Croma is van nature gezond, omdat het rijk is aan goede onverzadigde vetten. De vervanging van verzadigde vetten voor onverzadigde vetten draagt bij aan de instandhouding van normale cholesterolgehalten in het bloed.
Croma Vloeibaar bestaat voor 98% uit vetten. Deze vetten zijn grotendeels goede vetten (meervoudig onverzadigde vetten), die van nature aanwezig zijn in de plantaardige oliën waar Croma van gemaakt wordt.
De gezondste voor het bereiden van vlees is Albert Heijn Baken & braden. Voor algemeen gebruik komt als gezondste uit de test... Dat blijkt uit een recente test in de Consumentengids.
Kokosvet (en palmvet) is het gezondst om in te bakken doordat het de meest stabiele vetzuren heeft (voornamelijk verzadigde) die het beste tegen verhitting kunnen. Daarnaast zijn ze door relatief korte vetzuurketens makkelijker te verteren.
Als je zoveel mogelijk van alle voordelen van boter wilt profiteren, kan je het beste ongezouten biologische grasboter kopen. Dit is een boter gemaakt van de melk van biologische koeien die met gras zijn gevoerd. Grasboter is veel rijker aan de vitaminen en mineralen, waaronder K2.
Het besmeren van de boterhammen (of crackers, rijstwafels) met boter is juist erg gezond! Boter bevat een aantal belangrijke in vet oplosbare vitamines. Zo bevat halvarine vitamine A en D welke noodzakelijk zijn voor het gezichtsvermogen, de vernieuwing van huidcellen, luchtwegen en het maagdarmkanaal.
Roomboter bevat erg veel verzadigd vet, wat ongunstig kan zijn voor je bloedvaten doordat dit het LDL ('slechte') cholesterol verhoogt. In dit artikel over verzadigd en onverzadigd vet lees je ook meer over cholesterol. Verder zit er in roomboter minder onverzadigde- dan verzadigde vetten.
Dat ligt eraan. Als ik een puur stukje vlees eet met alleen peper en zout, dan gaat deze in de croma. Moet ik roerbakken, dan gaat het in een wokolie. Wordt het een schnitzel met saus dan bak ik deze in Becel cholesterol verlagend.
Plantaardige oliën (koolzaad, zonnebloem, volledig geharde koolzaad), zout 1,1%, droge MELKBESTANDDELEN, emulgator (SOJALECITHINE), smaakversterkers (mononatriumglutamaat, dinatriumguanylaat, natriuminosinaat), natuurlijke aroma's, vitamine A en D.
Minder verzadigd vet met halvarine en margarine
Wij adviseren daarom halvarine of margarine uit een kuipje of fles te gebruiken. Ter vergelijking: als je 6 boterhammen per dag eet, krijg je bij roomboter zo'n 16 gram verzadigd vet binnen, bij margarine ongeveer 6 gram en bij halvarine zo'n 3,5 gram.
Ingrediënten. Plantaardige oliën (palm, koolzaad, volledig geharde palm, zonnebloem), zout 1,3%, droge MELKBESTANDDELEN, emulgator (SOJALECITHINE), smaakversterkers (mononatriumglutamaat, dinatriumguanylaat, natriuminosinaat), natuurlijke aroma's, vitamine A en D.
De enorme prijsstijging komt vooral door het wereldwijde tekort aan plantaardige oliën, de basisgrondstof voor margarine. Oekraïne is een van de grootste producenten van zonnebloemolie en die stroom is grotendeels drooggevallen.
Bak, braad, wok of frituur bij voorkeur in gewone (goedkope) olijfolie, arachideolie, zonnebloemolie of maïsolie. Lijnzaadolie en extra vierge olijfolie kun je beter niet verhitten.
Uit de test van de Consumentenbond blijkt dat Albert Heijn Bakken & braden de gezondste keuze voor een bak- en braadproduct is. Dit product bevat 98% olie; raapzaadolie aangevuld met zonnebloemolie en daarnaast hulpstoffen als karnemelkpoeder om vlees en jus bruin te kleuren.
"In oliën zitten onverzadigde vetten. Die zijn beter dan de verzadigde, die in boter en andere harde vetten zitten. Onverzadigde vetten bevatten namelijk goed HDL-cholesterol en verzadigde het slechtere LDL-cholesterol." Olie is het beste om in te braden en bakken.
Aan vloeibare boter zijn de vet oplosbare vitamines welke in vaste boter aanwezig zijn vaak toegevoegd en zijn ook vaak wat melkonderdelen zoals melksuiker toegevoegd. Dit betekent dat vloeibare boter meer essentiële voedingsstoffen bezit dan vaste boter bezit en de beste keuze vormt.
Pakjes ongezond
De pakjes bak en braad bevatten veel ongezond vet. Gemiddeld is 40% van het vet verzadigd. Alle geteste pakjes vallen dan ook buiten de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Flesje bak en braad zijn veel gezonder.
Zachte margarine en minarine (in kuipje verpakt en meteen smeerbaar): is plantaardig en bevat vooral onverzadigde vetten. Oké dus! Vloeibare margarine (in een fles, bestemd voor bakken en braden): is plantaardig en bevat ook vooral onverzadigde vetten. Ook deze margarines zijn dus goed!
Croma is de merknaam van een bak- en braadproduct van Upfield. Het product is in 1924 geïntroduceerd door De Nieuwe Margarinefabrieken uit Rijswijk (die toen al deel uitmaakte van Calvé-Delft). Calvé-Delft ging vanaf 1928 deel uitmaken van Unilever. Het product bestond aanvankelijk nog voor 98% uit dierlijk vet.
Kijk gewoon zelf even op de ingrediëntenlijst als je een goede keuze wilt maken. Kies dan voor een margarine met zoveel mogelijk onverzadigd vet zoals zonnebloem-, lijnzaad-, soja-, raapzaad-, of koolzaadolie, en zo min mogelijk palmvet. Palmvet is namelijk ook een verzadigd vet en niet zo'n duurzaam product."
"We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond", legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken.
Vloeibare olie: de makkelijke keuze
“Het is geen garantie, maar alle beetjes helpen om tien tot vijftien jaar langer gezond te blijven. Dan is vloeibare olie, zoals zonnebloemolie, slaolie* of olijfolie, bij koken de makkelijke keuze.” Zonnebloemolie en slaolie is dan wel nét een tikje gezonder dan olijfolie.
Zo is roomboter slecht vanwege het hoge vetpercentage en is Becel goed voor onze hart- en bloedvaten.
Gebruik je boter in harde vorm, zoals bijvoorbeeld in scones en koekjes, dan kun je de boter vervangen door koude kokosboter of plantaardige margarine. Gebruik je de boter vloeibaar, zoals in een cake, dan kun je het vervangen door olie. Zonnebloemolie is erg geschikt, omdat dit weinig bijsmaak bevat.
De vetten in roomboter bestaan voor meer dan de helft uit verzadigde vetzuren. Dit zijn bij boter, in tegenstelling to andere dierlijke en plantaardige vetten, vooral vetzuren met korte ketens. Die zijn licht verteerbaar en hebben een gunstige werking in de darm.