Geeft de thermometer een temperatuur hoger dan 38 graden aan, dan heeft je baby koorts. Je kunt dit altijd vaststellen met een thermometer, alhoewel je bijna altijd zelf al wel een vermoeden zult hebben door het voelen van een hogere temperatuur op het hoofd en lijfje van je baby.
Symptomen van koorts bij baby's
Daarnaast kan je kleintje bleek zien of beginnen rillen. Ook hangerigheid en veel slapen zijn vaak geziene symptomen bij baby's die koorts doormaken. Hoe je baby reageert op de koorts zegt meer over de ernst van de ziekte dan de hoogte van de lichaamstemperatuur.
Wanneer je kleintje een temperatuur heeft tussen de 37.5 en 38 graden spreek je van verhoging bij je baby. Koorts is een verhoging van de normale lichaamstemperatuur. Je baby heeft koorts als zijn of haar lichaamstemperatuur hoger is dan 38 graden.
De koorts is niet schadelijk voor het lichaam of de hersenen. Zolang het lichaam de warmte kwijt kan, komt de temperatuur zelden tot boven de 41 graden. De hoogte van de koorts zegt op zich weinig over de ernst van de ziekte. Blijf op andere verschijnselen letten om in te schatten of uw kind erg ziek is.
Zorg dat je kindje zich niet kan bezeren. Zorg eventueel voor wat frisse lucht en waarschuw altijd je arts. Koorts bij baby's komt dus vaak voor en is meestal een onschuldige en normale reactie van het lichaam die vanzelf over gaat.
Warm hebben, koude rillingen, hoofdpijn, grieperig gevoel, zich slap en futloos voelen, zijn maar een paar van de symptomen die gepaard gaan met koorts.
Kijk je naar de normale lichaamstemperatuur van je kroost, dan schommelt deze tussen de 36,5 en 37,5 graden. Is er sprake van verhoging dan ligt de temperatuur tussen de 37,5 en 38 graden. Boven de 38 graden heet het koorts.
Een baby kan zijn temperatuur nog niet goed regelen en is ook nog niet in staat om zijn zweet te reguleren. Dit is waarom de temperatuur van een baby snel op kan lopen. Wanneer een baby het te warm krijgt, bijvoorbeeld door te warme kleding, kan hij warmte-uitslag krijgen.
De lichaamstemperatuur van je baby moet tussen de 36.5°C en de 37.5°C liggen.
Wanneer is een kind eigenlijk ziek
Ook als een kind geen koorts of diarree heeft en niet hoeft over te geven, kan het toch ziek zijn. Je kunt dus niet stellen dat een kind met een temperatuur van 38,5° ziek is en met een temperatuur van 37,5° niet.
Koorts is vaak een normale reactie van het lichaam op een bacterie of een virus. Geef je kind met koorts extra drinken. Je hoeft geen medicijnen te geven tegen de koorts. Meestal gaat koorts binnen een week vanzelf over.
Een kleine verhoging van de temperatuur (>37,5°) kan bij kinderen ook voorkomen zonder dat er een ziekte aanwezig is, bijvoorbeeld bij het krijgen van tandjes, bij zeer warm weer, na een zware inspanning, na een hevige huilbui of bij te warme kleding.
Het opnemen van de temperatuur van je baby gaat het nauwkeurigst met een digitale, rectale thermometer. Deze vind je meestal in het kraampakket. Ontsmet de thermometer voor gebruik, smeer het topje in met wat vaseline en breng hem ongeveer 1,5 cm in de anus van je kindje.
De meest voorkomende klachten zijn een neusverkoudheid en hoesten. Een eerste infectie op baby- en peuterleeftijd kan ernstig verlopen en gepaard gaan met koorts, benauwdheid door ontsteking van de kleine luchtwegen (bronchiolitis) of longontsteking.
De eerste dagen meet je de temperatuur van je kindje bij iedere verschoning. Doe dit met een digitale thermometer (liefst een nieuwe) in de anus van je baby. Zorg ervoor dat de thermometer diep genoeg zit. Het hele metalen stukje moet in de anus zitten (minstens 2-3 cm.)
Bij de volgende symptomen is het advies om de huisarts te bellen: Baby's die minder dan de helft dan normaal drinken en daarbij braken of diarree hebben. In dat geval is er een groter kans dat je kind uitdroogt. Wanneer je kind suf is of moeilijk te wekken.
Er is sprake van oververhitting als de lichaamstemperatuur van je baby boven de 38°C uitkomt. Baby's kunnen vaak hun eigen temperatuur nog niet goed reguleren. De lichaamstemperatuur van je baby wordt in het begin vooral via het hoofdje geregeld. Let daarom goed op of jouw baby het niet te koud of te warm heeft.
Hou de zon zoveel mogelijk buiten en zet het raam open zodra de temperatuur voldoende gezakt is. Indien mogelijk, kan je ook met een ventilator lucht laten circuleren voor de baby gaat slapen. Met een nat laken of een pot ijsblokken ervoor kan je ook (iets) koelere lucht laten ventileren.
Je kindje goed warm houden is niet nodig bij koorts, tenzij hij of zij last heeft van koude. Dan kan je je kind tijdelijk warm induffelen, dat gaat comfortabeler aanvoelen. Liefst kleed je je kindje luchtig genoeg zodat hij of zij zich comfortabel blijft voelen en kan afkoelen.
Kan je koorts ook meten zonder thermometer? Nee, dat kan niet. Je kan aan een warm voorhoofd niet afmeten of iemand koorts heeft.
Raadpleeg een arts als de lichaamstemperatuur meer dan 39°C bedraagt.
Een koude rilling werd gedefinieerd als het onwillekeurig rillen van de spieren en klappertanden, gedurende tenminste enkele minuten, gevolgd door een stijging van de lichaamstemperatuur ('klapperkoorts').
Minder naar de wc gaan/minder plasluiers (met donkergekleurde urine) Duizeligheid, misselijkheid/braken of spierkrampen. Huilen, in ernstigere gevallen zonder tranen. Vermindere lichamelijke activiteit, lusteloos of slaperig, in het ergste geval raakt een kind bewusteloos.
Temperatuur baby opmeten
Meestal is één keer 's morgens en één keer 's avonds voldoende, tenzij je ziet dat je kind in korte tijd snel zieker wordt. Je kunt de temperatuur van je baby het beste rectaal meten (via de anus), dat is het betrouwbaarst.