Croky is een Belgisch merk dat aardappelchips en aardappelsnacks verkoopt.
Het merk Croky zag het levenslicht in 1966 in Nieuwkerke, toen de West-Vlaamse familie van hoteluitbaters Huyghe op het idee kwam om chips te verkopen. Als eerbetoon aan hun familiepapegaai die toen net het loodje had gelegd, gaven ze hun bedrijfje de naam "Croky".
Croky is Belgisch
Het merk Croky zag in 1966 het levenslicht in Nieuwkerke, toen de West-Vlaamse familie Huyge op het idee kwam om lekker krokant gebakken aardappelschijfjes te commercialiseren. Ze doopten het merk Croky, als eerbetoon aan hun recent gestorven familiepapegaai.
“Croky heeft wel het meeste vet en de meeste calorieën, en dat scoort meestal wel goed in een blinde smaaktest”. Het verschil is trouwens best groot: Croky bevat 37 gram vet per 100 gram. Dat is 5 gram meer dan bij Lay's en 8 gram meer dan bij Aldi en Carrefour.
Dit komt door een korte storing in de verpakkingsmachine die niet 100% recht is afgesteld. Door de slechte seal komt er zuurstof bij de chips waardoor de chips hun krokantheid verliezen, slof worden en ook flauw kunnen smaken. Zelfs een minuscule opening in de lasnaad kan dit al veroorzaken. Hiervoor onze excuses!
Daarom gebruiken we voor Croky enkel een speciaal ontwikkelde zonnebloemolie Equisun. Dit is een High Oleic zonnebloemolie (HOSO) die resistent is tegen hoge temperaturen, met veel poly-onverzadigde vetzuren.
De merken Kettle en Pringles halen 'nog net een D-label'. Croky, Burts en Tyrrells, melden niets over duurzaamheid. Ze scoren daarom het laagste E-label.
Cheetos zijn de beste chips ter wereld. Dat blijkt uit een rondvraag van ranker.com. Cool Ranch Doritos en Lays Classic vullen respectievelijk de tweede en derde plaats.
In een Amerikaanse stad, Nashville, begint Herman Lay zijn eigen bedrijfje dat chips distribueert in de regio. Vijf jaar later heeft hij al 25 medewerkers in dienst. Niet lang daarna besluit hij zelf chips te gaan produceren, dit is het begin van H.W. Lay & Company, nu beter bekend als Lay's.
Omdat ook de Benelux-afdeling in januari 2001 aan deze wereldwijde standaarden voldeed, veranderde de merknaam voor aardappelchips van Smiths naar Lay's.
In België is Belg, Belgisch en Belgische mogelijk. Op Belgische identiteitskaarten staat Belg – ook bij vrouwen.
Het merk Croky zag het levenslicht in 1966 in Nieuwkerke, toen de West-Vlaamse familie van hoteluitbaters Huyghe op het idee kwam om chips te verkopen.
De meeste chips worden momenteel geproduceerd in Aziatische landen, vooral in Taiwan, Zuid-Korea en China. Door de oplopende spanningen tussen het Westen en China en de toenemende zorgen over de veiligheid van Taiwan wil de EU de komende jaren de eigen chipproductie fors vergroten.
Het merk verscheen op de Amerikaanse markt in 1967 en in 2000 in Nederland. De koekjes zelf worden ook 'Pringles' genoemd, als meervoud van 'Pringle': een metonymie. De snacks hebben een vorm die lijkt op die van aardappelchips, maar ze worden van zo'n 40% aardappelvlokken, maïs, tarwe en rijst gemaakt.
Voornamelijk Taiwan, China en Zuid-Korea zijn belangrijke chipproducenten. Ondertussen is de Europese productie van chips de afgelopen twintig jaar gekrompen van een aandeel van 25 procent naar een schamele negen procent van de wereldmarkt.
In 1853 bakte de Amerikaanse kok George Crum bij toeval de allereerste chips in het Moon's Lake House Hotel in Saratoga Springs in Amerika. Dat ging zo: een gast vond zijn gebakken aardappels te dik en stuurde ze steeds weer terug naar de keuken.
In Engeland noemen ze chips crisps, om verwarring met friet te voorkomen. Maar Amerikanen noemen friet geen chips, die noemen chips chips.
Hou jij van een lekkere zak chips? Dan moet je uitkijken met die van de Zweedse bierbrouwerij St. Erik's. Daar betaal je namelijk tien euro per chipje, en dan wordt een zak opeens wel heel duur.
1. Lay's Ovenchips naturel. Het is echt zo: ovenchips is qua calorieën een stuk beter dan zijn gefrituurde broers en zusjes. De beste keuze als je op de lijn let, maar toch zin hebt in chips.
De winnaar binnen de categorie Sweet Chili is de Sweet Chili & Red Pepper van Chio , die ondanks een 3 van een onverlaat, gemiddeld uitkwam op een 7,1. 'Lekkerste bite van alle chips!
Daarom gebruiken we voor Croky enkel een speciaal ontwikkelde zonnebloemolie Equisun. Dit is een High Oleic zonnebloemolie (HOSO) die resistent is tegen hoge temperaturen, met veel poly-onverzadigde vetzuren. Chips bevatten natuurlijk heel wat vet, maar slechts een klein deel daarvan bestaat uit verzadigde vetzuren.
Ze zijn evengoed op hoge temperatuur bereid, waardoor schadelijke stoffen ontstaan. Bovendien bevatten alle soorten chips veel zout en weinig vitamines, mineralen en andere goede voedingsstoffen. Kortom, je lichaam heeft er niets aan en in grote hoeveelheden kan het schadelijk zijn.
Het Nederlandse merk Suitsupply maakt er zijn handen niet aan vuil en besteedt sinds de oprichting in 1999 aandacht aan duurzame productie door onder meer stoffen te hergebruiken, zo min mogelijk afval te produceren en water te verspillen.