Hitte-uitputting
Stop met wat je aan het doen bent en zoek een koele plek. Drink voldoende water of sportdrank in kleine slokjes. Koel je lichaam: neem een koude douche of bedek met natte doeken. Als de klachten niet minder worden, waarschuw dan een arts.
De beste stoffen tijdens het tropische weer zijn katoen, linnen of een lichte wolsoort. Katoen is een goede optie omdat het hitte niet opvangt én omdat het vocht laat wegtrekken. Bye bye zweetplekken. Ook linnen is een natuurlijke stof die hitte meer buiten houdt dan andere stoffen.
Een lichtgewicht katoen van goede kwaliteit zorgt ervoor dat vocht wordt geabsorbeerd, waardoor je het koeler krijgt. Daar zit wel weer een klein nadeel aan: zweetplekken zijn sneller te zien. Ga daarom voor lichte kleuren stof. De beste katoenen optie is biologisch.
Lichtgewicht en lichtgekleurde kleding van dun geweven materialen die ademen, zoals katoen en linnen. Ook sneldrogende en vochtafvoerende kleding van polyester of nylon zijn perfect, vooral als de luchtvochtigheid wat hoger is (zoals in de tropen).
Maar welke kleur Blauw past bij jou? Je ziet hierboven dat blauw een van de koelste kleuren van de kleurencirkel is. De kleur staat nl.in het midden van de koele kant. Is een van je kleureigenschappen koel kun je deze kleur heel goed dragen.
Katoen is een ademende stof, neemt snel vocht op en verstikt de boel niet, waardoor het lekker luchtig blijft en geurtjes wegblijven. Ideaal.
Stof 6: Viscose
Viscose is een kunstzijde, ook wel rayon genoemd. De grondstof hiervoor is hout. Het neemt snel vocht op dus draagt ook heerlijk koel in de zomer.
Viscose is rekbaar en comfortabel om te dragen, maar absorbeert niet erg en doet u veel zweten. Pas op dat u dit materiaal niet draagt bij warm weer, want viscose is zwaar om te dragen.
Viscose. Ook viscose is een goede optie: dit is een natuurlijk materiaal, gemaakt van hout- en bamboepulp, waarbij in het verwerkingsproces kunststof is toegevoegd. Hierdoor draagt het bijna hetzelfde als katoen. Ook hennep is heel fijn; deze stof draagt lekker luchtig en neemt minder snel geurtjes op.
Kies de juiste beha
Dat zijn zweetstoffen die je met warm weer juist wilt vermijden. Ga in plaats daarvan voor katoenen exemplaren, zodat je minder snel zweet en je huid beter kan ademen. Als je vooral last hebt van zweet onder en tussen je borsten, kun je ook kiezen voor een sportbeha.
Tussen de 10 en 15 graden wordt het nog steeds aangeraden om een normale jas (of tussenjas) te dragen. Tussen de 15 en 20 graden kun je een dun vest zonder jas of gewoon een dunne jas (zoals een trenchcoat) aandoen. Vanaf de 20 graden is het tijd voor een korte broek en kan je je jas aan de kapstok laten hangen.
Kies kleding met UV-werende eigenschappen. Neem afritsbare broeken mee, denk aan eerbied voor lokale gebruiken, bloedzuigers, muggen en tempelbezoek. Draag voor zover mogelijk ook iets op je hoofd, bijvoorbeeld een pet of hoed en bescherm je nek door bijvoorbeeld een tube sjaal of hoed met nekbescherming.
Een temperatuur van 30 graden voelt bij 50 procent luchtvochtigheid aan als 31 graden, bij 80 procent als 38 graden en bij 100 procent zelfs als 44 graden. Gevoelstemperaturen boven 55 graden zijn levensgevaarlijk omdat het lichaam zijn warmte maar moeilijk meer kwijt kan. Dat leidt tot oververhitting.
Bij hitte bevangenheid zónder bewusteloosheid: veel drinken; zoutoplossingen of sportdrank, vermijd koude dranken! Koude dranken zorgen dat de huidvaten vernauwen waardoor warmte niet meer weg kan. bij hitte bevangenheid mèt bewusteloosheid: niet drinken maar koelen! Bel een arts.
'Binnen tien dagen zijn de meeste lichamen gewend aan hogere temperaturen en kunnen we er goed in functioneren. Sommige mensen hebben maar vijf dagen nodig. ' Dit betekent dat we tijdens een hittegolf, zoals ie nu voorspeld wordt, langzaam maar zeker wennen aan de warmte om ons heen.
Nadelen van viscose
De stof krimpt snel, waardoor je goed op moet letten met wassen. De stof wordt minder sterk als hij nat wordt. De stof is van zichzelf niet rekbaar. De stof is niet op alle fronten duurzaam.
Natuurlijk zweet je minder in natuurlijke, plantaardige materialen. Denk bijvoorbeeld aan katoenen en linnen stoffen, die ademen en niet direct bloedheet aanvoelen. Natuurlijke materialen zijn tijdens een hittegolf altijd beter dan synthetische materialen.
Viscose is ook duidelijk minder kwaliteitsvol dan bijvoorbeeld katoen: het is zwakker, voelt koud aan, en het heeft een neiging tot krimpen en kreuken. Hoe was je het? Viscose is minder sterk als het nat is en het kledingstuk zal door het wassen waarschijnlijk veranderen.
Linnen. Katoen draag je het hele jaar door, maar linnen daarentegen is een écht zomerstofje. Van alle materialen is dit misschien wel het koelste stofje: linnen laat lucht door en neemt snel vocht op.
Polyester
Deze veelgebruikte stof blijft mooi op reis en is kreukvrij, wat het een ideale stof voor op vakantie maakt. Polyester is echter ook bestand tegen vocht, waardoor deze stof niet ideaal is voor warm zomerweer. Ook mengsels van polyester met natuurlijke vezels, zoals katoen, kun je beter vermijden in de zomer.
Katoen is dankzij de prettige eigenschappen van het natuurlijke materiaal erg geschikt voor hoeslakens. Het voelt koel en zacht aan, absorbeert transpiratievocht en ventileert zodat het vocht ook weer verdampt.
Meestal kan ondergoed prima op 30 of 40 graden gewassen worden. Is de onderbroek erg vies? Dan is het wel verstandig om de onderbroek op 60 graden te wassen. Let er wel op dat dit volgens het waslabel ook mogelijk is.
Geen onderbroek dragen haalt beschermlaagje weg
En hoe zit het met de huid rondom je vagina en vulva, maakt het daarvoor nog uit of je wel of geen onderbroek draagt? Dermatoloog Thomas Maselis heeft een geruststellend antwoord: volgens hem is er helemaal niks mis met het dragen van een onderbroek.
In de meeste gevallen kun je ondergoed dus op 30 graden wassen. Is het echter nodig om 'hygiënisch schoon' te wassen (bijvoorbeeld door bovenmatige tekenen van gebruik), dan is 60 graden de beste keuze. Check wel altijd even het wasvoorschrift in je ondergoed.