltijden per dag eten. Zo krijgt hij de hele dag lang regelmatig energie. Als je hem deze frequentie niet kunt bieden, voed hem dan drie keer per dag. Maar geef hem daarnaast wat brokken als hij in de loop van de dag echt honger heeft.
Hoeveel maaltijden per dag
Brokjes kun je goed de hele dag laten staan; deze blijven knapperig en vers. Natvoer geef je maximaal een keer per dag of verspreid in twee maaltijden per dag, zodat het niet vies wordt of bederft. Bekijk ons voedingsschema bij de producten voor de aanbevolen hoeveelheid voeding per dag.
Zoals eerder vermeld miauwen kittens om de aandacht van hun moederpoes te vragen. Als resultaat van dit miauwen krijgen katten vaak voedsel als beloning. Hoewel de miauw naar de moederpoes na een tijd niet meer werkt en dus afneemt, is dit bij mensen wel anders.
De kittens moeten regelmatig (elke 2-3 uur) gecontroleerd worden of ze de tepel kunnen vinden en of ze genoeg drinken. Als dit niet het geval is kunt u ze helpen door ze aan de tepel te leggen.
Een kitten (2 – 4 maanden) mag ongeveer 10 – 15% van het lichaamsgewicht eten per dag. Voor een kitten van 4 0 8 maanden is dat 5 – 10% en voor kittens in de leeftijd 8 – 12 maanden is dit ongeveer 3 – 6%. Dit kan overigens verschillen per kitten afhankelijk van activiteiten, grootte, ras en dat soort kenmerken.
Als u kiest voor brokken, moet u ze vochtig maken en pletten. Om deze overgang te bevorderen, kunt u een kleine hoeveelheid voedsel op hun lippen aanbrengen. Maar probeer ze niet te vroeg te spenen. Een te snelle overgang naar vast voedsel kan schadelijk zijn voor de maag van een kitten.
Als je kat acuut braakt, dan geeft hij plotseling over en is dit vaak van korte duur. Dit kan het gevolg zijn van bijvoorbeeld een verandering van voer, het eten van giftige planten, het snel opeten van voedsel of van haarballen.
Een enkele keer overgeven is dus niet erg, zolang uw kat zich verder normaal gedraagt. Soms voelt uw kat zich gewoon even niet zo lekker en gaan de klachten snel (binnen enkele dagen) weer over. Anders dan bij de hond MOET een kat wel iedere dag eten en drinken.
Om enigszins in de natuurlijke behoefte van vaak kleine beetjes eten te voorzien, moeten katten minimaal 5 maaltijden per 24 uur krijgen. Je kunt natuurlijke gedurende de dag steeds een afgepaste hoeveelheid voer aan je kat geven, maar dit is vaak niet zo praktisch en alleen haalbaar als je de hele dag thuis bent.
Een kat kan enkele dagen zonder eten. Als een kat voor een langere periode niet eet, ontstaan er schadelijke lever veranderingen. Dit komt doordat een kat zijn vetreserves gaat gebruiken. Dit vet wordt in de lever opgeslagen en dat gaat vervetten, hierdoor kan de lever zijn werk niet goed meer doen.
Elke dag de ontlasting en de urine uit de bak scheppen. Om de dag een klein laagje kattengrit toevoegen. Elke twee weken alleen de volledige kattenbakvulling verversen. Elke maand een grondige schoonmaak met warm water.
Gemiddeld weegt een kitten bij de geboorte zo'n 100 gram.
Tot de 4 maanden neemt een kitten snel toe in gewicht. Zo'n 100 gram per week. Een kitten van 10 weken weegt gemiddeld ongeveer 1100 gram, een kitten van 20 weken ongeveer 2200 gram.
Gemiddeld genomen kun je zeggen dat een volwassen kat ongeveer 250 tot 300 gram natvoer mag hebben, of 40 tot 70 gram droogvoer. Maar dit is slechts een richtlijn. Hoeveel je eigen kat moet eten, hangt van veel verschillende factoren af, zoals hoe actief je dier is, hoe oud hij is en het lichaamsgewicht.
Jonge katten (kittens) worden standaard ontwormd op de leeftijd van drie, vijf en zeven weken. Daarna krijgt uw kat of kitten maandelijks een wormenkuur, tot hij zes maanden oud is.