Viscose combineert de positieve eigenschappen van katoen en zijde. Aan de ene kant is viscose net zo zacht, glanzend en huidvriendelijk als zijde, waardoor viscose ook wel kunstzijde wordt genoemd. Aan de andere kant is het net zo slijtvast, ademend en absorberend als katoen.
De stof viscose, ook wel rayon of kunstzijde genoemd, is een half-synthetische vezel die goed ademt. Het lijkt op zijde, maar voelt aan als katoen. Door het halfsynthetische maakproces heeft de stof de voordelen van zowel organische als synthetische stoffen. Daarom is deze stof luchtdoorlatend en toch kleurvast.
Nadelen van viscose
De stof krimpt snel, waardoor je goed op moet letten met wassen. De stof wordt minder sterk als hij nat wordt. De stof is van zichzelf niet rekbaar. De stof is niet op alle fronten duurzaam.
Als je het beste van katoen en zijde wilt, dan is viscose de perfecte optie. Het is even zacht, glanzend en huidvriendelijk als zijde, en slijtvast, ademend en absorberend als katoen. Daarom wordt viscose vaak ook wel 'kunstzijde' genoemd.
Halfsynthetische stoffen zoals viscose, lyocell en modal ademen erg goed. Ze zijn zeer aan te raden aan mensen die luchtige kleding zoeken. Viscose neemt vocht goed op en blijft bij warm weer luchtig aanvoelen.
Is deze stof veilig? Producten gemaakt van viscose zijn bij normaal gebruik veilig om te gebruiken voor baby's, kinderen en volwassenen. Als je wilt weten of viscose voorkomt in een specifiek product, bekijk dan het etiket, of vraag het na bij de leverancier van het product.
De shirtjes waar je eerder in gaat ruiken en zweten zijn waarschijnlijk polyester. En de shirtjes waar je minder last mee heb zijn waarschijnlijk van katoen.
Was op maximaal 30 graden op een fijnwasprogramma op de laagste centrifugestand. Viscose kan tijdens het wassen 3-5% krimpen, het kledingstuk kan na de wasbeurt in zijn oorspronkelijke vorm worden gestreken.
Viscose is rekbaar en comfortabel om te dragen, maar absorbeert niet erg en doet u veel zweten. Pas op dat u dit materiaal niet draagt bij warm weer, want viscose is zwaar om te dragen.
Synthetische stoffen (zoals polyester en nylon) houden het zweet gemakkelijk vast. Plantaardige stoffen zoals katoen en linnen zijn luchtiger, wat een prettige oplossing biedt. Zowel cafeïne, alcohol als pittig eten hebben als eigenschap de lichaamstemperatuur te laten stijgen.
Viscose is zacht, huidvriendelijk en kleurvast. Bovendien neemt viscose heel goed vocht op en is dus heerlijk draagbaar in de zomer. Meer voordelen van viscose zijn: Viscose is glanzend en valt soepel.
Omdat viscose de neiging heeft om te krimpen, tolereert het alleen lage temperaturen tot maximaal 40°C. Dit geldt voor het wassen van een viscose overhemd, maar ook voor andere kledingstukken. Als je elk risico wilt uitsluiten, ga je voor een lagere temperatuur en was je viscose op 30°C.
Viscose kan tijdens het wassen 3 tot 5% krimpen, na de wasbeurt kan dit in de oorspronkelijke vorm worden gestreken. Droog viscose liggen op een droogrek! Viscose kan worden gestreken in licht vochtige staat, binnenstebuiten op een lage temperatuur.
Katoen vind je in veel kledingstukken terug. Het materiaal is afkomstig van de katoenplant. Het voordeel van katoen, is dat het erg sterk materiaal is. Hierdoor gaat katoen erg lang mee en blijft het ook lang erg mooi.
Viscose is een nogal kwetsbaar materiaal, dus breng het na het wassen gewoon even voorzichtig terug in zijn vorm. Hang het daarna op een wasrekje te drogen. Als het droog is, kan het nog lijken of je kledingstuk gekrompen is maar dan is het belangrijk dat je viscose even uitstrijkt of stoomt.
Nadeel: in een 100% polyester kledingstuk ga je sneller transpireren en een transpiratielucht gaat er moeilijk uit. Viscose – is een synthetische vezel, waarvan de grondstof plantaardig is, namelijk houtcellulose. Viscose voelt zijdeachtig aan en je spreekt dan ook wel over kunstzijde (viscoserayon).
Viscose is een kunstzijde. De grondstof hiervoor is hout. Het neemt snel vocht op dus draagt wederom heerlijk koel in de zomer. Het is wel weer minder sterk en het kreukt sneller dan bijvoorbeeld katoen.
Viscose is een kunstzijde, ook wel rayon genoemd. De grondstof hiervoor is hout. Het neemt snel vocht op dus draagt ook heerlijk koel in de zomer. Viscose kan net als katoen heet worden gewassen.
Allereerst is het belangrijk dat je viscose wast op een lage temperatuur, nooit hoger dan 40 graden.
Was viscose op 30 graden, met een langzame centrifuge. Aangezien viscose veel vocht opneemt, kan het er na een wasbeurt wat vreemd en vervormt uitzien, dit strijk je – wanneer het droog is – opnieuw in model. Stop viscose niet in de droger, hierdoor kan het krimpen en beschadigen.
Let op. Viscose heeft een natuurlijke waskrimp van 4-8%. Geen zorgen.
Het beste is om de viscose producten op een wol of zijdewas programma te wassen met een neutraal of wol wasmiddel. Let ook op met de andere kleding die je mee wast, aangezien het niet slim is om viscose met bijvoorbeeld ritsen te wassen, hierdoor kan de stof beschadigen.
Katoen en linnen
In natuurlijke, plantaardige materialen zweet je het minst omdat ze lekker luchtig zijn. Ze 'ademen'. Ga daarom voor katoen of linnen in plaats van synthetische materialen.
Natuurlijke stoffen zoals katoen, viscose, linnen en zijde ademenen wel. Doordat ze lucht doorlaten verdampt zweet sneller en blijft je lichaam koeler. Daarnaast zijn ze absorberend: ze nemen vocht op in plaats van het af te stoten.
Linnen. Katoen draag je het hele jaar door, maar linnen daarentegen is een écht zomerstofje. Van alle materialen is dit misschien wel het koelste stofje: linnen laat lucht door en neemt snel vocht op.