Er zijn twee manieren om makkelijk een telefoongesprek op te nemen: met een app op je smartphone óf door het gesprek op speaker te zetten en dit met een ander apparaat op te nemen. De opname kun je vervolgens opslaan op je telefoon of in de cloud. Handig, want zo sla je meteen een back-up op.
Gesprek op locatie opnemen met dictafoon
Dan is de app 'Dictafoon' -die op veel telefoons standaard zit- handig om te gebruiken. Door op de recordknop te drukken start je de opname. Is het gesprek afgelopen, tik je weer op deze knop om de opname te beëindigen.
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: je kunt niet zomaar zonder een extra app telefoongesprekken terugluisteren of een telefoongesprek opnemen. De Android telefoons en iPhones ondersteunen dit simpelweg niet.
Het antwoordt is eigenlijk heel simpel: Ja, het is toegestaan om een gesprek op te nemen zonder toestemming van de andere partij. Voorwaarde is wel dat je deelnemer bent aan het gesprek. Op grond van artikel 139a lid 1 van het Wetboek van Strafrecht. Meer is het stiekem opnemen van een gesprek namelijk alleen strafbaar.
Samsung is het populairst onder de Android toestellen. Voor deze telefoons geldt dat je de Spraakrecorder gewoon bij je apps vindt. Open de app en start de opname door op de rode stip in de witte cirkel te klikken. Start het telefoongesprek en zet je telefoon op luidspreker om het gesprek op te nemen.
Voor Android-gebruikers
Dit zijn de meestgebruikte opname-apps op Android. Als eerste hebben we de app Gespreksopname. Deze is gratis en neemt na de installatie automatisch al je inkomende en uitgaande gesprekken op. De app Appliqato is ook een optie.
Kies de persoon met wie je wilt bellen en tik op 'Bellen'. Kies vervolgens voor een video- of audio gesprek. Als de persoon heeft opgenomen, tik je rechtsonder op de 3 puntjes. Kies 'Opname starten'.
Volgens de wet mag je elk gesprek stiekem opnemen, zolang je er maar zelf aan deelneemt. Je hoeft de opname niet aan te kondigen en je hoeft ook niet om toestemming te vragen. Ook niet als werkgever. Vraag je wel om toestemming, dan mag je gesprekspartner de opname niet verbieden.
Laat de beller merken dat hij welkom is. Dat doe je door een goed stemgebruik. Zorg voor variatie in je stem, wissel in toonhoogte als je opneemt, spreek rustig en goed gearticuleerd, spreek niet te hard (ook niet te zacht). Oefen verschillende manieren en vraag anderen hoe ze het vinden klinken.
Artikel 139a lid 1 van het Wetboek van Strafrecht verbiedt het stiekem opnemen van een gesprek als u zelf geen deelnemer bent aan dit gesprek. Wilt u een gesprek opnemen? Dan moet u er dus altijd zelf aan deelnemen. Het is niet toegestaan om de geluidsopname openbaar te maken, bijvoorbeeld via sociale media.
Met de Dictafoon-app (in de map 'Diensten') kun je de iPhone als draagbaar opnameapparaat gebruiken om bijvoorbeeld persoonlijke notities, colleges en muziekideeën op te nemen. Je kunt je opnamen bewerken met de functies voor het inkorten, vervangen en hervatten van opnamen.
De makkelijkste manier om een telefoongesprek op te nemen op een iPhone is door gebruik te maken van de dictafoon. De dictafoon is een Apple App die standaard staat geïnstalleerd op elke iPhone. De dictafoon is simpelweg een app om een geluidsopname te maken (ook wel: Voice Recorder).
De makkelijkste manier is natuurlijk het opnemen van een gesprek via een spraakrecorder app, zoals Call Recorder. Nadat je deze hebt geïnstalleerd, kun je heel gemakkelijk een gesprek opnemen. Kwestie van de opneemknop indrukken en … babbelen maar!
Gesprek opnemen toegestaan? Het staat jou vrij om een gesprek waar jij zelf bij aanwezig bent op te nemen. Dit mag je zelfs doen zonder dit te melden. Het opnemen van een gesprek is dus niet strafbaar.
Je kunt zo lang filmen als je wil, maar je moet daarbij wel rekening houden met de beschikbare opslagruimte op je iPhone. Tijdens het filmen kun je ook op de witte knop tikken om tussendoor een foto te maken.
Bij het gebruik van de dictafoon app op mijn iPhone stopt deze na ca. 34 minuten met opnemen.
Hoe lang mag zo'n gesprek worden bewaard? Daar is volgens de wet geen vaste termijn voor. 'Gesprekken mogen niet langer worden bewaard dan strikt noodzakelijk. Stel dat je in het telefoongesprek een abonnement hebt afgesloten of iets hebt gekocht, dan mag het gesprek worden bewaard tot de koop helemaal is afgerond.