Vliegen doet het vliegend hert dus alleen bij lekker weer. Als deze indrukwekkende soort vliegt maakt hij een brommend geluid. Vaak hoor je ze eerst en pas daarna zie je ze: een enorme kever die verticaal hangend door de lucht zweeft. De enorme kaken van het mannetje lijken dan op het gewei van een hert.
Kan een vliegend hert bijten? De mannetjes hebben enorme kaken, maar ze kunnen er niet mee bijten. De kaken van het vrouwtje zijn normaal ontwikkeld en net als bij veel kevers behoorlijk sterk. Als zij zich moet verdedigen, kan ze venijnig bijten.
Het vliegend hert komt voor in grote delen van Europa. In België komt hij vooral voor tussen Halle en Leuven, rond Luik, Hoei, Voeren en het oostelijke deel van Limburg. De kever vertoeft graag in open bossen en bosranden, maar je kan hem ook terugvinden in parken, holle wegen en boomgaarden.
Het vliegend hert is zeer zeldzaam in Nederland en staat op de lijst van bedreigde soorten. Hoewel het mannetje er vervaarlijk uitziet, is het volkomen onschuldig: de kaken kunnen niet veel en zijn vooral om te imponeren.
Dit komt voor bij een aantal loopkevers (Carabidae). Bij de rozenkevers (onderfamilie Cetoninae, familie bladsprietkevers) zijn de voorvleugels met elkaar versmolten, maar de achtervleugels kunnen nog wel onder de dekschilden vandaan worden getrokken. Hierdoor kan de kever met gesloten dekschilden toch vliegen.
Hun vrij lange antennen bestaan uit 4 tot 5 delen. De vuurwants heeft een zeer opvallend rode kleur met zwarte tekening (vlekken). De wants is ca. 10 mm lang en kan niet vliegen.
Horzels en de mens
Immers, we vinden het maar wat fijn dat horzels vliegen, muggen en spinnen doden, maar daarentegen vinden we het een stuk minder prettig als we gestoken worden door een horzel. De steek van een horzel is behoorlijk pijnlijk te noemen.
In Nederland heeft het edelhert geen natuurlijke vijanden, in andere landen zijn dat wolven en bruine beren. Andere bedreigingen zijn wegen, rasters en de jacht.
Op basis van deze data wordt de totale populatie hier geschat op een duizendtal individuen (700-1400). Vertaald naar Vlaanderen zou dat kunnen betekenen dat er nog jaarlijks 60-100.000 vliegende herten aanwezig zijn.
De mannetjes (herten) zijn groter dan de vrouwtjes (hinden). De buik van het edelhert is wit. De spiegel heeft lange haren en is wit tot roomkleurig. Er hangt een staartje over de spiegel .
Het 'Vliegend Hert' is kneiterpopulair in de Oostenrijkse après-ski. Het drankje bevat een shot gekoelde Jägermeister en een half blikje energydrank (beide in de Nederlandse supermarkt te verkrijgen).
Het vliegend hert (Lucanus cervus) is de grootste kever van Nederland. Het mannetje kan zelfs negen centimeter groot worden.
Megasoma's worden in het Engels ook wel 'elephant beetles' (olifantskevers) genoemd, omdat ze zo groot en zwaar zijn: ze kunnen meer dan 150 gram wegen! De mannelijke kevers zijn ook indrukwekkend door hun hoorn, die bijna 4 cm lang kan worden.
Het vliegend hert leeft vooral in oude eikenbossen, aan de bosrand of op open plekken. De vrouwtjes leggen al kruipend geen grote afstanden af, daarom komt de soort enkel voor waar dood hout jarenlang blijft liggen.
Het damhert kan goed zwemmen en springen en verplaatst zich met sprongen tot 2,5m ver en 2 meter hoog. Het reukvermogen, gezichtsvermogen en gehoor van het damhert zijn uitstekend. Een hert dat gevaar ruikt, licht zijn staart op om zo de andere te waarschuwen. Damherten leven in roedels.
Het edelhert is het grootst op het land levende zoogdier van Nederland! Tevens is het de grootste soort in Europa uit de familie van de hertachtigen, na de eland. Mannetjes worden tot 1.24 meter hoog qua schofthoogte, en de lengte van kop tot romp kan langer dan 2 meter zijn. Een volwassen hert weegt tot 160 kilogram.
Je stelt het diertje dan ook absoluut niet op zijn gemak door het te aaien. Het is een wild dier dat door de angst en stress zelfs kan overlijden. Daarnaast breng je op deze manier mensengeur over op het jong, waarna de kans bestaat dat moederhert het jong verstoot.
Brood, en vooral vers brood, is eigenlijk niet goed voor herten. Het zijn herkauwers en door het herkauwen kan het brood in de maag gaan gisten. Dit is ook de vermoedelijke doodsoorzaak geweest van de bok die eind 2012 overleed. Geef dit dus met mate en gebruik alleen oud niet beschimmeld brood.
Planten met de kleinste kans op schade zijn: narcissen, Daphne, Laurus nobilis, Echinops, Kniphofia, Buddleja, Primula, rabarber en Nerine. 100 soorten hebben meer dan 40% kans op schade.
De ree verblijft overdag vaak in zijn “leger”, dit is de naam van de slaapplaats. Deze is vaak te herkennen aan een ovale plek onder de boom, alsof iemand hier de grond heeft staan harken. Soms heeft de ree zijn “leger” in een kuil of onder een omgevallen boom.
De jonge hertjes noem je kalfjes, net als bij koeien. Ze worden met witte stippels geboren en drinken melk bij hun moeder.
Dazen kunnen heftig bijten. Deze beten kunnen voor mensen pijnlijk zijn. Toch is het hoofdzakelijk vee dat hinder ondervindt aan deze vliegen.
Hoe vervelend ook, het goed is dat ze er zijn (voor je glas heerlijke wijn…). De wespen die wél naar ons toe komen vliegen, komen niet voor ons. Het is de geur van eten en drinken die ze richting ons trekt. "Daarom worden ze ook wel limonadewespen genoemd."
Dazenbeet voorkomen
Draag wanneer u last heeft van dazen een lange broek met lange mouwen van een wat dikkere stof waar dazen niet doorheen kunnen bijten. Draag kleding met een lichte kleur, dazen hebben de voorkeur voor donkere kleuren. Draag een pet. Dazen worden aangetrokken door transpiratievocht.