We doden 1,5 miljoen kippen, 45.000 varkens en 5.000 koeien per DAG. Dat is níét normaal - De Correspondent.
In het eerste half jaar van 2021 zijn er 8,14 miljoen varkens geslacht. Dat is een record in de afgelopen tien jaar. In 2020 werden er in de eerste zes maanden 7,58 miljoen varkens geslacht; in 2011 was dit 7,21 miljoen. Ten opzichte van vorig jaar zijn er 560.000 dieren meer geslacht ofwel 7,4 procent.
In Nederland worden elke dag 1,75 miljoen dieren gedood. Dat zijn er gemiddeld 1.000 per minuut. Alleen al de weg naar het slachthuis is erg stressvol.
De meest geslachte dieren in Nederland zijn varkens, runderen (inclusief kalveren) en vleeskuikens. Volgens het CBS gingen in 2018 15 miljoen varkens, 2,2 miljoen runderen en 605 miljoen vleeskuikens naar de slachtbank. Dat komt neer op ruim vier koeien, 28 varkens en 1150 vleeskuikens per minuut.
Na Spanje, Duitsland, Frankrijk, Polen en Denemarken was Nederland in 2020 het zesde land met de meeste varkensslachtingen. In totaal werden er in Nederland 16,63 miljoen varkens geslacht. Dat is een lichte stijging. In 2019 waren in Nederland 16,58 miljoen varkens aan de beurt.
Het slachten en klaar maken van een varken met een geslacht gewicht van 90 kilo zal ongeveer € 90 exclusief BTW kosten. Voor een rund van 350 kg geslacht gewicht zal de prijs rond € 327,- (excl. BTW) zijn.
Van een varken word ongeveer 60% van het karkasgewicht van een varken wordt geconsumeerd als vlees of vleesproduct. Bijvoorbeeld, voor een varken van 92 pond, zou dat gelijk zijn aan 56 pond.
In 2021 telde Nederland 17 duizend (0,4 procent) minder runderen dan een jaar eerder. Er stonden 1,57 miljoen melkkoeien geregistreerd, 1,4 procent minder dan een jaar eerder. Het aantal vleeskalveren is met 2,3 procent afgenomen naar ruim 1 miljoen dieren.
In de jaren 2015-2019 is de jongveestapel veel sterker ingekrompen dan de melkveestapel, waardoor de verhouding tussen het aantal stuks jongvee en melkkoeien is afgenomen: van gemiddeld ruim 80 voor 2017, tot 62 stuks jongvee per 100 melkkoeien in 2021.
Van de 1,82 miljoen hectare wordt de opbrengst van slechts 800.000 hectare daadwerkelijk door de Nederlander geconsumeerd en 600.000 is bestemd voor grasland en veevoer. Voor onze consumptie hebben we 2,57 miljoen hectare in het buitenland nodig, waarvan 1,25 miljoen voor grasland of veevoer.
Volgens Carol O'Neil, professor voeding en voedingswetenschappen aan het Louisiana State University Agricultural Center, zijn er echter geen studies die dat bevestigen. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw dat de voedingswaarde van voedsel evalueert, maakt geen onderscheid tussen halal vlees en ander vlees.
Thuisslachting is alleen toegestaan voor varkens, schapen, geiten, gekweekte wilde hoefdieren, pluimvee en konijnen. Thuisslachting van runderen en paarden is steeds verboden. Het slachten van deze dieren moet in een erkend slachthuis gebeuren.
Een gemiddelde Nederlander eet in zijn leven zo'n 1924 dieren. Dat zijn er 25 per jaar, dus ongeveer één heel dier elke twee weken.
Vleesvarkens worden na 6-8 maanden al geslacht en zeugen vaak al na 2 jaar, omdat ze dan economisch niet meer rendabel zijn. In het wild worden varkens echter makkelijk 10-15 jaar en zijn er gevallen bekend van 20-25 jaar.
Onze hersens lijken veel op die van varkens, maar qua dna komen we het meest overeen met chimpansees en andere apen. Er is uiteindelijk helemaal niet zoveel DNA nodig om een mens een mens te maken: slechts 7 procent van ons DNA maakt ons een unieke mens.
Het zijn intelligente dieren en als ze zich gaan vervelen, zoeken ze zelf uitdagingen. Varkens worden gemiddeld vijftien tot twintig jaar oud.
Nederland is het meest veedichte land van Europa en ver daarbuiten met 12,5 miljoen varkens, 105 miljoen kippen en 4,2 miljoen stuks rundvee (CBS 2016). Een land ook met een uitzonderlijke woondichtheid.
Er zijn geen grote verschillen in de veestapel van 2022. Het aantal melkkoeien in Nederland is in 2022 met 1,57 miljoen nagenoeg gelijk gebleven. Vergeleken met vijf jaar geleden lag het aantal 7 procent lager. Het aantal varkens nam het laatste jaar weer iets af, terwijl de geitenstapel in omvang licht groeide.
Het gemiddeld niveau van de veekosten was in 2018 zo'n € 229 per koe. Kijkend naar de verschillen tussen bedrijven op basis van omvang dan is de range niet zo groot; van € 200 tot € 245 per koe. Over het algemeen hebben grote bedrijven wat lagere veekosten.
Het aantal varkens is tussen 1950 en 2016 met een factor 6,7 gestegen van 1,9 miljoenstuks in 1950 tot 12,4 miljoen stuks in 2016. Dat blijkt uit een analyse van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) over de periode 1950-2015.
Duitsland telde begin mei van dit jaar nog 53.700 melkveebedrijven. Toen werden in Duitsland ongeveer 11,0 miljoen runderen gehouden. Dat was 0,5 procent minder dan in november 2021. Het aantal koeien daalde met 0,4 procent naar circa 3,8 miljoen dieren.
Varkens en kippen stoten van het landbouw-deel respectievelijk 17 en 9 procent uit. Veruit het grootste deel, 57 procent, komt voor rekening van koeien. De 184 miljoen kilo stikstof uitgestoten is opgebouwd uit 132 miljoen kilo ammoniak en 246 miljoen kilo stikstofoxiden.
Saldo zeugen en vleesvarkens
Het verwachte saldo minus mestkosten is vastgesteld op gemiddeld € 255 per zeug per jaar en € 45 per vleesvarken per jaar. Met name bij de zeugen is er een stijging van de voerwinst, maar nemen ook de kosten verder toe.
Houders van hobbyvarkens mogen maximaal 4 varkens hebben.
Ongeveer 60% van het geslacht gewicht van een varken wordt als vlees of als vleesproduct geconsumeerd. Dus bij een varken van 92 kilo, is dat bijna 56 kilo.