Ook hier geldt dat men het bedrag afrond naar een logisch bedrag. Geef niet meer dan 10% fooi. In hotels wordt het geven van fooi wel verwacht. Aan de portier geeft u tussen de 1-3 euro per tas en aan het kamermeisje 3-5 euro per nacht.
Als je roomservice bestelt, geef je 1 tot 3 euro (zelfs als er al servicekosten op het bonnetje staan), en als een baliemedewerker een taxi voor je bestelt, geef je 1 tot 2 euro fooi.
Azië En dan heb je nog de landen waar het not done is om fooi te geven. Anne-Marie: “In Aziatische landen, zoals China, Japan, Vietnam en Singapore moet je even heel goed nadenken wat je geeft. Ook geld op tafel leggen, is een ongelooflijke belediging.
Bovenaan de lijst van personen die je nooit fooi geeft: businesseigenaren. Dat is ook precies de reden dat je bij Bed & Breakfasts niet tipt.
Een fooi achterlaten is dan niet gebruikelijk, maar wordt wel gewaardeerd. Zo'n 5 à 10 procent.
Al zijn de servicekosten bij de prijs inbegrepen, een fooi van 10 procent is gebruikelijk.
Spanje en Portugal
Geeft u niets of minder, dan wordt dat gezien als een belediging. In Spanje is dat echter omgekeerd. Daar wordt het geven van fooi niet verwacht, maar is 5 procent wel acceptabel.
In de horeca is het gewoon om grofweg 10% te geven. Het extra geld dat u geeft, is een erkenning van de ontvangen service en de kwaliteit van de maaltijd. In de middeleeuwen was het geven van fooien zelfs een gegeven in Europa.
"Het hangt sterk af van het type en de prijsklasse. De gemiddelde kamerprijs ligt tussen de 70 en 80 euro, maar boven de 100 euro kan het pas rendabel worden. Het is meestal een bijverdienste, of je moet rondkomen van een klein jaarinkomen."
1. De ober. Een vriendelijke, behulpzame ober, serveerder of kelner die alle mogelijke moeite heeft gedaan om het jou naar de zin te maken, kun je door het geven van een fooi laten weten dat je zijn goede service op prijs stelt.
In Nederland krijgen we signalen dat de fooien minder worden, zegt een woordvoerder van FNV Horeca. "Volgens medewerkers komt dit door de digitalisering van het betalingsverkeer, zoals pinnen. Ook komt het steeds vaker voor dat er arrangementen worden geboekt die vooraf worden afgerekend."
In Nederland heb je vrije keuze om wel of niet fooi te geven. Wel kan het in met name luxere restaurants krenterig overkomen als je het niet doet. Over het algemeen kun je dus zelf bepalen of je het horecapersoneel iets extra's betaalt. Vaak geef je fooi als je tevreden bent over de service en over het eten.
In de horeca is het gebruikelijk dat gasten fooi geven. Een fooi is een extra betaling als beloning voor de kwaliteit van de service. FNV Horeca vindt dat fooien bedoeld zijn voor iedereen die een bijdrage heeft geleverd óf heeft meegewerkt aan het product.
Het schoonmaken van een kamer gebeurt meestal tussen 10 en 15 uur. Daarom zijn dat ook precies de in- en uitchecktijden. Volgens vakbond CNV Vakmensen krijgen schoonmakers maar weinig tijd om een hotelkamer schoon te maken. Gemiddeld krijgt housekeeping in Nederland 16 tot 20 minuten de tijd per kamer.
Hoe netjes moet je je kamer achterlaten? Valt ook onder de noemer "doen alsof je thuis bent": dus gooi het afval in de vuilbak, leg de handdoeken op de grond in de badkamer en laat de kamer gewoon netjes achter.
Een fooi van 5-10% is gebruikelijk.
De uitslag is duidelijk: bijna 85 procent vindt dat ontbijt bij een overnachting in een B&B hoort. Veelal werd verwezen naar de naam Bed AND Breakfast, die al aangeeft dat ontbijt onderdeel is van het concept.
Bed & breakfasts in Nederland zijn 36 % goedkoper dan hotels. In 2014 betaalden reizigers gemiddeld € 121,- voor een hotelovernachting in Nederland. De gemiddelde prijs van een overnachting inclusief ontbijt in een B&B in Nederland bedraagt € 77,85.
Hoewel de term “Bed and Breakfast” suggereert dat ontbijt altijd inbegrepen is, is dit niet altijd het geval. Sommige B&B's bieden ontbijt aan als onderdeel van het verblijf, terwijl andere het als optioneel aanbieden of helemaal niet aanbieden.
Fooi is niet hetzelfde als loon omdat men er in principe geen recht op heeft. Bovendien krijgt men fooi direct van klanten, in tegenstelling tot een bonus of gratificatie, die van de werkgever komt. Fooi vormt meestal een prikkel voor de dienstverlener om extra zijn best te doen.
Wie wel fooi geeft bij een pinbetaling, doet dit vooral via contanten (50%). 40 procent zegt het fooibedrag er meteen bij en pint het totaal. Een aantal mensen vraagt hoe het personeel de fooi graag ontvangt. Een aparte fooiknop op het pinapparaat, daar zitten de meesten (61%) niet op te wachten.
Er zijn geen vaste regels voor hoeveel zakgeld je geeft. Veel hangt af van het inkomen van de ouders én wat je kind er allemaal mee moet betalen. Enkel de frisdrank na de voetbal of de scouts of ook cadeautjes, kleren, of een gsm-abonnement? Algemeen geldt wel dat de meeste tieners minstens 5 euro per maand krijgen.
“Fooi geven is gebruikelijk in Spanje: het bedrag naar boven afronden, een paar eurocenten achterlaten of een fooi van 5-10% geven, alles is mogelijk. Locals geven fooi vooral wanneer ze tevreden zijn met het eten en de service. Het is een soort van waardering en dus kun je zelf bepalen wanneer het van toepassing is.”
Fooien. Een fooi van 10-15% is gebruikelijk.
Op Ibiza betaal je heel gemakkelijk met de euro. In cafés en restaurants is het gebruikelijk om 5 tot 10 procent fooi te geven. Neem je een taxi, dan kun je de prijs naar boven afronden.